Nu skal Sverige stemme om overvågning

Det svenske parlament stemmer tirsdag om vedtagelsen af ny overvågningslov, der i praksis betyder, at al svensk kommunikation aflyttes.

Skal al svensk kommunikation overvåges?

Ja, mener regeringen. Nej, mener en gruppe borgere, der forbereder en aktion, der skal overbevise parlamentsmedlemmer om at afvise regeringens forslag.

Tirsdag stemmer det svenske parlamentet nemlig om det lovforslag, der er blevet kritiseret, for at være for omfangsrigt, og har fået Google til at true med at boykotte Sverige, som søgegiganten kritiserer for at ville indføre kinesiske tilstande.

Vil påvirke politikere
Derfor planlægger en gruppe aktivister en aktion foran parlamentsbygningen på tirsdag, hvor de vil forsøge at overtale politikerne til at stemme imod forslaget.

Gruppen indrykkede desuden for nylig en annonce i avisen Dagens Nyheter (pdf), for at oplyse befolkningen om konsekvenserne af lovforslaget.

Målet er at starte en folkestemning mod forslaget, der kan hjælpe med ændre politikernes holdning.

Blot fire af parlamentets 359 politikere skal skifte mening, for at forslaget falder til jorden.

Dansk forbillede
Forslaget er kontroversielt i Sverige, fordi det lægger op til at give den svenske overvågningsmyndighed Forsvarets Radioanstalt (FRA) beføjelser til at overvåge al datatraffik ind og ud af landet.

Et forslag der i praksis betyder, at det meste af al svensk kommunikation bliver overvåget, da også eksempelvis et opkald fra en svensk telefon til en anden ofte passerer den svenske grænse.

Bliver forslaget vedtaget, betyder det at e-mail, sms-beskeder, onlinetraffik, chat og telefonopkald bliver registeret af myndighederne, ligesom det har været tilfældet i Danmark siden september, hvor logningsbekendtgørelsen trådte i kraft.

Et lignende forslag er under udarbejdelse i Storbritannien.

Overvågning bliver dyrere
Bliver de svenske planer til virkelighed, får Forsvarets Radioanstalt brug for endnu mere regnekraft, på trods af, at myndigheden allerede råder over en af verdens kraftigste computere.

Allerede næste år planlægger FRA at bruge yderligere 20 millioner danske kroner på aflytningt af svenskerne, men det er ikke nok, hvis overvågningsmyndigheden fortsat skal sikre svenskerne bedst muligt.

I budgetredegørelsen for 2009 til 2011 forklarer FRA ønsket om flere penge med at udbredelsen af krypteringsværktøjer bliver stadig større blandt almindelige mennesker og dermed også for terrorister og forbrydere.

Fra har i dag et budget på 450 millioner danske kroner.
Det anslås, at den danske logning af kommunikation har kostet i omegnen af 200 millioner kroner at indføre og administere.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Det skal dit endpoint detection and response-system kunne
EDR, eller endpoint detection and response, lovede egentlig bedre it-sikkerhed og bedre overblik. Men resultaterne er ikke helt overbevisende. I dette whitepaper kan du læse om nogle af begrundelserne for, at traditionel EDR kan drille – blandt andet et systemerne kæmper med manglende integration af data fra andre kilder. Samtidig får du i dette whitepaper en checkliste for, hvad du kan forvente at dit endpoint detection and response-system skal kunne samt en række relevante use cases.