Stillehavs-ø i fejde med forretningsmand om .nu

En lille ø i Stillehavet kæmper med en amerikansk forretningsmand om kontrollen over topdomænet .nu. Stillehavsøen Niue mener, at dens domæne blev stjålet.

Computerworld News Service: Stillehavsøen Niue kæmper for at få topdomænet .nu tilbage.

Øens regering mener, at øen er den retmæssige ejer af domænet, der kan sikre øen og den 2.000 indbyggere en millionindtægt.

Den rejsende ambassadør for Niue, Toke Talagi, lægger ikke fingrene imellem, når han skal beskrive situationen.

”Det er digital kolonialisme. Vores nation bruger ikke domænet og det har kun givet os en internetforbindelse. Samtidig får Nuie skylden for alle de dårlige ting der udspringer fra .nu domæner,” siger han.

Talagi besøger i disse dage Sverige, hvor der er over 100.000 .nu domæner registreret.

Hurtig forretningsmand
Den første der indså potentialet i .nu domænet var forretningsmanden William Semich i 1997. Han var den første, der søgte om at administrere og sælge .nu domæner.

Derfor fik han retten.

På det tidspunkt regnede hverken Semich eller Niue med at det ville blive en millionforretning.

”Vores rådgivere sagde dengang, at vi ikke skulle bekymre os om internettet," siger Toke Talagi.

Men ”.nu” giver både mening på dansk og svensk, og det sælger som varmt brød.

Stort økonomisk løft
Nu er der en heftig kamp mellem Niue og Semich om kontrollen over domænet.

Niues regering mener, at indtægterne fra de hundredtusindvis af .nu domæner kan give øen og dens 2.000 indbyggere et gevaldigt økonomisk løft. Øsamfundet er i dag dybt afhængig af økonomisk hjælp udefra.

”Hvis vi fik indtægterne ville det give os bedre skoler, et bedre sundhedssystem, en bedre infrastruktur og fremme turismen. Det ville give os økonomisk uafhængighed,” siger Toke Talagi.

Ifølge Niues regering har forretningsmanden Semich indvilliget i at give øen 25 procent af indtægterne, men det benægter Semich.

I stedet har han tilbudt dem en gratis internetforbindelse.

Firma fastholder ejerskabet
Selvom .nu henviser til en lille ø i Stillehavet, så er der intet i vejen for at det er virksomheden NU Domain, der kontrollerer domænet.

Det mener direktør i NU Domain Sverige, Per Darnell

”Domæner er ikke geografiske,” siger han.

Han mener desuden at der ikke er grund til at betale Niue 25 procent af indtægterne.

”Det er et urealistisk højt niveau. Det ville være sindssygt at betale de penge, det har vi aldrig været indforstået med. Vi har givet dem en gratis internetforbindelse og det er mere end hvad mange andre nationer får,” siger han.

Ifølge NU Domain er den årlige omsætning for .nu domænet på knap 22,5 millioner kroner.

”De er kun ude efter pengene, og Nuie er ligeglade med om det fungerer ordentligt. Vi kan ikke involvere folk, der ikke er seriøse men kun ude efter pengene. Måske er det derfor at de ikke har fået domænet tilbage,” siger Per Darnell.

Oversat af Christian Carlsen


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Online seminar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

04. juni 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Customer engagement - sådan skaber succesfulde virksomheder en stærk kundeloyalitet

Der findes ikke mange virksomheder, der med succes er taget på rejsen mod den digitale transformation, der ikke har satset målrettet på at forstå deres kunder og udvikle forholdet til deres kunder med det mål at skabe den allerbedste kundeoplevelse. Med data kan man få en dyb forståelse for sine kunder og få indsigt i, hvordan de agerer, og hvordan de vil agere. Vi sætter fokus på nye forretningsmodeller der skaber loyale kunder.

09. juni 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Awareness og god it-sikkerhedskultur

Sikkerheds-awareness er en af de allervigtigste ting at få styr på for alle it-sikkerhedsansvarlige. For uanset hvor godt vi sikrer vores perimetre med avancerede digitale forsvarsværker, er og bliver medarbejderne et svagt led og et oplagt mål for hackerne.

10. juni 2020 | Læs mere


Premium
Overblik: DXC Technology og Netcompany stormer frem som offentlig it-leverandør - Atea og Conscia taber terræn
Det offentlige Danmark bruger hvert år milliarder af kroner på it-indkøb. I løbet af 2019 tog DXC Technology og Netcompany store indhug i de offentlige it-budgetter - samtidig rykkede Atea og Conscia baglæns. Det viser nye tal fra Udbudsvagten.
Computerworld
Forsvarsministeren overvejer at give dansk politi lov til at blokere for websites uden dommerkendelse
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil diskutere muligheden for at give politiet mulighed for at blokere for websites uden dommerkendelse.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
White paper
Få styr på de 8 store megatrends - og de udfordringer der følger med
Brancher og forretningsmodeller ændrer sig konstant – og truslerne, skurkene og udfordringerne følger med. For mens hver megatrend rummer muligheder for større markeder og nye produkter, så rummer de også større risici for at blive ramt på pengepungen i takt med at finansielle tjenesteydelser som banker, forsikringsselskaber og pensionskasser står over for nye trusler. I dette whitepaper kan du derfor læse om, hvilke trends der dominerer den finansielle sektor pt. – og hvilket trusler der følger med trends som fintech, blockchain, IoT, machine learning og open banking.