Artikel top billede

TDC forudser ikke tekniske besværligheder ved overgangen til IPv6. Foto: TDC/Jørgen True (Foto: TDC Foto: Jørgen True)

IPv6 bliver besværlig for danske hjemmeside-ejere

Måske bliver overgangen til den nye internetprotokol IPv6 ligeså udramatisk for it-udstyret som overgangen til år 2000. Men det er brugerne, der bærer de største omkostninger.

Den nye internetprotokol, IPv6, der skal sikre tilstedeværelsen af nye IP-adresser mange år frem i tiden, kan sammenlignes med år 2000-problematikken.

Den store udfordring er at få endevendt alle systemerne og skabe overblikket.

Ingen har nemlig overblik over, hvor stor udfordringen egentlig er, og på den måde kan man sammenligne det med de ængstelige tider for it-verdnen op til år 2000-skiftet.

Det mener Mogens Jallberg, som er underdirektør i TDC’s erhvervskundesektion, Business Nordic.

Mens et teleselskab som TDC, der ret beset er en stor it-virksomhed, ikke vil have de store vanskeligheder ved at klare overgangen til den nye protokol, ser det straks anderledes ud for kunderne.

”Det er brugerne af internettet, der får de største omkostninger. De skal skabe et overblik over, om deres systemer er klar til at køre IPv6. Kan de ikke det selv, må de hente folk ind udefra, som kan give dem det overblik,” siger Mogens Jallberg.

Det store skift

Den store tekniske udfordring ligger hos hjemmesideejerne.

”Vi kan nemt tjekke vore backbone igennem, mens brugerne vil få det sværere. De skal sørge for, at deres operativsystem er klar, og at deres komponenter, i form af routere og andet netværksudstyr, kører IPv6. Hvis man ikke kan finde ud af det selv, skal man have nogen til at gøre det for sig,” siger han.

Han tror ikke, at der kommer en D-dag, hvor alle laver det store skift samtidig.

”Jeg tror ikke, der kan skaffes et samlet overblik over alle de steder, hvor der kræves opgradering for at køre IPv6,” siger Mogens Jallberg.

I en overgangsperiode på fem eller måske 10 år vil telebranchen være nødt til at kunne tilbyde både IPv4 og Ipv6, vurdere han.

Har vundet tid

Omkostningerne for telebranchen bliver ikke voldsomme.

”Der er selvfølgelig er der omkostninger forbundet med det, men vi laver løbende forbedring af netværket. For virksomheder, der har holdt sig opdateret, vil investeringen også være begrænset,” siger TDC-direktøren.

Hvornår alle kører på den nye protokol, tør Mogens Jallberg ikke gætte på.

”Mange af de ting, der ligger i version 6 er løbende blevet implementeret i version 4. I version 6 kan man for eksempel prioritere forskellig trafik mod hinanden, man kan reducere adresseforbruget og der er bedre sikkerhedsmekanismer, som man har flyttet over. Derved har man vundet tid,” siger han.

Mobility kan drive IPv6 frem

TDC har arbejdet med IPv6 længe.

Helt tilbage i 1998 afviklede TDC som et forsøg en del trafik mellem Århus og København på IPv6, for at få erfaring med det.

”Siden da har vi kørt forsøg internt og har holdt routere og netværksudstyr opdateret, så vi er klar, når transitionen kommer,” siger Mogens Jallberg.

Producenterne har imidlertid holdt lidt igen, mener han.

”Der har været understøttelse for version 6 i de nye produkter, men uden at der er dokumentation for det. IPv6 har levet et lidt stille liv i de 10 år, der er gået, og gør det faktisk stadigvæk.”

Mogens Jallberg kan se to ting, der kan drive flytningen fra den gamle protokol til den nye.

Den ene er lovgivning, der tvinger en fremskyndelse af transitionen frem.

”Den anden er, hvis der kommer nogle killer-apps, der kun kører optimalt på IPv6. Det kan blive 3. generationsbredbånd og mobility, det driver det frem.”




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Systemejer til nyudviklede systemer

Netcompany A/S

IT Manager

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Delivery Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere