Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Nordjyske elselskaber pumper millioner i fiber

Det nordjyske fiberforetagende Bredbånd Nord vil tilbyde 80.000 husstande Triple Play-løsninger. På sigt vil investeringen løbe op i en milliard kroner, men forretningen kan sagtens hænge sammen, forsikrer direktøren.

Er det hul i hovedet eller en fornuftig forretning at pumpe en milliard kroner i fiberbredbånd i den nordjyske muld?

Jens Arne Hald, direktør i Bredbånd Nord, er overbevist om, at det sidste er det rigtige svar. På sigt.

At etablere fiberbredbånd i hele Han Herred og den sydlige del af Vendsyssel er nemlig ikke noget, man klarer over natten, forklarer han.

- Vi regner med at have givet alle bysamfund og erhvervskunder et tilbud om at blive koblet på i løbet af de næste tre til fem år. Men infrastrukturen vil først være fuldt etableret om en 8-11 år, siger Jens Arne Hald.

Investerer en milliard

Bredbånd Nord er et samarbejde mellem tre nordjyske elselskaber, Brønderslev og oplands elforsyning, Han Herreds elforsyning, og Elforsyningen Sydvendsyssel.

Selskabet blev stiftet 1. juli 2006.

Dengang lød meldingen, at man i de første tre år ville investere omkring 250 millioner i projektet, og at der på sigt ville blive satset over en milliard i at skabe en infrastruktur af fiberbredbånd til 80.000 husstande i området.

- I opererer jo ikke ligefrem i de områder, hvor der bor flest mennesker. Kan det overhovedet hænge sammen – selv hvis alle tilslutter sig?

- Ja, vi kan forsikre repræsentantskaberne bag elforsyningen, at der er en sund forretningscase bag det her. Hvis alle i forsyningsområdet kobler sig på, vil det blive strålende forretning, og kan vi nå en penetrering på omkring 30 procent, så har vi også gjort det godt, for så er det en ganske fornuftig forretning, siger Jens Arne Hald.

Han understreger, at der først vil være brugt en milliard kroner, når infrastrukturen er komplet etableret i de tre elforsyningers områder, og at det altså ligger en del år ude i fremtiden.

Endnu ingen kunder

Indtil videre kommer der dog til at gå et pænt stykke tid, inden kunderne begynder at give Bredbånd Nord valuta for investeringerne.

Faktisk er status – efter at Bredbånd Nord har eksisteret i et halvt år – at man endnu ingen reelle kunder har.

- Vi har ikke været så langt fremme i vores salgsarbejde endnu, at vi har kunnet tegne kontrakter, for folk forventer selvfølgelig at få en beskrivelse af, hvad de egentlig får for pengene, siger Jens Arne Hald.

Han forklarer, at man endnu ikke er færdige med at få fastsat pris og indhold, så man har noget konkret at gå til kunderne med.

Langtidsholdbar båndbredde

Da Bredbånd Nord blev etableret, lød meldingen, at det ville koste 2000-3000 kroner at blive tilsluttet.

Dertil kommer selvfølgelig den månedlige pris, man betaler for at få internet, tv og telefoni via fiberen, forklarer Jens Arne Hald.

Han afviser, at investeringerne vil forsvinde ned i den nordjyske muld, for der er tale om en fiber-infrastruktur, der vil kunne anvendes langt ind i fremtiden, mener han.

- Der er allerede en kæmpe interesse fra kundegrundlaget heroppe. Vi skal så gerne sikre den teknologiske innovationsevne, så de har en sikkerhed for, at der er båndbredde nok til, at de kan få opfyldt de ønsker, de måtte have – også efter i morgen, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere