Artikel top billede

2,5 milliarder mennesker drager i dag nytte af GSM-aftalen, der blev indgået i 1987 i København.

Historisk GSM-aftale fylder 20 år

For 20 år siden underskrev 15 teleoperatører en historisk aftale, der betød starten på GSM-nettet. København spillede en afgørende rolle.

7. september 1987 var en skelsættende dag for teleindustrien.

15 teleselskaber fra 13 forskellige lande mødtes den dag i København for at underskrive en aftale om at etablere GSM-nettet.

Ifølge GSMA, der repræsenterer over 700 teleselskaber, var det GSM-aftalen, der var startskuddet på den teknologiske evolution, der i dag ses i form af 3G og Turbo 3G.

“Aftalen fra 1987 er bredt anerkendt som grundlæggelsen af den globale mobilindustri og fødslen af en af vor tids største teknologiske præstationer," udtaler Rob Conway, der er adminsitrerende direktør GSMA.

I dag anvender over 2,5 milliarder mennesker GSM til at tale i mobil og sende SMS'er.

25 års netværksudvikling

Den første netværksteknologi, NMT (Nordisk Mobil Telefon), gik dog i luften allerede fem år før GSM. NMT var analog og kun anvendelig til tale. Først efter 20 års tro tjeneste lukkede TDC i 2002 for NMT-nettet.

GSM blev kommercielt lanceret i begyndelsen af 1990'erne, og det er den teknologi, der den dag i dag anvendes af de fleste mobiltelefoner i Danmark og i verden.

GSM er fuldt ud digital og blev derfor kaldt for et 2. generations system.

Datahastigheden er dog begrænset, og derfor udviklede man GPRS og EDGE, begge udvidelser på GSM-nettet, der blandt andet gør det muligt at surfe på det mobile internet og sende mails.

3G-telefoni, der bygger på UMTS-teknologien, kom til Danmark i begyndelsen af årtusindet, og er det første bud på en netværksteknologi, der kan bruges til egentlige multimedie-funktioner.

Til trods for milliardinvesteringer fra de danske teleselskaber er 3G endnu ikke blevet den folkelige succes, som mange forventede.

Til gengæld er teleselskaberne TDC, Telia, Sonofon og 3 nu alle i gang med at opbygge Turbo 3G-net, HSPA, der er en opgradering af det eksisterende 3G-net. Hastighederne går dermed fra 384 Kbit/s til adskillige Mbit/s.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?