Tegning: Lene Sekjær

Dyb splittelse i dansk OOXML-udvalg

De offentlige medlemmer i Dansk Standards OOXML-udvalg retter hård kritik mod den danske blåstempling af OOXML. Godkendelsen er nok gået for hurtig, erkender Dansk Standard.

Her kan du læse hele artiklen fra dagens trykte udgave af Computerworld.


Dansk Standard burde ikke have anbefalet et ja til at få blåstemplet Microsofts OOXML-format hos den internationale standardorganisation ISO i slutningen af marts.

Sådan lyder det fra tre offentlige medlemmer i Dansk Standards tekniske udvalg, der trods tavshedspligt nu skruer op for frustrationerne over, at det blev et dansk ja til ISO-godkendelsen af OOXML-standarden.

Computerworld har været i kontakt med flere end 20 udvalgsmedlemmer, og knap halvdelen af udvalget – herunder de tre menige medlemmer fra den offentlige sektor uden umiddelbare kommercielle interesser - undrer sig over afgørelsen.

"Der var en massiv modstand i udvalget mod at anbefale OOXML som en ISO-standard," siger Henrik Madsen, der er professor på DTU.

"Jeg var derfor rystet da jeg hørte afgørelsen fra Dansk Standard."

Kritik af processen
Kritikken af ISO-ja'et går dels på, om den 6.000 siders standard virkelig er åben, men ikke mindst på selve processen omkring udvalgets arbejde hos Dansk Standard, som tilsigtede konsensus i spørgsmålet om OOXML-afgørelsen.

For selv om det var umuligt at opnå konsensus i udvalget, besluttede Dansk Standard alligevel at stemme ja til ISO-godkendelsen af OOXML i slutningen af marts.

Begrundelsen for stemmeafgivningen var, "at de 168 danske kommentarer nu er vedtaget som ændringer" til OOXML-formatet på det såkaldte BRM-møde i Geneve tidligere på året - hvilket kritikerne også undrer sig over.

"Mødeforløbet i Schweiz var jo dybt kritisabelt. Det samme gælder, når Dansk Standard trods en helt klar aftale om intern tavshedspligt i udvalget bagefter bringer en pressemeddelelse om, hvordan de danske forhold er mødt," siger udvalgsmedlem Jens Kjellerup, som er informatikchef ved Århus Kommunes børn og unge afdeling.

Han har siden afstemningen klaget til Dansk Standard over, at Dansk Standard har stemt ja til en standard, som ingen kender det endelige indhold af.

Derudover har han udtrykt undren over, at Dansk Standard med et enigt udvalg i ryggen stemmer 'nej med kommentarer' ved den første afstemning i september, og derefter ændrede sin stemme i marts, på trods af, at udvalget denne gang var rygende uenigt.

Brugerne sagde nej
Jens Kjellerup konkluderer, at Dansk Standard har tabt meget troværdighed hen mod BRM-mødet og i den endelige ISO-afgørelse.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Her er Visma Enterprise-topchefens største udfordring under corona: "Når jeg går planken ud, så gør min organisation det også"
Interview: Coronakrisen har kastet nyt lys over lederrollen, og nye unikke muligheder har vist sig. Det har skabt bedre ledere, men også skilt bukkene fra fårene. Sådan lyder det fra Monika Juul Henriksen, topchef i Visma Enterprise. Se hendes største ledelesesmæssige udfordringer under krisen.
Computerworld
Kinesiske TikTok lukker ned i Hong Kong efter indførelse af censur-lov
TikToks kinesiske moderselskab Bytedance lukker for adgang til den populære app i Hong Kong. Til gengæld vil en kinesisk version af appen fortsat være tilgængelig i Hong Kong
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Når du skal designe, udvikle og implementere dokumenter i Dynamics 365
I dette whitepaper får du et overblik over de forskellige muligheder, der findes, når du skal designe, udvikle og implementere eksterne ERP-dokumenter i Dynamics 365 for Finance and Operations. I dokumentet kan du blandt andet se en sammenligning mellem Lasernet og en række andre løsninger. Bag whitepaperet står Tabellae, der over de seneste ni år har arbejdet med mere end 500 ERP-projekter og som har stor indsigt i Lasernet Output Management-systemet fra Formpipe Software.