Artikel top billede

Langt nede under kaptajnens kontor på A-dækket, er maskinchef Finn Gudmundsens domæne. Han har 29 år i A/S Dampskibsselskabet Torm bag sig.

Selv under havet har de Windows

Reportage, 5. dag: En fire etager høj maskine driver tankskibet. Alt sammen styret med mus og Windows XP.

Tilbage til artiklen Sejlende servere styrer handelsflåden

Den engelske kanal: Kun en svag summen afslører, at maskinen er i live. På kammeret tre etager over dækket er det mere den rolige rullen hen over Nordatlantens bølger, der fortæller Computerworlds udsendte, at Gotland Sofia er på åbent hav.

Så langt øjnene rækker ses kun det gråblå, der favner det danske tankskib blidt men bestemt.

Men en etage længere nede vokser maskinens sindige rytme i volumen. Her, langt nede under kaptajnens kontor på A-dækket, er maskinchef Finn Gudmundsens domæne. Han har 29 år i A/S Dampskibsselskabet Torm bag sig.

”For en maskinmester er der næsten ikke noget af naturvidenskaben, som vi ikke gør brug af. Vi ved lidt om alt i stedet for som i resten af verden, hvor de fleste ved meget om lidt,” siger Finn Gudmundsen.

”Og det er vel forskellen på en ingeniør og en maskinmester,” supplerer praktikanten ved hans side. Morten H. Christensen er aspirant i rederiet.

En mindre by med strøm

Finn Gudmundsen har ikke alene ansvaret for den Wartsilla Sulzer maskine, der med maksimal ydeevne på 11.340 KW driver Gotland Sofia gennem vandet.

”Eller det samme som kan forsyne en mindre by med elektricitet,” siger han.

Om noget har udtrykket ”de blandede bolsjers butik” sin berettigelse hernede under dæk.


Rygraden på skibet
Finn Gudmundsen og hans medarbejdere overvåger konstant alle dele af den komplicerede infrastruktur, der udgør den tekniske rygrad på det danske tankskib.

Styresystemet er Microsoft Windows XP.

Med få klik med sin mus kan Finn Gudmundsen ved sin skærm kontrollere, at brændselsolien, der skal bruges idag, holder sin temperatur på 90 grader Celsius inden brug.

Senere, når olien sprøjtes ind i motoren, er den helt oppe på 136 grader. Den tunge hede får sveden til at pible ned af ryggen i gangene, der går forbi brændselstankene.

Et andet klik viser, at udstødningen fra cylinder nummer et i hovedmotoren har en temperatur på 369 grader Celsius.

Men hver af de syv cylindere har til gengæld også en indvendig diameter på 50 centimeter. Selve maskinen har en højde på fire etager at regne fra skibets bund og op.

Lækkersulten hovmester

Næste klik med musen:

”Og hvis hovmesteren bliver lækkersulten i nat, og går i køleafdelingen uden at få lukket døren ordentligt efter sig, så kan vi også se det,” smiler maskinchefen, så man næsten griber sig selv i at spørge, hvor mange gange det er sket.

Han surfer videre ned i skærmens menu for at demonstrere, at Gotland Sofia også udnytter spildvarmen fra hovedmotoren til at omdanne saltvandet til det ferskvand, der bliver serveret til maden og kommer ud i hanerne på badeværelset.

”Vi producerer vel mellem 20 og 25 tons ferskvand i døgnet,” skønner Finn Gudmundsen. Det samme vand bliver også brugt til at rense tankene, inden de skal fyldes med næste last.

Han har også ansvaret for maskinværkstedet, der står for reparationer af alskens opgaver. Den slags giver en vis tyngde ombord. Særligt i forhold til en af de store kunder, kabyssen.

”Ja, nogle gange må vi sige, at vi ikke kan klare opgaven, altså med mindre der er æblekage til søndagskaffen.” Finn Gudmundsen fortrækker ikke en mine.
Næsten.

Følg Computerworlds videre rejse over Atlanten med tankskibet Gotland Sofia på mandag.

Tilbage til artiklen Sejlende servere styrer handelsflåden
IT-JOB

Capgemini Danmark A/S

Senior Salesforce Engagement Manager

Banking Circle

Senior Data Engineer

Söderberg & Partners Danmark Forsikringsmæglervirksomhed A/S

IT-projektleder til vores hovedkontor i København K

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Programtestmanager til Boligprogrammet/Ejendomsskatter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere