Artikel top billede

Ældre i Odense skal chatte med hinanden.

Ældre i Odense bliver digital fortrop

Odense skal være test-center i et million-projekt for udviklingen og afprøvningen af en række it-hjælpemidler til ældre medborgere.

Talende pilleglas, sensorer i sengen, der overvåger hjerterytmer samt chatprogrammer som Messenger skal hjælpe fremtidens ældre til en behageligere og nemmere dagligdag med social integration.

Det er tankerne bag et 90 millioner kroners EU-projekt, hvor Odense Kommune er udpeget til at være testcenter for udviklingen af fremtidens ældre-it også kaldet velfærdsteknologier.

Projektet hedder Persona (Perspective Spaces Promoting Indedependent Aging), og foregår på initiativ af nogle store internationale spillere som Motorola, Vodafon samt forskere som opfinderne af MP3-formattet, Fraunhofer og flere forskellige universiteter i Europa.

Formålet er at se på, hvilke konkrete teknologier, som kan ikke bare forsøde ældres liv, men også give ældre medborgere en værdig alderdom med færre smerter og flere hjælpemidler.

"Der er penge i bedre it-service, fordi der kommer flere ældre, og det bliver dermed dyrere at passe dem. Med it kan vi imødegå en masse af de udgifter, som i de kommende år vil tårne sig op," forklarer projektleder Troels Vilms Pedersen fra Odense Kommunal Ældrepleje.

Udover Odense er også to byer i henholdsvis Italien og Spanien udpeget som test-centre for projektet, der i alt har 21 projektpartnere.

Velfærdsteknologi er en boblende forretning

Teknologiske løsninger til ældre er på grund af den kommende skævvridning mellem antallet af unge og ældre anset som værende en kommende guldgrube.

Og Odense Kommune ser store perspektiver i at være en del af et projekt, hvor den kan suge erfaringerne omkring velfærdsteknologi til sig.

"Vi vil stå rigtig godt rustet i forhold til erhvervsområdet i projektet og bliver en kompetent samarbejdspartner med danske firmaer, som ønsker at gøre forretning på området," fortæller Troels Vilms Pedersen.

Der er ingen danske virksomheder med i EU-projektet.

Fælles platform til de ældre

Troels Vilms Pedersen forklarer, at de 90 millioner kroner skal bruges på tre fokusområder i projektet.

Først og fremmest gælder det om at udvikle en fælles platform, der kan samle kommunikationen mellem de konkrete hjælpemidler, som er det andet store fokusområde.

"Vi forestiller os at tilbyde brede løsninger, hvor alle hjælpemidlerne kan integreres i den fælles, åbne platform. Det kan være hjælpemidler, som allerede findes, men nu bliver integreret på platformen," siger Troels Vilms Pedersen.

Især sensorer til hjerterytmen, chatprogrammer og videokonferencer er på dagsordenen med hensyn til at udvikle konkrete produkter.

Troels Vilms Pedersen regner med, at de første produkt-prototyper vil være klar om et års tid.

Derefter er det meningen, at ældre indbyggere i Odense skal flytte ind i boliger, hvor de kan på teste produkterne i en måned eller to, inden de bliver afløst af nye beboere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere