Artikel top billede

Danske Bank skrotter papiret

Kæmpe digitaliseringsprojekt med it-direktør Peter Schleidt i spidsen skal nedbringe Danske Banks omkostningsprocent fra 55,6 i 2007 til under 45 procent i 2012. Det svarer til et tocifret milliardbeløb.

Mens især amerikanske banker i øjeblikket vånder sig og skærer ned på grund af den igangværende finanskrise, skruer Danske Bank op for alle knapper, der vedrører it-udvikling.

Et nyt projekt, Digital Banking, skal over de næste tre år ikke blot sikre banken massive effektiviserings-besparelser.

Digitaliseringsprojektet vil også vende fuldstændigt op og ned på vores billede af at gå i banken.

Fremover vil Danske Bank give kunderne i Irland, Sverige, Norge, Finland og de baltiske lande 100 procent adgang til samtlige banksager via alle digitale kanaler lige fra pc'er til mobiltelefoner.

Alle papirer vil blive lagret digitalt og kuglepennen til underskrivelse af dokumenter sendt på pension.

Optag nyt lån fra mobilen

Eksempelvis vil optagelsen af nye lån og aftaleunderskrivelse kunne klares med ganske få klik på skærmen eller mobiltelefonen - eksempelvis når man står over for et større indkøb i et butikscenter.

"Lige nu er de fleste netbanker en slags ekstra tilbud til kunderne. Fremover vil det digitale være omdrejningspunktet," siger it-direktør Peter Trier Schleidt.

Projektet, der alene i år kommer til beskæftige 600 af bankens udviklere, blev i dag offentliggjort sammen med præsentationen af Danske Banks regnskab af blandt andet ordførende direktør Peter Straarup.

It skal bære løfte til investorer

Digitaliseringen er nemlig et nøgleelement i et løfte til investorerne om, at Danske Bank vil nedbringe bankens omkostningsprocent fra 55,6 procent i 2007-regnskabet til under 45 procent i 2012.

Grundlæggende handler det om et opgør med alle papirgange.

"Kunden kan stadig komme ned i en filial og se en aftale på papir. Men det vil ikke være det papir, der er gældende, for når det skal underskrives, vil det ske digitalt - også nede i filialen," siger it-direktør Peter Trier Schleidt.

Sparer papir

"Danske Bank har en målsætning om at blive...fortsættes

...CO2-neutral i 2009, i den sammenhæng kommer dette it-projekt til at betyde rigtigt meget," siger Peter Trier Schleidt.

Peter Schleidt understreger, at projektet langt hen ad vejen handler om massive tidsbesparelser for kunderne.

"Fremover kan kunden få adgang til eventuelt friværdi på splitsekunder, hvor det i dag kræver en masse papirgange frem og tilbage. Og samtidig kan det ske hvor som helst, for strategien er samme adgang fra alle platforme," siger han.

Men selv om bankens vil opleve en hastighed i bankforretningerne ud over det sædvanlige, vil det naturligvis også gavne Danske Bank på flere områder.

Bedre rustet til opkøb

Langsommelige papirgange vil forsvinde; flere kunder kan via webkommunikation betjenes foran deres hjemmecomputer - vel at mærke inklusive underskrift af dokumenter; og de årlige omkostninger på 350 millioner kroner til udsendelse af papiropgørelser kan nedbringes til 200 millioner kroner.

Men også på den længere bane skal det give banken fordele.

Ved at minimere omkostningsprocenten med mest mulig effektivisering, bliver Danske Bank endnu mere konkurrencedygtig, når banken vil ekspandere via opkøb.

En overtagelse af en bank med højere omkostningsprocent kan nemlig relativt hurtigt gøre en mindre rentabel bankforretning til god, når Danske Bank implementerer sine it-systemer.

"Så også på længere sigt vil det her være en stor investering," siger Peter Trier Schleidt.

Danske Banks projekt kommer til at spille tæt sammen med Domstolsstyrelsens digitale tinglysningsprojekt og det nye Digital ID, som PBS i samarbejde med bankerne er ved at udvikle som fælles standard for log-on på danske netbanker.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere