Lene E: Spion-data skal slettes efter et år

Et år. Længere må danske tele- og internetydbydere ikke gemme logningsdata om danskernes surf- og televaner.

Justitsminister Lene Espersen (K) gør nu klart, at de oplysninger, som danske tele- og internetleverandører samler ind på grund af logningsbekendtgørelsen, skal slettes efter et år.

Det sker i svar på et paragraf 20 spørgsmål, som Line Barfoed (EL) har stillet ministeren 4. december.

Spørgsmålet blev oprindeligt taget op af Enhedslisten før valget, fordi justitsministeren i et svar til Computerworlds læsere forklarede, at logningsbekendtgørelsen ikke forholder sig til om tele- og internetleverandørerne må opbevare de loggede data længere end i et år.

Med onsdagens svar kaster ministen imidlertid lys over de uklarheder som svarene til Computerworlds læsere i første omgang skabte.

Når det nu er helt klart, at danskernes loggede data skal slettes efter et år, skyldes det, at udbydere af data- og teletjenester ifølge bekendtgørelse om udbud af elektroniske kommunikationsnet- og tjenester skal sikre "at trafikdata vedrørende abonnenter eller brugere slettes eller anonymiseres, når de ikke længere er nødvendige for fremføringen af kommunikationen," skriver Lene Espersen i svaret.

Imidlertid er det ligesom før logningsbekendtgørelsen trådte i kraft 15. september i år langt fra alt indsamlet data, som slettes efter et år. De data, som tele- og internetselskaber indsamler for at kunne debitere kunderne, kan nemlig gemmes længere af hensyn til bogføringen.

Derfor er det kun den data, som selskaberne alene logger i kraft af logningsbekendtgørelsen, som skal slettes efter et år, forklarer ministeren i svaret på Line Barfods paragraf 20 spørgsmål.

Line Barfods spørgsmål til ministeren:
"Vil ministeren tage initiativ til at fastsætte regler om, at IT-udbydere skal slette loggede oplysninger efter det år, som logningsbekendtgørelsen pålægger dem at gemme oplysninger, jf. ministerens svar til Computerworld.dk 12. oktober 2007 om, at der ikke findes sådanne regler?"

Hele Lene Espersens svar på spørgsmålet:
"Jeg har til den i spørgsmålet nævnte artikel i Computerworld bl.a. oplyst, at logningsbekendtgørelsen pålægger teleudbydere at opbevare en række oplysninger i et år til brug for efterforskning og retsforfølgning af strafbare forhold.

Logningsbekendtgørelsen forholder sig derimod ikke til, om teleselskaberne kan opbevare oplysningerne i længere tid.

Det følger imidlertid af § 33 i bekendtgørelse nr. 1031 af 12. oktober 2006 om udbud af elektroniske kommunikationsnet- og tjenester, at udbydere af offentlige elektroniske kommunikationsnet- og tjenester skal sikre, at trafikdata vedrørende abonnenter eller brugere slettes eller anonymiseres, når de ikke længere er nødvendige for fremføringen af kommunikationen.

Det fremgår dog samtidig af bestemmelsen, at det er tilladt for en udbyder at opbevare trafikdata til visse nærmere angivne formål, herunder bl.a. til debitering af abonnenter samt til opfyldelsen af de forpligtelser, der påhviler dem i medfør af logningsbekendtgørelsen.

Oplysninger, som teleudbydere alene registrerer og opbevarer med det formål at opfylde logningsforpligtelsen, vil således ikke kunne opbevares i mere end 1 år, jf. den 1-årige opbevaringspligt i logningsbekendtgørelsen.

Jeg finder på den baggrund ikke grundlag for at tage initiativ til at fastsætte regler som foreslået i spørgsmålet."

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
For 20 år siden blev Netcompany stiftet som modsvar til de etablerede it-leverandører: Her er de tre principper bag Netcompanys milliardsucces
Interview Siden 1999, hvor Netcompany blev etableret, har det danske it-selskab haft tre principper for at drive en succesfuld it-virksomhed. "Vi mente i al beskedenhed, at det måtte kunne gøres bedre ved at modernisere måden at bygge it-systemer på," siger Netcompanys direktør André Rogaczewski, der her udlægger den succesformel, der stort set har været den samme i de seneste 20 år.
Computerworld
Kinesiske TikTok lukker ned i Hong Kong efter indførelse af censur-lov
TikToks kinesiske moderselskab Bytedance lukker for adgang til den populære app i Hong Kong. Til gengæld vil en kinesisk version af appen fortsat være tilgængelig i Hong Kong
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
God it-sikkerhed kræver hurtige og kontinuerlige opdateringer på tværs af dit it-landskab
Konsekvenserne kan være uoverskuelige, når en it-kriminel får adgang til virksomhedens systemer. Typisk kan tabet af tid, tabet af indtægter og tabet af omdømme gøres op i millioner. I dette whitepaper kan du derfor læse om fordelen ved kontinuerligt at arbejde med it-sikkerhed og sårbarheder – og hvordan du kan sikre hurtige og kontinuerlige opdateringer på tværs af dit it-landskab. Også uden at skulle bruge dagevis på at researche trusler og de relevante opdateringer.