Svenske netbanker giver Danmark baghjul

Nordea i Sverige overhaler Danmark indenom med nyt sikkerhedssystem i netbankerne. Dansk ekspert håber, at danske bankkunder får tilbudt samme sikkerhedsniveau.

Svenske Nordea kunder får langt bedre sikkerhed end danske kunder, når storbanken til efteråret indfører et nyt sikkerhedssystem til de omkring 1,8 millioner kunder i Sverige.

Det mener Ulf Munkedal, der er direktør i sikkerhedsfirmaet FortConsult.

”I forhold til det trusselsbillede, vi kender for øjeblikket, ser det her rigtigt godt ud,” siger Ulf Munkedal om Nordeas nye sikkerhedssystem i Sverige.

Tidsbegrænset kode

Ifølge Ulf Munkedal er de fysiske elementer omkring kortlæser og hævekort med til at højne kundernes tryghed ved at bruge netbanken.

Men det vigtigste element i forhold til sikkerheden er indførelsen af en tidsbegrænset engangskode.

Det gør det nemlig langt sværere for netbedragerne at nå at udføre de digitale tyverier og transaktioner, fordi de fremover skal benytte aflurede engangskoder med det samme, hvis angrebet skal lykkes.

Det er ukendt, hvad tidsbegrænsningen reelt bliver, men typisk vil den ligge på et enkelt minut, vurderer Ulf Munkedal.

Nordeas hardwarebaserede sikkerhedstiltag vil betyde at sikkerhedsniveauet i Sverige overhaler Danmark indenom, fordi det er mere sikkert, fortæller Ulf Munkedal.

”Selvom Nordea har været ude med en sms-løsning, sætter den svenske løsning nok de danske banker en lille smule under pres,” siger Ulf Munkedal.

Derfor håber sikkerhedseksperten at også danske netbanker fremover vil få en lignende løsning.

Ikke på vej

Imidlertid er der i øjeblikket intet der tyder på, at de danske banker har lignende initiativer på vej.

De danske banker barsler godt nok med løsninger, der inkluderer forskellige ting, som kunderne kan have i hånden.

”Men der er ikke noget, som ligner det svenske, hvor man skal taste en pinkode ind. Det er jo faktisk ret elegant,” siger Ulf Munkedal.

Når Nordea allerede nu afslører, at banken til efteråret vil indføre et nyt sikkerhedssystem, viser det, at bankerne er under pres for at vise, at de gør noget.

Samtidig er bankerne meget bekymrede for, at kundernes tillid til netbanksystemerne bliver lavere eller forsvinder helt. Hvis tilliden er dårlig, vil det nemlig gå så hårdt ud over forretningen, fortæller Ulf Munkedal.

”Hvis vi alle sammen begynder at kræve filialerne tilbage så ødelægger det fuldstændig bankernes forretningsmodel. Jeg vil tvivle på at bankerne så kunne give overskud,” siger Ulf Munkedal.

Net-angrebene mod Nordeas svenske banker har kostet banken over otte millioner kroner. Hertil skal lægges et endnu ukendt beløb til forbedring af sikkerheden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere