Artikel top billede

Nu skal Sverige stemme om overvågning

Det svenske parlament stemmer tirsdag om vedtagelsen af ny overvågningslov, der i praksis betyder, at al svensk kommunikation aflyttes.

Skal al svensk kommunikation overvåges?

Ja, mener regeringen. Nej, mener en gruppe borgere, der forbereder en aktion, der skal overbevise parlamentsmedlemmer om at afvise regeringens forslag.

Tirsdag stemmer det svenske parlamentet nemlig om det lovforslag, der er blevet kritiseret, for at være for omfangsrigt, og har fået Google til at true med at boykotte Sverige, som søgegiganten kritiserer for at ville indføre kinesiske tilstande.

Vil påvirke politikere

Derfor planlægger en gruppe aktivister en aktion foran parlamentsbygningen på tirsdag, hvor de vil forsøge at overtale politikerne til at stemme imod forslaget.

Gruppen indrykkede desuden for nylig en annonce i avisen Dagens Nyheter (pdf), for at oplyse befolkningen om konsekvenserne af lovforslaget.

Målet er at starte en folkestemning mod forslaget, der kan hjælpe med ændre politikernes holdning.

Blot fire af parlamentets 359 politikere skal skifte mening, for at forslaget falder til jorden.

Dansk forbillede

Forslaget er kontroversielt i Sverige, fordi det lægger op til at give den svenske overvågningsmyndighed Forsvarets Radioanstalt (FRA) beføjelser til at overvåge al datatraffik ind og ud af landet.

Et forslag der i praksis betyder, at det meste af al svensk kommunikation bliver overvåget, da også eksempelvis et opkald fra en svensk telefon til en anden ofte passerer den svenske grænse.

Bliver forslaget vedtaget, betyder det at e-mail, sms-beskeder, onlinetraffik, chat og telefonopkald bliver registeret af myndighederne, ligesom det har været tilfældet i Danmark siden september, hvor logningsbekendtgørelsen trådte i kraft.

Et lignende forslag er under udarbejdelse i Storbritannien.

Overvågning bliver dyrere

Bliver de svenske planer til virkelighed, får Forsvarets Radioanstalt brug for endnu mere regnekraft, på trods af, at myndigheden allerede råder over en af verdens kraftigste computere.

Allerede næste år planlægger FRA at bruge yderligere 20 millioner danske kroner på aflytningt af svenskerne, men det er ikke nok, hvis overvågningsmyndigheden fortsat skal sikre svenskerne bedst muligt.

I budgetredegørelsen for 2009 til 2011 forklarer FRA ønsket om flere penge med at udbredelsen af krypteringsværktøjer bliver stadig større blandt almindelige mennesker og dermed også for terrorister og forbrydere.

Fra har i dag et budget på 450 millioner danske kroner.
Det anslås, at den danske logning af kommunikation har kostet i omegnen af 200 millioner kroner at indføre og administere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere