Artikel top billede

SOA handler om, hvordan teknologien kan bruges til at drive forretningen, og det er derfor, at vi også vil tale om SOA om ti år, mener Steve Mills.

IBM: SOA-revolutionen er over os

Tema: Steve Mills, leder af IBM Software Group, mener, at den serviceorienterede arkitektur (SOA) nu for alvor er på vej ind i virksomhedernes it-infrastruktur. SOA er et essentielt redskab for den moderne virksomhed, mener han.

Orlando, Florida: Du skal være effektiv. Du skal være fleksibel.

Det kontante budskab kom mandag ud ad munden på Steve Mills, øverste mand i IBM Software Group, da han stod foran 4.200 udviklere og forretningspartnere.

De er i denne uge samlet til konferencen IMPACT 2007, der tager udgangspunkt IBM’s SOA-platform, WebSphere.

Effektivitet og fleksibilitet er nemlig de mest fundamentale krav til moderne virksomheder, hvis de vil overleve, mener Steve Mills.

Og SOA er svaret på, hvordan virksomheden bliver i stand til at imødekomme kravene.

”Det er interessante er, at SOA er fundamentalt anderledes end noget, vi har set tidligere. Det er ikke teknologi for teknologiens skyld. Det handler om, hvordan teknologien kan bruges til at drive forretningen, og det er derfor, at vi også vil tale om SOA om 10 år,” siger Steve Mills.

IBM i førerposition

Et kig på det aktuelle SOA-verdenskort viser, at IBM ifølge analysebureauet WinterGreen Reseach har en markedsandel på 53 procent, og dermed sidder tungt på tronen som den dominerende leverandør med WebSphere som scepteret i hånden.

Nummer to, Microsoft, har en markedsandel på blot otte procent, mens spillere som SAP og Oracle hver har tre procent.

Førerpositionen er dog ikke det eneste, som Steve Mills og IBM med over 300.000 ansatte, heraf 7.500 i Danmark, kan glæde sig over.

Mens SOA-tankegangen efterhånden har eksisteret i en del år, mener IBM, at den nu er ved at være ligeså moden som de appelsiner, der hænger på træerne i solskinsstaten Florida, hvor SOA-konferencen løber af stablen.

”Det her er 2007. Nu er teknologierne her,” siger Steve Mills.

Handler ikke om it

Alligevel er IBM’s budskab ikke, at teknologierne skaber revolutionen.

For SOA handler nemlig slet ikke om teknologi, men snarere om spørgsmål om, hvordan man understøtter de behov, som en moderne virksomhed har.

Og det er her, at Steve Mills budskab om, at man skal være både effektiv og fleksibel for at overleve kommer ind i billedet.

I en stor organisation eksisterer der ofte læssevis af applikationer og systemer.

Men hvordan får man skabt sammenhængen imellem systemerne, så der kan udveksles data, og hvordan tilpasser sig hurtigst muligt de nye behov, der opstår, når forretningsstrategien justeres eller kunderne pludselig stiller nye krav?

”Ved at bruge SOA bliver virksomhederne i stand til at handle inden for uger frem for måneder. Den slags muligheder betaler investeringen igen,” forklarer IBM-chefen.

Stadig mange udfordringer

SOA er - ikke bare for IBM - et hot begreb i it-verdenen, og noget, som de færreste efterhånden mener blot er et fatamorgana, der vil gå i opløsning, når noget nyt og mere spændende træder frem på it-scenen.

IDC-analytikere har vurderet, at mindst 40 procent af virksomhederne implementerer eller overvejer at implementere SOA, og derfor er den serviceorienterede arkitektur heller ikke overraskende et af IBM’s mest centrale forretningsområder.

Selvom SOA-tankegangen dermed er godt på vej ind i mange moderne virksomheder, er vejen dog på ingen måder ryddet for forhindringer.

Der er nemlig stadig masser af barrierer, der skal brydes ned på vejen mod den ultimative serviceorienterede arkitektur, erkender Steve Mills.

Organisationen skal forstå og acceptere tankegangen bag SOA, og det kræver, at direktionen bliver overbevist om, at SOA er noget, det er værd at bruge penge på.

”Det store spørgsmål for alle virksomheder og enhver CIO er, om investeringen nu også betaler sig. Så man leder efter håndgribelige beviser, og de viser sig, når vores kunder oplever en øget fleksibilitet og muligheder for at genbruge de forskellige dele af infrastrukturen,” siger Steve Mills, der som chef for IBM’s Software Group åbnede SOA-konferencen i Florida.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere