Artikel top billede

Polsk storopkøb skal sikre Topsil flere råvarer

Den danske producent af siliciumkrystaller Topsil køber polske Cemat Silicon for at få bedre adgang til råvarer.

Den danske siliciumproducent Topsil - der igen er på rette vej efter at have gået så grueligt meget igennem - har indgået en købsaftale med polske Cemat Silicon.

Indtil videre har Topsil købt lige under 20 procent af virksomheden, men håber at kunne sikre sig de resterende aktier til 30. september.

Hovedparten af de resterende aktier ejes af tidligere og nuværende medarbejdere i Cemat, og hos Topsil forventes det ikke at give problemer at få lov til at købe dem.

”De aktier er i mange tilfælde købt for mange år siden, uden at medarbejderne har set en krone siden, så jeg tror, at de fleste af dem vil se det som en mulighed for at cashe ind,” siger Jens Borelli-Kjær, bestyrelsesformand i Topsil.

Den samlede købspris bliver 171,7 millioner kroner, der vil blive finansieret af Topsils egne midler, samt ved optagelse af lån.

Adgang til råmaterialer

Cemat er interessant for Topsil af flere grunde.

For det første producerer selskabet silicium på en anden måde end Topsil, idet der hos Cemat er flere leverandører af råstoffer.

Topsil benytter sig af en metode, der hedder "float zone", der giver meget rene siliciumkrystaller, der kan bruges i situationer, hvor kravene er særligt høje.

Czochralski-metoden, som Cemat bruger, og som er udviklet af en tidligere medarbejder i virksomheden, er billigere, og der er flere underleverandører, men produktet er ikke af helt så høj renhed og kvalitet.

”Vi har haft store problemer med at skaffe råmaterialer nok, og vi har stadig flere potentielle kunder, end vi kan producere til. Med indkøbet af Cemat vil vi bedre kunne levere tilstrækkeligt silicium,” siger Jens Borelli-Kjær.

Float zone-silicium er et high-end-produkt, og der er ifølge Jens Borelli-Kjær kun to leverandører af råvarer til processen i verden.

Den simplere Czochralski-proces stiller ikke helt så høje krav til råvarerne, og derfor er der flere leverandører.

”I de senere år har man opfundet en metode, så man kan bruge en Czochralski-stang som råmateriale i en float zone-maskine, og på den måde lave en værditilvækst,” siger Jens Borelli-Kjær.

Cemat vil altså kunne levere råmaterialer til yderligere forædling hos Topsil.

Øget adgang

Købet af Cemat giver dog ikke bare en mere robust adgang til råmaterialer, det vil også være en betydelig forøgelse af Topsils størrelse.

Topsil omsatte i 2007 for knap 200 millioner, og Cemat har en årlig omsætning på omkring 150 millioner.

”Der vil også være en betydelig synergieffekt. Mange af vores kunder køber allerede Czochralski-silicium andre steder, så det vil være en helt klar fordel, hvis de kan få det hele hos os. Og når vores indkøbskapacitet bliver forøget vil det naturligvis også give os bedre indkøbspriser,” siger Jens Borelli-Kjær.

Købet forventes ikke at kunne ses på bundlinjen i 2008, men Jens Borelli-Kjær håber, at der allerede i 2009 vil være gevinst i regnskabet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere