Sådan får du succes med outsourcing

Tema: Outsourcing Arne Hansen fra outsourcingvirksomheden Ciklum Danmark giver et par gode råd om, hvordan man som virksomhed får succes med outsourcing.

Når en virksomhed vælger outsourcing eller offshoring er der en række faktorer, der skal tages under overvejelse inden den kaster sig ud i det.

Computerworld har derfor samlet et par gode råd fra country manager Arne D. Hansen fra den danske virksomhed Ciklum, der tilbyder sine kunder at outsource softwareudvikling til virksomhedens afdelinger i Ukraine.

Ciklum har i øjeblikket godt 50 danske kunder, der alle har mellem en og halvtreds udviklere fast tilknyttet gennem virksomhedens udviklingsmiljøer i Ukraine.

"For det første er det vigtigt, at beslutningen om at outsource er forankret i hele organisationen. Og særligt i ledelsen. Det nytter ikke noget, hvis det er et enstrenget projekt, hvor der sidder en enkelt ildsjæl, som enormt gerne vil det her," fortæller Arne D. Hansen.

"Det kan nemlig blive katastrofalt, hvis ildsjælen pludselig forlader virksomheden, og der ikke er nogen til at tage over."

Dernæst skal virksomheden få struktur på det, der skal outsources. Der skal laves nogle specifikationskrav.

"Specifikationslisten behøver ikke nødvendigvis at være en bibel. Men det er nødvendigt at opstille nogle krav og få lidt styr på processen frem for at springe hovedkulds ud i det," siger Arne D. Hansen.

Lost in translation

Når beslutningen om at outsource er taget, er der dog som regel også nogle barrierer, der skal overvindes.

Ciklum har alle sine udviklere placeret i Ukraine, hvilket betyder en fysisk afstand på et par tusind kilometer.

"Med så store afstande kan der let gå noget lost in translation. Virksomheden skal derfor kommunikere klart ud, hvad den vil. Særligt i begyndelsen er det vigtigt at sikre, at udviklerne forstår, hvad man mener." siger Arne D. Hansen.

"Derudover kan der være sprogmæssige vanskeligheder. Man skal lige vænne sig til den ukrainske accent. Men når først man har vænnet sig til, at trykket lægges på en anden måde, går det gnidningsfrit."

Ciklums kunder benytter derfor også it-værktøjer til videndeling i et forsøg på at skabe nogle gode rammer for kommunikation. Derudover foretages også faste telefon- og videokonferencer.

"Det kan ikke gøres med venstre hånd. Outsourcing er ikke bare at sende opgaven ud af huset. Virksomhederne er nødt til at afsætte ressourcer til at styre processen." mener Arne D. Hansen.

Autoritetstro

Den åbne danske kultur kræver også lidt tilvænning, når der outsources til et land som for eksempel Ukraine.

Ukrainere er nemlig, ifølge Arne D. Hansen, ofte mere autoritetstro end danskere.

"Det betyder, at en ukrainer går gennem sin chef med alting, hvor danskere i højere grad kun inddrager chefen, hvor det giver mening," Siger Arne Hansen.

"Virksomheden har derfor en opgave i at forklare, at alting ikke nødvendigvis behøver at gå kommandovejen. Det er vigtigt at fortælle medarbejderne, at det er helt i orden at kommunikere med virksomheden, frem for gennem deres nærmeste leder. De skal vide, at de ikke behøver at spørge chefen først." siger han.

"Opgaven går altså ud på ikke bare at være åben, men også fortælle, at åbenheden i lige så høj grad gælder den anden vej."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere