"Nogen må i forhold til den svenske regering prøve at få afklaret, hvad man som dansk kunde kan blive udsat for," siger Tom Togsverd, branchedirektør hos ITEK.

ITEK håber på garanti mod svensk logning

ITEK håber på garanti mod svensk overvågning af danske virksomheder. Brancheorganisationen kræver en afklaring fra de svenske myndigheder.

Den omdiskuterede svenske overvågningslov bliver nu taget op i brancheorganisationen ITEK's informations- og sikkerhedsudvalg.

Det sker efter, at flere medlemmer i ITEK har bedt om at få taget spørgsmålet om den svenske FRA-lov op. Loven gør det tilladt for den svenske stat at overvåge al elektronisk kommunikation, der krydser Sveriges grænse.

Det fortæller Tom Togsverd, der er branchedirektør hos ITEK.

Den svenske lov åbner mulighed for, at dansk kommunikation potentielt kan overvåges, fordi datapakker som følge af telenetværkernes opbygning risikerer at krydse den svenske grænse.

Garanti fra Videnskabs- eller Udenrigsminister
Håbet er at få en form for garanti for, at danske virksomheder ikke vil blive overvåget som følge af den svenske lov, forklarer branchedirektøren.

"Kan vi få nogle garantier, som gør, at danskere kan være ubekymrede? Hvis ikke, skal vi til at anbefale at kryptere langt mere, og hvor hårdt skal det så være," siger Tom Togsværd.

Videnskabsminister Helge Sander (V) afviste i sidste uge at blande sig i den svenske overvågningslov, fordi "vedtagelse af svensk lovgivning er et svensk anliggende ...," skrev Sander i et svar på et paragraf 20-spørgsmål.

"Jeg har derfor ikke tænkt mig at protestere overfor den svenske regerings planer om at gennemføre den svenske overvågningslov," hed det videre i svaret.

Alligevel mener ITEK, at et forsøg på at få en garanti mod svensk overvågning af danske virksomheder, i første omgang skal komme gennem videnskabsministeren eller muligvis udenrigsministeren, forklarer Tom Togsverd.

"Nogen må i forhold til den svenske regering prøve at få afklaret, hvad man som dansk kunde kan blive udsat for," siger Tom Togsverd.

ITEK er ifølge branchedirektøren opmærksom på, at et eventuelt svar på dette spørgsmål kan blive mudret. Er dette tilfældet, bliver næste skridt at revidere de sikkerhedsvejledninger, som ITEK har givet medlemmerne.

"At man måske skal sætte grænsen ned for, hvornår man krypterer, fordi risikoen for at blive kigget i kortene bliver større.

Supercomputer til dekryptering?
Forsvarets Radioanstalt indkøbte i fjor en af verdens kraftigste supercomputere til ukendte formål, men der spekuleres i muligheden for, at svenskerne vil benytte den til dekryptering af information.

Hos ITEK vil Tom Togsverd ikke give noget bud på, hvor kraftige krypteringsnøgler organisationen vil anbefale medlemmerne er bruge som værn mod svensk overvågning.

"Det er jo noget af det, vi må diskutere, hvordan man proportionerer, men nu er sikkerhed jo mange ting. Der er mange måder, hvorpå du kan gøre livet svært for den, der vil efterforske dig," siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.