Artikel top billede

Direktør i IT- og Telestyrelsen, Jørgen Abild Andersen, står i spidsen for det mørklagte IT-råd. Foto: Hans Juhl.

Statens hemmelige it-råd på kant med loven

Statens IT-råd ændrede i 2005 sine arbejdsgange for at sikre sig, at ingen får adgang til rådets arbejde. Det er på kant med offentlighedsloven, vurderer forvaltningsekspert.

På en række møder i Statens IT-råd har medlemmerne drøftet, hvordan de kunne undgå at offentligheden får adgang til deres papirer.

Det viser dokumenter, som Computerworld er kommet i besiddelse af.

Ekspert i forvaltning, lektor Oluf Jørgensen fra Danmarks
Journalisthøjskole, kritiserer rådets fremgangsmåde.

"Det er bemærkelsesværdigt, at IT-rådet laver særlige foranstaltninger for at undgå offentlighed om emner, der har stor offentlig relevans." siger han.

Han forklarer, at netværket er koblet af, referater er begrænset, og oplæg karakteriseres som internt materiale.

"Disse foranstaltninger betyder, at debatten om vigtige spørgsmål bliver holdt inden for en snæver kreds af embedsmænd." siger Oluf Jørgensen.

Selvstændig myndighed

Især rådets forsøg på at betragte sig selv som selvstændig myndighed, der dermed har ret til at være mindre åbne, er på kant med offentlighedsloven, mener Oluf Jørgensen.

"Juridisk er det lovligt at betragte IT-rådet som en selvstændig instans. Men under visse betingelser." siger han.

Han forklarer, at medlemmerne der er udpeget af ministerier ikke i deres arbejde i rådet må være under ansvar over for den myndighed, hvor de er
ansat.

"Denne betingelse ikke er opfyldt, når det udtrykkeligt fremgår, at IT-rådets medlemmer må videregive dokumenter til ministeriet for at medlemmet kan
varetage myndighedens interesser" siger Oluf Jørgensen.

Minister vil ikke blande sig

Forleden afviste videnskabsminister Helge Sander (V) at gå ind i sagen, fordi det var tale om en konkret vurdering i forhold til offentlighedsloven.

Men nu viser det sig altså, at rådet er på kant med den selvsamme lov.

Rådet består af ledende embedsmænd fra samtlige ministerier. Formanden er direktøren fra IT- og Telestyrelsen, Jørgen Abild Andersen.

Rådets sekretariat ligger under Helge Sanders IT- og Telestyrelse.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere