Stillehavs-ø i fejde med forretningsmand om .nu

En lille ø i Stillehavet kæmper med en amerikansk forretningsmand om kontrollen over topdomænet .nu. Stillehavsøen Niue mener, at dens domæne blev stjålet.

Computerworld News Service: Stillehavsøen Niue kæmper for at få topdomænet .nu tilbage.

Øens regering mener, at øen er den retmæssige ejer af domænet, der kan sikre øen og den 2.000 indbyggere en millionindtægt.

Den rejsende ambassadør for Niue, Toke Talagi, lægger ikke fingrene imellem, når han skal beskrive situationen.

”Det er digital kolonialisme. Vores nation bruger ikke domænet og det har kun givet os en internetforbindelse. Samtidig får Nuie skylden for alle de dårlige ting der udspringer fra .nu domæner,” siger han.

Talagi besøger i disse dage Sverige, hvor der er over 100.000 .nu domæner registreret.

Hurtig forretningsmand
Den første der indså potentialet i .nu domænet var forretningsmanden William Semich i 1997. Han var den første, der søgte om at administrere og sælge .nu domæner.

Derfor fik han retten.

På det tidspunkt regnede hverken Semich eller Niue med at det ville blive en millionforretning.

”Vores rådgivere sagde dengang, at vi ikke skulle bekymre os om internettet," siger Toke Talagi.

Men ”.nu” giver både mening på dansk og svensk, og det sælger som varmt brød.

Stort økonomisk løft
Nu er der en heftig kamp mellem Niue og Semich om kontrollen over domænet.

Niues regering mener, at indtægterne fra de hundredtusindvis af .nu domæner kan give øen og dens 2.000 indbyggere et gevaldigt økonomisk løft. Øsamfundet er i dag dybt afhængig af økonomisk hjælp udefra.

”Hvis vi fik indtægterne ville det give os bedre skoler, et bedre sundhedssystem, en bedre infrastruktur og fremme turismen. Det ville give os økonomisk uafhængighed,” siger Toke Talagi.

Ifølge Niues regering har forretningsmanden Semich indvilliget i at give øen 25 procent af indtægterne, men det benægter Semich.

I stedet har han tilbudt dem en gratis internetforbindelse.

Firma fastholder ejerskabet
Selvom .nu henviser til en lille ø i Stillehavet, så er der intet i vejen for at det er virksomheden NU Domain, der kontrollerer domænet.

Det mener direktør i NU Domain Sverige, Per Darnell

”Domæner er ikke geografiske,” siger han.

Han mener desuden at der ikke er grund til at betale Niue 25 procent af indtægterne.

”Det er et urealistisk højt niveau. Det ville være sindssygt at betale de penge, det har vi aldrig været indforstået med. Vi har givet dem en gratis internetforbindelse og det er mere end hvad mange andre nationer får,” siger han.

Ifølge NU Domain er den årlige omsætning for .nu domænet på knap 22,5 millioner kroner.

”De er kun ude efter pengene, og Nuie er ligeglade med om det fungerer ordentligt. Vi kan ikke involvere folk, der ikke er seriøse men kun ude efter pengene. Måske er det derfor at de ikke har fået domænet tilbage,” siger Per Darnell.

Oversat af Christian Carlsen
IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere


Premium
IBM sætter flere navne på topledelsen for sit nye selskab 'NewCo'
Der er blevet sat navne på flere af de aboslutte topposter i IBM's nye driftsselskab, NewCo. Ind til videre fisker IBM inden for egne rækker.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations.