Artikel top billede

DF vil tvinge nedbrudsramte it-firmaer til offentlighed

DF er klar til at tvinge offentliggørelse af kritiske it-nedbrud igennem med lovindgreb efter børs-nedbrud. En mulighed er at give Finanstilsynet nye beføjelser.

Leverandører af it-systemer til vigtige offentlige funktioner risikerer fremover at få offentliggjort detaljerede redegørelser om årsagen til nedbruddet.

Dansk Folkeparti strammer nu skruen, efter Københavns Fondsbørs i sidste uge blev ramt af massive nedbrud, som både mandag og tirsdag satte børshandelen i stå i en periode.

Mandag mistede investorerne 40 minutters handel, mens tirsdag kostede aktionærerne fem en halv times handelstid på børserne.

Og netop it-nedbruddet hos Nasdaq OMX, der driver Københavns Fondsbørs, får nu it-ordfører hos Dansk Folkeparti Mikkel Dencker til at se positivt på offentliggørelse af it-nedbrud, som berører væsentlige samfundshensyn.

"Man kunne sagtens forsvare, at et nedbrud på fondsbørsen kunne være et væsentligt hensyn. Det er jo en form for samfundsfunktion, som børsen udfører, så derfor synes jeg, at det kunne være væsentligt, at de her var med på en positivliste over hvilke nedbrud, der skulle offentliggøres, " siger Mikkel Dencker.

Kontrol i Finanstilsynet

Mikkel Dencker ser Finanstilsynet som et udmærket bud på en myndighed, der ville kunne tage sig af offentliggørelsen i sager om it-nedbrud .

"Hvis tilsynet har den faglige kompetence til det, eller hvis den kan anskaffes til det, synes jeg, at det kunne være helt fint, hvis det havde den opgave," siger Mikkel Dencker.

Finanstilsynet har i forvejen tilsynspligten med it-nedbrud i den finansielle sektor, men må i dag på grund af lov om finansiel virksomhed hverken udtale sig om konkrete sager eller offentliggøre detaljer fra konkrete sager.

Bundet på hænder og fødder

Mens Sverige og Norges pendanter til Finanstilsynet har kommenteret nedbruddet og for Norges vedkommende varslet detaljerede undersøgelser af hændelserne, har Finanstilsynet ifølge lov om finansiel virksomhed ikke mulighed for at kommentere sagen.

Derfor har det indtil videre været umuligt at få svar på, om Finanstilsynet overhovedet har været i dialog med Nasdaq OMX om sidste uges massive it-nedbrud.

Dermed har de ramte brugere af Nasdax OMX, Københavns Fondsbørs ingen mulighed for at få at vide, hvad der skete bag kulisserne, mens de nordiske børser mandag og tirsdag stod stille.

I Norge, der også var ramt af nedbruddet, er mulighederne større.

Norske aktieinvestorer er nemlig sikret oplysninger om nedbruddet, fordi den norske offentlighedslov pålægger det norske pendant til Finanstilsynet at offentliggøre redegørelser om it-nedbrud.

Netop denne forskelsbehandling af de nordiske brugere af børserne fik fredag Dansk Aktionærforening til at kræve offentlighed ved it-nedbrud.

Når Mikkel Dencker foreslår Finanstilsynet som ansvarlig myndighed for offentliggørelse af detaljer om kritiske it-nedbrud vil det kræve en lovændring. Og den mulighed vil Mikkel Dencker da heller ikke fraskrive sig.

"Vi har som sådan ikke noget i mod at lave lovændringer hvis det er begrundet i nogle vigtige hensyn. Så det vil jeg slet ikke udelukke kan komme på tale," siger Mikkel Dencker.

Udover fondsbørsen vil andre finansielle virksomheder som eksempelvis banker og netbanker være oplagte på den såkaldte positivliste, fortæller Mikkel Dencker.

"Det er jo en vigtig del af folks måde at administrere deres egen private økonomi," siger Mikkel Dencker.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere