Logning koster danske hoteller millioner

Logningsbekendtgørelsen har kostet den danske hotel- og restaurationsbranche et to-cifret, måske tre-cifret, millionbeløb, vurderer branchen selv.

Logningsbekendtgørelsen, der netop har fejret 6 måneders jubilæum, har været et dyrt bekendtskab for den danske hotel og restaurationsbranche.

Hotel- og restaurationsbranche vurderer, at bekendtgørelsen, på nuværende tidspunkt har kostet dem et større millionbeløb.

"Det er svært at sætte præcist tal på, men der ingen tvivl om, at det indtil videre har kostet os et to-cifret, måske tre-cifret, millionbeløb," siger Jens Zimmer Christensen.

Hotel: Det koster os 500.000
Logningsbekendtgørelsen betyder, at selv hoteller og små caféer, der udbyder internet eller telefoni til deres kunder bliver betragtet som teleudbydere med samme forpligtelser som eksempelvis TDC og Telia.

Og selv for store hotelkæder kan det være svært at leve op til kravene.

"Vi har opgraderet vores udstyr for 400.000 kroner, og derudover har vi måtte skrotte udstyr for mere end 300.000 kroner, fordi den amerikanske producent ikke ville foretage de firmwareopgraderinger, der var nødvendige," siger Søren Dalby Bruun, der er it-chef hos Arp-Hansen Hotel Group, der ejer 9 hoteller i Storkøbenhavn.

Han frygter at udgifterne bliver endnu større.

"Det ser ud til at komme til at koste os endnu mere, fordi der er dele af vores udstyr, der ikke lever op til kravene, og sandsynligvis heller ikke vil komme til at gøre det," siger Søren Dalby Bruun.

Han oplyser, at det først og fremmest er den del af lovgivningen, der stiller krav til hotellets telefoncentral, der volder problemer.

Lovgivningen kræver, at hotellets telefonsystem ikke blot skal kunne logge ind-og udgående opkald, men også skal være forberedt til aflytning af gæsternes telefonsamtaler, hvis Politiet møder op med en dommerkendelse.

Arp-Hansens hoteller er ikke de eneste, der står med en stor regning som følge af de nye krav.

Brøchner Hotels ejer fem københavnske hoteller, og de står også med udgifter i omegnen af en halv million kroner.

"På telefonsiden har det kostet os 200.000 kroner og på internetsiden har det kostet os 300.000 kroner. Men nu har vi også en fuld løsning på både logning og aflytningsdelen," fortæller Toke Svensson fra Brøchner Hotels it-afdeling.

Vil ikke tale om udgifterne
Men ikke alle hoteller er interesseret i at fortælle, hvor store udgifter logningsbekendtgørelsen har påført dem. Danmarks største hotelkæde Scandic Hotels, der har 21 hoteller fordelt over hele Danmark, vil ikke røbe, hvor store udgifter de har haft i forbindelse med logningsbekendtgørelsen.

"Vi ønsker ikke at løfte sløret for, hvad logningsbekendtgørelsen har kostet os, men der er ingen tvivl om, at det har kostet en del," siger Johan Abrahamsson, der er it-chef for Scandic Hotels.

It-chefen hos Scandic Hotels oplyser desuden, at kæden endnu ikke kan leve op til lovens krav.

"Vi har været nødt til at lave om på vores telefonløsning, og de sidste brikker mangler stadigvæk at falde på plads før, vi kan leve op til loven," fortæller Johan Abrahamsson.

Det er dog ikke alle hoteller, der er blevet ramt lige hårdt af logningsbekendtgørelsens krav.

Cab-Inn, der har seks hoteller rundt omkring i Danmark, fortæller, at de blot har haft udgifter på omkring 80.000 kroner i alt.

"Vi er så heldige, at vores systemer i forvejen levede op til de fleste af kravene. Desuden har vi været i stand til at klare de fleste ting selv, og har ikke haft eksterne firmaer til at løse særligt mange opgaver for os," siger Brian Vangsgaard, der er it-chef hos Cab-Inn.

Har lukket for nettet
Men når selv store hotelkæder har svært ved at leve op til kravene, kan man levende forestille sig, hvilke udfordringer landets små hoteller og kroer står overfor.

På Ærø ligger det lille hotel Ærøhus. Her fortæller hotellets ejer, Ole Fich, at man som konsekvens af logningsbekendtgørelsens har valg at lukke for gæsternes adgang til internettet. Gæsterne kan heller ikke længere ringe fra hotellets værelser.

"Vores gæster synes, at det er latterligt. Der er jo ingen, der tror på, at der kommer terrorister til Ærø. Heldigvis er de fleste af vores gæster i den modne alder. De kommer til Ærø for at koble af, derfor er der ikke mange, der har brug for internettet. Og telefonen er der heller ikke så mange, der savner. De fleste har jo selv en mobiltelefon. Men det er alligevel irriterende, at vi ikke kan tilbyde vores gæster den service," fortæller Ole Fich.

Ikke kun hoteller
Det er i sagens natur ikke blot hotel- og restaurationsbranchen, der bliver ramt af de udgifter, som følger i kølvandet på logningsbekendtgørelsen.

Computerworld kunne i september fortælle, at tele- og internetbranchen forventer at logningsbekendtgørelsen vil koste dem i omegnen af 200 millioner kroner i første omgang, og derefter 50 millioner per år i driftsudgifter.

I dag, et halvt år efter, bekræfter Ib Tolstrup, der er direktør for brancheorganisationen Telekommunikations-industrien, at tallet lader til at holde stik.

"Det er ikke muligt at opgøre det præcist, men det lader til at holde stik. Det sidste halve års erfaringer giver os i hvert fald ikke anledning at ændre på estimatet," siger Ib Tolstrup.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

23. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens It service management: Optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

24. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens kommunikation: Hvad skal der til for at du kan følge med morgendagens digitale krav?

Fremtidens kommunikation: Hvad skal der til for at du kan følge med morgendagens digitale krav? Fokus for de fleste virksomheder er på at være på forkant med den digitale udvikling, der går stærkere end nogensinde tidligere. Cisco ved om nogen hvor vigtigt det er at kunne levere ”customer experience” på tværs af teknologiske platforme og med en agilitet der matcher den øgede konkurrence.

01. november 2018 | Læs mere


Premium
Kendt dansk trafik-app virker igen som før: Har lukket ned for Frank Rasmussens adgang til data
Interview: Saphe har stoppet for telerigmanden Frank Rasmussens adgang til trafik-appens data. Det er sket på utraditionel vis, men betyder, at Fartkontrol.nu-appen igen fungerer som før. "Beskyldningerne var rigtige nok, men vi har lukket ned, så vi kan se, at Hopper ikke tager vores data længere," lyder det fra Saphe.
Computerworld
Google indfører Android-gebyr efter kæmpe EU-bøde: Android-producenter skal nu betale for brug af Google-tjenester
Efter sommerens kæmpe EU-bøde indfører Google licensbetaling for Android-producenters brug af blandt andet Play Store. Men "Android vil forblive gratis og open source," lyder det fra selskabet.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Undgå fælderne når du skal lease multimaskiner – her er 5 tips!
Markedet for leasing af print- og kopiløsninger kan være lidt af en jungle uden nøje brancheindsigt. Virksomheder og institutioner har i flere tilfælde accepteret kontrakter, som har bundet dem til unødigt kostbare og langvarige leasing-og lejeforløb. Underskriften er desværre bindende og derfor er det en god idé at sætte sig ind i aftalerne. I dette whitepaper giver vi dig 5 tips, så du sikrer dig de bedste vilkår.