E-hæleri af gavekort breder sig

USA oplever en bølge af svindel med stjålne kreditkortoplysninger, der bruges til at købe gavekort med, der straks sælges videre. Problemet er også kendt i Danmark.

Fænomenet e-fencing, e-hæleri, breder sig i Guds eget land. Og det er især ulovlige gavekort, der handles på nettet.

De fleste gavekort sælges til under den pålydende værdi på nettets auktionssider, og mange af gavekortene er købt for stjålne kreditkortoplysninger, skriver USA Today.

Metoden går ud på, at tyven bruger et stjålent kreditkort eller stjålne kreditkortoplysninger til at købe et online-gavekort for. Gavekort er ikke som i gamle dage lavet af pap, men er en email.

Fidusen er hastigheden. Tyven når at bruge kreditkortet og sikre sig en værdi i form af gavekortet, der videresælges, inden den bestjålne kortejer når at spærre kontoen. Gavekortet handles videre, inden svindlen afsløres.

Antallet af handler mistænkelig

Det er svært at sætte præcise tal på omfanget af svindlen, men alene omfanget af handler med gavekort på auktionshjemmesiderne antyder, at der er noget galt.

"Når vi ser hundredvis af gavekort til salg med 30 og 50 procent rabat, så må man spørge om, hvor de kommer fra," siger Joseph LaRocca, som er vicepræsident for Loss Prevention i National Retail Federation, der er verdens største handelsorganisation.

Salget af online-gavekort i USA nærmer sig 97 milliarder i år mod 82 milliarder sidste år, og eBay har for eksempel flere end 3.000 gavekort til salg.

Andre handles på hjemmesider som cardavenue.com, plasticjungle.com og swapagift.com

Voldsom svindel i Sverige

I Danmark kender Gavekortet.dk, der sælger gavekort i samarbejde med en lang række butikker, udmærket problemet.

Det er dog ikke så udbredt som i USA, vurderer Henrik Ravn, administrerende direktør for Gavekortet.dk

"Da vi startede ud for tre-fire år siden havde vi en del problemer med kreditkortsvindlere, men efterhånden har vi opbygget systemer, som sikrer, at vi fanger langt de fleste forsøg på svindel," siger han.

På virksomhedens svenske søstersite, PresentkortTorget.se, oplever de til gengæld stadig voldsom svindel. Også med gavekort sat til salg på eBay-aige sider, forklarer han.

"Men vi har endnu ikke oplevet at nogle af vores gavekort er blevet sat uretmæssigt til salg på for eksempel dba.dk."

I takt med at flere gavekort bliver elektroniske, er sikkerheden også blevet øget.

"Elektroniske gavekort giver væsentlig bedre muligheder for tracking og spærring," siger Henrik Ravn.

Gavekortet.dk har i år haft 30-40 svindelsager i Danmark. I 2006 var der dobbelt så mange.

Ikke stort problem i Danmark

Hos PBS, der håndterer en væsentlig del af danskernes onlinebetalinger, vurderer pressechef Søren Winge, at denne type svindel ikke fylder meget i Danmark.

"Selvfølgelig ser vi misbrug. Sådan er det, når man har med let omsættelige ydelser at gøre. Butikkerne har en udfordring i at sikre sig data om deres kunder, så de ikke sender noget til en hotmail-adresse, for eksempel, for så er de elektroniske spor er svære at følge," siger han.

Han glæder sig over, at der til trods for at mængden af danske online transaktioner stiger med 30-40 procent om året, ligger misbrug af Dankort stabilt på fire millioner kroner svindel om året.

"Facit er, at problemet ikke er stort i Danmark," siger Søren Winge.

Han peger på en mulig løsning i form af en betalingsform, der er udviklet af Visa og MasterCard.

"Med betalingsstandarden 3D Secure skal brugeren foruden oplysningerne på kreditkortet også indtaste en kode. Det vil være med til at gøre løse kortoplysninger ubrugelige," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere