Stillehavs-ø i fejde med forretningsmand om .nu

En lille ø i Stillehavet kæmper med en amerikansk forretningsmand om kontrollen over topdomænet .nu. Stillehavsøen Niue mener, at dens domæne blev stjålet.

Computerworld News Service: Stillehavsøen Niue kæmper for at få topdomænet .nu tilbage.

Øens regering mener, at øen er den retmæssige ejer af domænet, der kan sikre øen og den 2.000 indbyggere en millionindtægt.

Den rejsende ambassadør for Niue, Toke Talagi, lægger ikke fingrene imellem, når han skal beskrive situationen.

”Det er digital kolonialisme. Vores nation bruger ikke domænet og det har kun givet os en internetforbindelse. Samtidig får Nuie skylden for alle de dårlige ting der udspringer fra .nu domæner,” siger han.

Talagi besøger i disse dage Sverige, hvor der er over 100.000 .nu domæner registreret.

Hurtig forretningsmand
Den første der indså potentialet i .nu domænet var forretningsmanden William Semich i 1997. Han var den første, der søgte om at administrere og sælge .nu domæner.

Derfor fik han retten.

På det tidspunkt regnede hverken Semich eller Niue med at det ville blive en millionforretning.

”Vores rådgivere sagde dengang, at vi ikke skulle bekymre os om internettet," siger Toke Talagi.

Men ”.nu” giver både mening på dansk og svensk, og det sælger som varmt brød.

Stort økonomisk løft
Nu er der en heftig kamp mellem Niue og Semich om kontrollen over domænet.

Niues regering mener, at indtægterne fra de hundredtusindvis af .nu domæner kan give øen og dens 2.000 indbyggere et gevaldigt økonomisk løft. Øsamfundet er i dag dybt afhængig af økonomisk hjælp udefra.

”Hvis vi fik indtægterne ville det give os bedre skoler, et bedre sundhedssystem, en bedre infrastruktur og fremme turismen. Det ville give os økonomisk uafhængighed,” siger Toke Talagi.

Ifølge Niues regering har forretningsmanden Semich indvilliget i at give øen 25 procent af indtægterne, men det benægter Semich.

I stedet har han tilbudt dem en gratis internetforbindelse.

Firma fastholder ejerskabet
Selvom .nu henviser til en lille ø i Stillehavet, så er der intet i vejen for at det er virksomheden NU Domain, der kontrollerer domænet.

Det mener direktør i NU Domain Sverige, Per Darnell

”Domæner er ikke geografiske,” siger han.

Han mener desuden at der ikke er grund til at betale Niue 25 procent af indtægterne.

”Det er et urealistisk højt niveau. Det ville være sindssygt at betale de penge, det har vi aldrig været indforstået med. Vi har givet dem en gratis internetforbindelse og det er mere end hvad mange andre nationer får,” siger han.

Ifølge NU Domain er den årlige omsætning for .nu domænet på knap 22,5 millioner kroner.

”De er kun ude efter pengene, og Nuie er ligeglade med om det fungerer ordentligt. Vi kan ikke involvere folk, der ikke er seriøse men kun ude efter pengene. Måske er det derfor at de ikke har fået domænet tilbage,” siger Per Darnell.

Oversat af Christian Carlsen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


Premium
Her er navnet på IBM's nye infrastruktur-selskab med 90.000 ansatte: Ocean-navnet droppes i Danmark
IBM har sat navn på sit enorme infrastruktur-selskab, der er i fuld gang med at blive udskilt fra resten af forretningen. Derved udskiftes arbejdstitlen 'IBM Ocean Danmark' også for det danske selskab. Se det nye navn her.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.