Artikel top billede

Dele af stjålet DTU-computer på vej tilbage

32 processorkerner ud af de 144, der blev stjålet fra DTU sidste år er på vej tilbage til Lyngby.

Fire ud af 18 supercomputer-CPU-boards, der sidste år blev stjålet fra DTU er blevet fundet af britisk politi. DTU har nu udfyldt det nødvendige papirarbejde og håber snart at se CPU'erne igen. De fire boards rummer tilsammen 32 processorkerner.

Præcis hvor hurtigt processen med at få processorerne tilbage til DTU i Lyngby er, tør Henrik Madsen, leder for Center for High Performance Computing på DTU, ikke sige.

"Vi håber på snart at se dem igen. Vi har et stort behov for high performance computing," siger han.

Delene blev opdaget Metropolitan Police i London i forbindelse med en handel, der også indeholdt engelske tyvekoster. Køberen var angiveligt et større amerikansk selskab.

Lyngby Politi offentliggjorde kort efter tyveriet overvågningsbilleder fra kuppet, men det har indtil videre ikke ført til nogen mistænkte.

Øget regnekraft

Umiddelbart efter tyveriet købte DTU nyt hardware, så den stjålne regnekraft ikke skulle undværes. Frygten for at miste opgaver for blandt andre Airbus gjorde det nødvendigt.

"Vi kunne se, at det simpelthen ville blive for dyrt, hvis vi ikke bragte vores kapacitet op på niveau med det samme," siger Henrik Madsen.

Derfor er DTU's supercomputerkapacitet i dag noget større end inden tyveriet. Alligevel vil de hjemvendte CPU'er falde på et tørt sted.

"For den samlede regnekapacitet vil de fire boards ikke betyde så meget. Måske tre-fem procent, men det vil give lidt flere forskergrupper adgang til arbejdet med supercomputere, hvilket der er stort behov for," siger Henrik Madsen.

Øget sikkerhed

Mere end et år er gået, siden et hold professionelle tyve skaffede sig adgang til computeren, og lynhurtigt pillede de 18 CPU-kort ud. Tilsammen 144 CPU-kerner.

Nu er fire altså fundet og på vej tilbage. Henrik Madsen tør ikke rigtig håbe på at se flere af de forsvundne processorer.

"Hvis vi er heldige ser vi nok 4 boards mere. Egentlig havde jeg troet de ville blive solgt samlet et eller andet sted, men det ser ikke ud til at være tilfældet," siger han.

For at undgå at sagen gentager sig har DTU øget sikkerheden omkring supercomputerne, men nægter dog at gå i detaljer - af sikkerhedsgrunde.

"Det ville være meget svært at gøre det samme i dag. På den anden side var det også meget svært før. Der var tale om top-professionelle tyve, så man kan ikke være 100% sikker på, at det aldrig kan ske igen," siger Henrik Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere