Artikel top billede

Aktionærer kræver offentlighed om børs-nedbrud

Norsk lov om offentlighed i forvaltningen sikrer aktionærer viden om it-nedbrud. Dansk Aktionærforening vil have samme offentlighed ved it-nedbrud i Danmark.

To dages nedbrud på Københavns Fondsbørs får nu Dansk Aktionærforening til at kræve offentlighed i sager om it-nedbrud.

Det sker, efter at Nasdaq OMX, Københavns Fondsbørs mandag oplevede massive it-problemer, som tirsdag kulminerede i fem en halv times nedetid og talrige udsættelser af åbningen af markedet, der berørte samtlige nordiske børser.

Og hos Dansk Aktionærforening vil man meget nødig opleve at noget lignende sker igen, fortæller Linda Overgaard, der er direktør hos Danske Aktionærer.

"Både private investorer og andre må jo kunne forlange, at den autoriserede handelsplads for aktier her i Danmark fungerer. Og det virker jo helt meningsløst, at det skal ligge ned i mere end en halv dag," siger Linda Overgaard.

Ingen dansk undersøgelse

Problemerne fik allerede tirsdag den svenske Finansinspektion til at kommentere nedbruddet med krav om en redegørelse.

I Norge varslede Kredittilsynet onsdag en minutiøs undersøgelse af detaljerne i forbindelse med nedbruddet.

I Norge er redegørelser om it-nedbrud fra Kredittilsynet som udgangspunkt offentlige for at sikre offentlighed i forvaltningen.

Denne pligt til offentlighed bunder i den norske offentlighedslov. Hensigten er, at myndighederne ikke skal hemmeligholde

I Danmark kan Finanstilsynet ikke kommentere nedbruddet, fordi myndigheden ifølge loven om finansiel virksomhed har skærpet tavshedspligt.

Samtidig er redegørelser om it-nedbrud i Danmark underlagt skærpet tavshedspligt og desuden ikke omfattet af aktindsigt for andre end sagens parter.

Det betyder, at Finanstilsynet i loven ikke må fortælle hvad myndigheden foretager sig i forhold til konkrete firmer og tilsyn.

Må stole på oplysninger fra den ramte

Dermed er principperne for tilsyn med it-leverandører i Danmark og Norge helt forskellige.

Mens norske aktieinvestorer altså kan forvente at få detaljeret indsigt i de omfattende it-nedbrud, må danske brugere af børsen stole på oplysninger fra det fejlramte Nasdaq OMX.

Hos Dansk Aktionærforening mener Linda Overgaard at den norske ide om gennemsigtighed derfor er værd at overveje herhjemme.

"Det synes jeg er et udmærket princip at få indført i Danmark også. Det kan vi da kun støtte. Vi er tilhængere af åbenhed og af gennemsigtighed. Det må jo også gælde sådan noget som det her," siger Linda Overgaard.

Hvis Finanstilsynet i modsætning til nu skulle offentliggøre detaljer om it-nedbrudet på børserne ville det nemlig skærpe de private investorers tillid til børsens handelssystem, vurderer Linda Overgaard.

"Jo bedre man kan gennemskue hvad der foregår, jo mere tilbøjelig vil man jo være til at have tillid til den regulerede handelsplads," siger direktøren.

Samtidig mener hun at offentliggørelse af redegørelser om it-nedbrud kan spille en rolle, når der skal vælges teknologi og sikkerhed til it-systemer.

Linda Overgaard vurderer, at visheden om offentliggørelse af kritiske it-nedbrud vil få leverandørerne til at stramme sig mere an.

"Det vil da alt andet lige holde dem til ilden," siger Linda Overgaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere