"Nogen må i forhold til den svenske regering prøve at få afklaret, hvad man som dansk kunde kan blive udsat for," siger Tom Togsverd, branchedirektør hos ITEK.

ITEK håber på garanti mod svensk logning

ITEK håber på garanti mod svensk overvågning af danske virksomheder. Brancheorganisationen kræver en afklaring fra de svenske myndigheder.

Den omdiskuterede svenske overvågningslov bliver nu taget op i brancheorganisationen ITEK's informations- og sikkerhedsudvalg.

Det sker efter, at flere medlemmer i ITEK har bedt om at få taget spørgsmålet om den svenske FRA-lov op. Loven gør det tilladt for den svenske stat at overvåge al elektronisk kommunikation, der krydser Sveriges grænse.

Det fortæller Tom Togsverd, der er branchedirektør hos ITEK.

Den svenske lov åbner mulighed for, at dansk kommunikation potentielt kan overvåges, fordi datapakker som følge af telenetværkernes opbygning risikerer at krydse den svenske grænse.

Garanti fra Videnskabs- eller Udenrigsminister
Håbet er at få en form for garanti for, at danske virksomheder ikke vil blive overvåget som følge af den svenske lov, forklarer branchedirektøren.

"Kan vi få nogle garantier, som gør, at danskere kan være ubekymrede? Hvis ikke, skal vi til at anbefale at kryptere langt mere, og hvor hårdt skal det så være," siger Tom Togsværd.

Videnskabsminister Helge Sander (V) afviste i sidste uge at blande sig i den svenske overvågningslov, fordi "vedtagelse af svensk lovgivning er et svensk anliggende ...," skrev Sander i et svar på et paragraf 20-spørgsmål.

"Jeg har derfor ikke tænkt mig at protestere overfor den svenske regerings planer om at gennemføre den svenske overvågningslov," hed det videre i svaret.

Alligevel mener ITEK, at et forsøg på at få en garanti mod svensk overvågning af danske virksomheder, i første omgang skal komme gennem videnskabsministeren eller muligvis udenrigsministeren, forklarer Tom Togsverd.

"Nogen må i forhold til den svenske regering prøve at få afklaret, hvad man som dansk kunde kan blive udsat for," siger Tom Togsverd.

ITEK er ifølge branchedirektøren opmærksom på, at et eventuelt svar på dette spørgsmål kan blive mudret. Er dette tilfældet, bliver næste skridt at revidere de sikkerhedsvejledninger, som ITEK har givet medlemmerne.

"At man måske skal sætte grænsen ned for, hvornår man krypterer, fordi risikoen for at blive kigget i kortene bliver større.

Supercomputer til dekryptering?
Forsvarets Radioanstalt indkøbte i fjor en af verdens kraftigste supercomputere til ukendte formål, men der spekuleres i muligheden for, at svenskerne vil benytte den til dekryptering af information.

Hos ITEK vil Tom Togsverd ikke give noget bud på, hvor kraftige krypteringsnøgler organisationen vil anbefale medlemmerne er bruge som værn mod svensk overvågning.

"Det er jo noget af det, vi må diskutere, hvordan man proportionerer, men nu er sikkerhed jo mange ting. Der er mange måder, hvorpå du kan gøre livet svært for den, der vil efterforske dig," siger han.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED-Data A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Det skal dit endpoint detection and response-system kunne
EDR, eller endpoint detection and response, lovede egentlig bedre it-sikkerhed og bedre overblik. Men resultaterne er ikke helt overbevisende. I dette whitepaper kan du læse om nogle af begrundelserne for, at traditionel EDR kan drille – blandt andet et systemerne kæmper med manglende integration af data fra andre kilder. Samtidig får du i dette whitepaper en checkliste for, hvad du kan forvente at dit endpoint detection and response-system skal kunne samt en række relevante use cases.