Artikel top billede

Netbutikker raser over uretfærdig fordeling af PS3

Millionomsætninger går tabt hos de danske netbutikker, når Playstation 3-salget slippes løs på fredag. Netbutikkerne har nemlig fået hverken konsoller eller tilbehør fra Nordisk Film, som kalder fremgangsmåden for fair.

Store danske spil-butikker på nettet må kigge forgæves efter den længe ventede Playstation 3 samt tilbehør, når salget af omkring 10.000 konsoller bliver sparket i gang herhjemme på fredag.

De er simpelthen blevet forbigået af Nordisk Film Interactive, der distribuerer 45.000 spilstationer fra Sony i hele Norden.

Og det er spilbutikkerne godt harme over.

"Vi forventer at gå glip af en omsætning på omkring 2,4 millioner kroner, selv om vi har forudbestilt 300 Playstation 3-maskiner samt diverse spil og udstyr. Vi får intet af det," fortæller marketing-direktør og daglig leder Jacob Risgaard fra Danmarks største spilshop, Coolshop.

Han er rigtig skuffet over, at butikken er blevet overset i fordelingen af spiludstyret.

"Vi bestilte allerede for over tre måneder siden. Og har siden rykket Nordisk Film hver dag. Nu - to dage før lanceringen - har vi stadig ikke hørt noget, hvilket jo er helt uacceptabelt," siger Jacob Risgaard.

Det billede kender administrerende direktør Jonas Nielsen fra Boxgame alt for godt.

"Det er virkelig bittert ikke at høre fra Nordisk Film, for vi har gjort alt lige efter bogen. Nu får vi ikke de omkring 200 til 300 spil, som vi har bestilt, hvilket er en omsætning på omkring 100.000 kroner, som vi går glip af," siger han.

Import fra Europa

Distributøren Gateway Distribution, der leverer spiludstyr til flere hundrede online og offline-butikker, har heller ikke fået det, som den havde håbet på.

"Vi har kun fået 10 procent af, hvad vi burde have fået fra Nordisk Film. Vi går glip af en omsætning på en til tre millioner kroner på den konto," forklarer direktør Jesper Jensen fra Gateway Distribution.

Han peger på, at mange netbutikker overvejer at se sig om efter andre leverandører, mens han selv krydser fingre for, at Nordisk Film forbarmer sig og sender mere udstyr til Gateway Trading.

Playstation 3 er fordelt efter kundernes behov

General Manager Allan M. Hansen fra Nordisk Film Interactive forstår netbutikkernes frustrationer, men peger på, at Playstation 3 er blevet distribueret på slutkundernes samt eksisterende kunders præmisser.

"Vores distribution er baseret på forudbestillingen i september 2006, hvor slutkunderne har kunnet finde Playstation 3 – cd-rommer i både online og offline-butikker, som vi tidligere har handlet med. Via cd-rommen har de kunnet tilmelde sig som købere. Og baseret på hvilke butikker, der havde flest interesserede købere, har vi så efterfølgende fordelt spilkonsollerne," forklarer Allan M. Hansen.

Så Nordisk Film udvælger sine kunder baseret på tidligere handelsforhold samt efterspørgslen hos disse erhvervskunder.

I databasen over tidligere forhandlere er der omkring 6.500 offline og online butikker.

"Blandt andre Coolshop figurerer slet ikke i databasen. Vores tankegang går derimod ud på, at hvis vi får udsolgt på dag ét, så ved vi jo, hvor vi kan få varerne udsolgt næste gang. Det har vi haft succes med før," lyder ræsonnementet fra Allan M. Hansen.

Han regner med, at der er blevet forudbestilt 35.000 konsoller på det nordiske marked, hvorimod resten enten findes i den almindelige handel eller bliver holdt i reserve ved eventuelle reklamationer.

Ulige fordeling

Netbutikkerne er dog fuldstændige enige om, at Playstation 3 er blevet helt uretfærdigt fordelt, fordi online-butikkerne er blevet overset af Nordisk Film.

"Jeg har lige ringet til Bilka i Skaldborg i Aalborg, og der har butikken eksempelvis stadig 17 maskiner stående, der ikke er blevet forudbestilt. Dem kunne jeg da sagtens have solgt," mener Jacob Risgaard fra Coolshop.

Og Jonas Nielsen fra Boxgame anser Nordisk Film for at spekulere i online-butikker som Bilka og El-Giganten i sin distributionsstrategi.

"Lige så snart butikkerne havde lovning på konsollerne i mandags, så startede priskrigen, der rent faktisk går ned under indkøbsprisen. Alle ved dog, at man ikke tjener på selve konsollerne. Og når netbutikkerne også er nægtet adgang til udstyret og spillene, som forbrugerne normalt køber online, lugter det af ulige konkurrence," lyder det fra Jonas Nielsen.

Allan M. Hansen fra Nordisk Film afviser fuldstændigt dette syn på sagen.

"Vi har ingen holdning til, hvordan butikkerne vælger at markedsføre Playstation 3," siger han.

Nu overvejer flere af netbutikkerne andre muligheder.

"Vi kan rent faktisk få Playstation 3-konsoller andre steder i Europa til 500 kroner mindre stykket end Nordisk Films listepris. Men de kommer nogle dage senere, og så er det måske fuldstændig ligegyldigt," sukker Jacob Risgaard fra Coolshop.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere