Politisk støtte til ITEK's håb om anti-spion garanti

Brancheorganisationen ITEK for nu politisk støtte til forslaget om at afkræve svenskerne en garanti mod overvågning af danskere. Udenrigsministeren skal svare på spørgsmål.

Brancheorganisationen ITEK får nu politisk opbakning til forslaget om at afkræve svenskerne en garanti mod overvågning af danskere ved hjælp af den nye overvågningslov.

Enhedslistens it-ordfører, Per Clausen, rejser nu spørgsmålet overfor udenrigsminister Per Stig Møller (K) i et såkaldt paragraf 20-spørgsmål.

It-ordføreren spørger, om udenrigsministeren har tænkt sig at påvirke Sveriges regering til at give danske virksomheder en garanti mod svensk overvågning.

"Det her forslag er en anledning til at genrejse den sag overfor regeringen, om regeringen ikke har et vist ansvar overfor, hvad den svenske stat vil udsætte danske borgere og virksomheder for," siger Per Clausen.

Den svenske overvågningslov giver myndigheden Försvarets Radioanstalt vidtgående mulighed for at overvåge al elektronisk kommunikation, der passerer den svenske græse.

Den svenske lov påvirker samtidig en række nabolande, fordi telepoeratørernes interne netværk ofte krydser landegrænser.

Derfor kan kommunikation mellem eksempelvis to danskere godt bevæge sig gennem Sverige uden at have landet som destination.

Ekstra chance
Enhedslistens it-ordfører har tidligere stillet videnskabsminister Helge Sander (V) en række spørgsmål omkring overvågning. Men videnskabsministeren har ifølge Per Clausen forholdt sig så passivt som overhovedet muligt i sagen. Derfor havner spørgsmålene nu på udenrigsminister Per Stig Møllers bord.

"Jeg håber, han vil have en noget mere aktiv holdning til det, end videnskabsministeren har haft. Jeg kan ikke tro, at det kan være regeringens politik, så nu prøver vi igen," siger Per Clausen.

It-ordføreren giver dog grundlæggende Helge Sander ret i, at svenskerne kan lave den lovgivning, de har lyst til.

"Men jeg synes, Danmark må have mulighed for at få reelle forhandlinger med svenskerne om, hvilke konsekvenser det skal have for danske borgere og virksomheder," siger Per Clausen.

It-ordføreren mener, at Danmark må være i stand til at sikre danske borgere og virksomheder nogle retsgarantier i forhold til det svenske system.

"Sådan at man ikke fuldstændig uden grund kan risikere at blive overvåget," siger Per Clausen.

It-ordføreren vurderer, at der med udgangspunkt i, at det er to venligtsindede lande, der forhandler med hinanden, er basis for forhandlinger og resultater. Hvis den danske regering altså vil, og den svenske regering er indstillet på forhandling, fortæller han.

"Men det er klart, at den svenske regering selvfølgelig kan nægte. Dermed har de så dokumenteret, at terrorhysteriet for alvor er gået fuldstændigt amok," siger Per Clausen.


Spørgsmålet til Per Stig Møller
"Vil udenrigsministeren tage initiativ til at få den svenske regering til at give danske virksomheder en garanti mod overvågning fra de svenske myndigheders side i forlængelse af vedtagelsen af den nye svenske overvågningslov som foreslået af den danske brancheorganisation ITEK?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan øger du medarbejdertilfredshed og produktivitet
En af de mest effektive måder at øge medarbejdernes produktivitet og tilfredshed med arbejdspladsen er ved at give frit valg mellem Windows eller Mac, når der skal vælges arbejdscomputer. Samtidig mindskes presset på supporten, mens sikkerhedsniveauet højnes. Med en client-as-a-service aftale kan du lade medarbejderne selv træffe valget, men uden at uden at det behøver at være udfordrende eller ressourcekrævende for virksomheden. Eksempelvis kan du lade partneren håndtere alt fra finansiering, leverance, klargøring og implementering til support og lifecycle-management. Læs mere i denne hvidbog.