Artikel top billede

Sejlende servere styrer handelsflåden

It-systemet på det danske tankskib Gotland Sofia er bygget op efter en arkitektur med en central server, der betjener otte computere.

Computerworld har været med på Gotland Sofias tur over Atlanten, og i løbet af november skildret teknologien om bord.

It er en både nødvendig og behagelig del af hverdagen, når man er tre måneder ude - tre måneder hjemme.

Tolv uger ude uden at se familie og venner er lang tid, og anderledes end for de, der går ud af døren hver morgen lidt før klokken otte for at vende hjem ved fem-tiden. Med den bliver mail og satellitforbindelsen en tynd livline til dem derhjemme.

Langt væk fra et gråt hav, der strækker sig endeløst foran dem. De lysegrå skyer er det eneste, der skiller hav fra himmel ude i horisonten.

Svend Sander-Bjerge har tre døtre og Tina, der venter derhjemme på Lolland. For ham er satellitelefonen, eller i daglig tale 'Guldhornet', en nødvendighed. Også selv om den koster ham i omegnen af en tusindkroneseddel om måneden.

"Men det skal jo til, når man savner sine piger," lyder det fra overstyrmanden på det danske tankskib Gotland Sofia.

Så der er meget at indhente, når han kommer i land. Og håndværkere at se til, når huset skal have nyt tag først i december.

Elektronisk registrering

I rederiet Torm er man godt klar over, hvor vigtig satellittelefonen er for de 24 medlemmer af besætningen på tankskibet Gotland Sofia på vej fra Port Jerome i Frankrig til destinationen Port Everglade i Florida.

Ifølge rederiets it-chef Bo Ellenton Jensen registreres besætningens brug af satellittelefonen elektronisk, så kaptajnen kan føre regnskab over de enkeltes forbrug.

"På en række skibe har vi telefonkort, så besætningen kan købe et antal minutter billigere, og på den måde bedre kan overskue deres forbrug.

Næsten ligesom de gammeldags call-back kort. Og det kommer på alle skibe, fordi det har været en stor succes," siger Bo Ellenton Jensen.

På samme måde som skibets it-arkitektur er opbygget med en personaliseret adgang for hver enkelt medlem af besætningen. Når skibets kaptajn logger på en computer, vil han få adgang til det antal systemer, som han har brug for.

Hele 46 produkter

I modsætning til et menigt medlem af besætningen, der vil have et begrænset antal applikationer at vælge imellem.

I alt er der otte klienter, pc’er, ombord, der er forbundet med skibets centrale server.

"Og på den måde gør det ikke så meget, hvis en enkelt maskine går ned. Så kan man altid logge på en anden for at få adgang til de applikationer, som man har brug for," siger Bo Ellenton Jensen.

Som et eksempel på hvor vigtig it er om bord på et moderne tankskib, nævner han, at hjemme på rederiets hovedkontor arbejder man med en otte forskellige Windows-applikationer, mens man på Gotland Sofia arbejder med helt på til 46 forskellige Windows baserede produkter.

"Vi taler om overvågningen af skruen og maskinen. Eller de digitale vejrkort og det stykke software, der registrerer brug af satellitforbindelsen," siger Bo Ellenton Jensen.

I fredagens trykte udgave af Computerworld rundes rejsen over Atlanten af.

De artikler, der har været bragt på nettet, kan læses her:

Computerworld er på vej over Atlanten - følg rejsen
Tonstung internetforbindelse på verdenshavene
Så er Computerworld på langfart
På Atlanten sendes vejrudsigten med satellit
Selv under havet har de Windows
Windows-baseret filter sikrer mod olieforurening
Olieselskaberne forlanger højteknologi




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere