Fastnettelefonen er en uddøende race, viser de seneste tal fra IT- og Telestyrelsen. 2,3 millioner danskere har fortsat et fastnetabonnement, mens 5.8 millioner har mobilabonnement.

Fastnettelefonen mister grebet

Antallet af fastnetabonnementer har været hastigt faldende siden 2002. Folk vil have mobiltelefoner i stedet.

Mobiltelefoni er ved at overtage markedet. Mens antallet af fastnetlinjer er faldende, stormer mobilerne frem. Antallet af mobilabonnementer er mere end fordoblet siden 1999 og siden 2005 har der været flere abonnementer end der er borgere i Danmark.

Ifølge den seneste halvårsstatistik fra IT- og Telestyrelsen var der i slutningen af 2006 5.828.157 danske mobilabonnementer.

I samme periode har den gammeldags fastnettelefon, PSTN-linjen, mistet mere og mere terræn. Antallet af abonnementer er faldet med 23 procent siden 1999 til 2.332.287 i andet halvår 2006. Tendensen viser ingen tegn på opbremsning.

Telegrafinspektør hos IT- og Telestyrelsen Jane Ørum beskæftiger sig med det danske telemarked, og hun er ikke overrasket over at flere og flere vælger fastnettet fra:

”Hvis alle har en mobiltelefon, og man primært ringer til mobilnumre, så er det alt andet lige billigere at ringe fra en mobil end en fastnet-telefon,” siger hun.

Virksomhederne holder skansen
Det er dog ikke alle områder af fastnettelefoni der har været ramt lige hårdt.

ISDN-linjer til især virksomheder og boligforeninger har ikke været så pressede af mobiltelefonens entré på markedet. Indtil 2002 fortsatte de ufortrødent med at stige. Så meget steg de, at det samlede antal fastnetabonnementer var stigende indtil da.

Da ISDN-abonnementerne begyndte at falde i antal gik det til gengæld stærkt. Et fald på næsten 27 procent indtil de seneste tal i 2006.

En del af forklaringen skal nok findes hos IP-telefoni, der har vundet stor popularitet. IT- og Telestyrelsen har kun mulighed for at føre statistik på danske udbydere af IP-telefoni. Men hos disse alene er antallet af IP-telefoni-abonnementer steget med mere end 300 procent fra 60.527 til 268.180 fra 2005 til 2006.

Martin Jensen Buch, fuldmægtig hos IT- og Telestyrelsen er ikke i tvivl om at vi vil se tendensen fortsætte. Især mobiltelefoniens popularitet er ikke til at tage fejl af.

”Tendensen har været klar i de sidste mange år. Folk migrerer til mobiltelefon," siger han.

Folk foretrækker dog stadig at tale i fastnet-telefonerne. Fastnet og IP-telefoni står stadig for hovedparten af taleminutterne. Også det har dog en stakket frist.

”De nærmer sig hinanden, om ganske få år vil der være flere taleminutter på mobil hvis tendensen fortsætter,” siger Martin Jensen Buch.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
Her er forårets mest lovende computere
2020 er en lovende årgang, når det gælder bærbare maskiner. Overraskende mange af dem er endda velegnede til de fleksible arbejdspladser, som corona-pandemien dikterer.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Mængden af skyggedata stiger voldsomt – få tips til hvordan du bekæmpe det
Moderne virksomheder er drevet af data. Men for at udnytte de data, skal de være tilgængelige for medarbejderne, kunderne og samarbejdspartnere – og det er bare de data, som it og virksomheden kender. For den eksplosive udvikling i cloud og data betyder også, at de fleste organisationer generer store mængder af ”skyggedata”, data som bliver delt, opbevaret og ofte glemt et sted i virksomhedens mange systemer. I dette whitepaper kan du derfor læse om omfanget af problemet med skyggedata i skyen samt få ideer til, hvordan du kan begrænse og beskytte det.