Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

IT-Branchen utilfreds med skatteforlig

IT-Branchen kritiserer skatteaftalen mellem regeringen og DF for ikke at hjælpe branchen med at få de vigtige udenlandske medarbejdere til landet.

Regeringens skatteaftale med Dansk Folkeparti vil ganske vist give flere penge mellem hænderne hos mange danske it-ansatte. Det er bare ikke det branchen har brug for.

"Hvis branchen fortsat skal kunne være konkurrencedygtig, så er der brug for arbejdskraft fra udlandet, mener Jakob Lyngsø, direktør for IT-Branchen.

”De udenlandske eksperter ser på den levestandard, de er vant til at have, og de vil selvfølgelig ikke nøjes med mindre her,” fortæller Jakob Lyngsø

"Den gennemsnitlige topskat i Europa ligger på omkring 40 procent. Så det kan være meget dyrt for danske it-virksomheder at tilbyde en løn, der kan kompensere for den danske topskat på næsten 60 procent," siger Jakob Lyngsø. Det mener han ødelægger konkurrenceevnen i forhold til andre europæiske lande.

Brug for eksperter

”Det er ikke alting, vi opfinder i Danmark, så nogle gange er det altså nødvendigt at invitere nogle eksperter fra eksempelvis USA for at få den nødvendige viden til landet,” siger Jakob Lyngsø.

Der er allerede tiltag på plads for at lokke eksperter til landet. Den såkaldte forskerordning, som nogle it-ansatte kan ansættes under, giver mulighed for kun at betale 25 procent i skat i 3 år.

Jakob Lyngsø så gerne at ordningen blev udvidet til en seks til syv år.

”Sådan som det er nu, bruger de det første år på at integrere sig, det andet år på at arbejde og det tredje år på at søge nyt arbejde,” siger Jakob Lyngsø og understreger, at der altså ikke er nogen, der bliver og betaler fuld skat efterfølgende. Derfor så han gerne at ordningen blev forlænget, så man kunne holde dem længere i landet.

Kommer ikke af sig selv

Det kan måske virke unfair overfor danske medarbejdere, der på grund af højere skat reelt arbejder til en noget lavere løn. Men Jakob Lyngsø understreger, at de udenlandske eksperter ikke kommer af sig selv, så man er nødt til at lokke dem.

”Man bliver nødt til at belønne de mennesker, der gør os en tjeneste ved at sikre, at vi har en konkurrencedygtig it-industri. Hvis vi ikke havde sådan en ordning, ville vores it-industri være på den,” understreger Jakob Lyngsø.

Ved at højne innovationen og vidensniveauet i branchen er udenlandsk arbejdskraft ifølge Jakob Lyngsø også til gavn for de danske medarbejdere og dansk it-beskæftigelse.

Ingen vej udenom

De udlændinge, der ikke kan ansættes på forskerordningen er svære at tiltrække med det høje danske skattetryk. De vigtige medarbejdere er højtlønnede og bliver derfor ramt hårdt af topskatten. Derfor bliver mange væk, mener Jakob Lyngsø.

”Vi kommer nok ikke helt ned på niveau med det europæiske gennemsnit, men vi skal bare nedad. For hver procent skatten falder, giver det yderligere konkurrenceevne og gør det muligt for os at tiltrække flere,” siger Jakob Lyngsø.

Nødvendigheden af udenlandsk arbejdskraft er overvældende, og Jakob Lyngsø understreger, at det bestemt ikke kun er specialister, der kan ansættes på forskerordningen, der er brug for.

”Der kommer cirka 1.000 nye højtuddannede it-kandidater om året, og ifølge en undersøgelse vi lige har fået lavet mangler der cirka 5000. Den mangel kan ikke løses af danskere.” fastslår Jakob Lyngsø.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Engineer

Politiets Efterretningstjeneste

Centerchef til Infrastruktur i PET
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere