Vicedirektør hos TDC, Ole Hvelplund, afviser kæmpe erstatningskrav.

TDC taber omfattende sag om monopol-udnyttelse

TDC taber en marathonsag til Cybercity om adgang til kobberforbindelser. Erstatningskrav i millionklassen fra andre teleselskaber venter forude. TDC beklager fejlene.

TDC har torsdag tabt en stor sag i IT- og Telestyrelsen til Cybercity om lige adgang til kobber på TDC's kobbernet.

Sagen har rullet i de halvandet år, hvor TDC har udbudt produktet BSA uden samproduktion (bitstream access).

Sagen har handlet om, hvorvidt TDC har forskelsbehandlet Cybercity-forespørgsler om adgangen til rå kobber, hvilket er i strid med loven, som kræver, at alle selskaber har lige ret til adgangen.

TDC har ifølge IT- og Telestyrelsens afgørelse forvredet konkurrencen ved selv at kunne etablere BSA uden samproduktion, som er en særskilt bredbåndsforbindelse, til kunder, som Cybercity ikke har måttet levere bredbånd til.

Kan få alvorlige konsekvenser
Ifølge Cybercity kan afgørelsen få store konsekvenser med tilbagevirkende kraft.

"Der kan have været forskelsbehandling helt tilbage til 2001, hvor vi begyndte at bestille rå kobberforbindelser fra TDC. Vi vil nu tale med vores advokat om sagen, men vi forventer, at sagen drejer sig om et et betydeligt tocifret millionbeløb i erstatning hos TDC," siger regulatorisk chef hos Cybercity, Nicholai Pfeiffer.

Han siger, at det kan vise sig at blive "den måske mest alvorlige misbrugssag i tiden efter tele-monopolets ophævelse."

Tabte Cybercity-ordrer
Nicholai Pfeiffer forklarer, at TDC har indrømmet, at selskabets bestillingssystem for eksterne ordre ikke automatisk har kunnet behandle bredbåndsbestillinger i etage-ejendomme over 1. sals højde.

Det betyder, at bestillinger fra potentielle Cybercity-kunder, som bor over 1. sal er blevet behandlet manuelt.

TDC har i den forbindelse tabt flere Cybercity-ordrer, hvorimod kunder på TDC's BSA uden samproduktion har fået internet med det samme.

"Vi har konstateret forskellene ved stikprøvekontroller, og hvis vi har mistet en kunde i begyndelsen af 2005, så betyder det jo, at vi gået glip af tre års omsætning, hvilket jo bliver til en del med så mange kunder over så mange år," siger Nicholai Pfeiffer.

Han kan dog endnu ikke kan udtale sig om det præcise erstatningskrav.

Konkurrencemæssig skævvridning
"Kunderne i etage-ejendomme har jo søgt hen, hvor de godt kunne komme på, og det er jo hos TDC. Så markedsmæssigt har der været en konkurrencemæssig skævvridning i forhold til alle andre leverandører af bredbånd," lyder det fra Nicholai Pfeiffer.

Blandt andre teleselskaberne Telia og Fullrate har da også fulgt sagen med interesse, hvilket kan få yderligere erstatningskonsekvenser for TDC.

"Rå kobber er det rødhårede stedbarn i TDC-familien, og sagen viser bare, at TDC som ejeren af nettet og leverandør af netprodukter bør undergå en funktionel separation, som skal sikre, at alle får adgang til kobberet," siger Stig Myken fra Fullrate, der har haft en masse bøvl med afviste kunder.

Telia har aldrig forstået, at TDC overhovedet fik lov til at levere over sin egen BSA-platform.

"Vi overvejer selv at sagsøge TDC, som også Cybercity vil gøre. Vores erstatning er dog nok noget mindre end Cybercity's," siger juridisk direktør hos Telia, Jens Ottosen-Støtt.

Han fortæller, at han nu spændt venter på IT- og Telestyrelsens reaktion i sagen om dobbeltdækning, som omhandler brug af både telefoni og internet på samme kabel, hvilket Cybercity også har klaget over i samme sag.

Beklager diskrimination
"Vi beklager sagen om diskriminering og har for længst rettet op på fejlene," siger vicedirektør i TDC Branchesalg Ole Hvelplund.

Han forklarer dog samtidigt, at erstatningskrav i millionklassen er grebet ud af den blå luft.

"Vi har selv været igennem stikprøver, og har nogle helt andre tal, så jeg tror ikke på Cybercity's antal afvigelser, og derfor kan der ikke komme så mange erstatningssager på tale," siger Ole Hvelplund.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED-Data A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
Her er forårets mest lovende computere
2020 er en lovende årgang, når det gælder bærbare maskiner. Overraskende mange af dem er endda velegnede til de fleksible arbejdspladser, som corona-pandemien dikterer.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Mængden af skyggedata stiger voldsomt – få tips til hvordan du bekæmpe det
Moderne virksomheder er drevet af data. Men for at udnytte de data, skal de være tilgængelige for medarbejderne, kunderne og samarbejdspartnere – og det er bare de data, som it og virksomheden kender. For den eksplosive udvikling i cloud og data betyder også, at de fleste organisationer generer store mængder af ”skyggedata”, data som bliver delt, opbevaret og ofte glemt et sted i virksomhedens mange systemer. I dette whitepaper kan du derfor læse om omfanget af problemet med skyggedata i skyen samt få ideer til, hvordan du kan begrænse og beskytte det.