EU-politiker: Teleselskaberne har haft deres chance

De danske teleselskaber har haft deres chance til at sænke priserne på sms i udlandet, men der sker ikke noget. Derfor er det tid til regulering, mener Christel Schaldemose.

EU-kommisionens ønske om at sænke prisloftet for sms-beskeder i udlandet har mødt modstand, blandt andet hos de danske teleselskaber Sonofon og Telia.

De mener ikke at det tjener forbrugernes interesse, at indføre EU-regulering, fordi konkurrencen på markedet hæmmes.

Manglende selvregulering
Men den holder ikke, mener Christel Schaldemose (S), medlem af Europa-Parlamentet.

"Der er ingen konkurrence, og prisniveauet ligger utrolig højt for europæiske sms'er. Konkurrencen virker ikke," siger Christel Schaldemose.

Argumentet fra teleselskaberne går på, at et prisloft vil betyde, at ingen vil sænke priserne betydeligt under loftet, og dermed udebliver konkurrencen på markedet.

"Jeg sender en del sms'er på kryds og tværs af grænserne, når jeg eksempelvis er i Bruxelles, hjem til Danmark, og betaler 2,50 kroner per sms. Det er jo ikke udtryk for den omkostning der er, når man sender en sms. Jeg kan bedre leve med et prisloft, som er betydeligt lavere end den fastpris der reelt er i dag. Set med forbrugerøjne, så syntes jeg at det er helt, helt urimeligt," fortæller Cristel Schaldemose.

EU-kommisær for teleområdet, Viviane Reding, har bebudet at prisen for sms i udlandet maksimalt må være 82 øre, og på sigt skal de ned omkring 30 øre. I dag ligger den gennemsnitlige pris på 2,16 kroner.

Ville gerne have datapriser med
Selvom Cristel Schaldemose støtter op om initiativet, og hilser regulering velkommen, er hun skuffet over, at man ikke har taget prisen på data med reguleringen.

"Der starter hun forfra en gang til, og giver branchen en chance for selv at gøre noget ved datapriserne, som jo også er helt exceptionelt høje, når det går over landegrænser," siger Cristel Schaldemose.

Indtil videre har EU-kommisionen prioriteret sms-priserne, men Viviane Reding udelukker ikke at datapriser også vil blive reguleret, hvis ikke operatørerne selv sørger for at sænke priserne.

Ikke flere chancer
Cristel Schaldemose mener dog ikke at operatørerne selv vil gøre noget ved priserne, baseret på tidligere erfaringer.

"Vi så det med roaming, hvor de fik en periode til at sætte priserne ned, og der skete ingenting. Og nøjagtigt det samme skete med sms, og der skete ingenting. Jeg har svært ved at forestille mig, at de skulle gøre det på dataområdet helt frivilligt," fortæller Cristel Schaldemose.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED-Data A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Aldrig før har så mange unge ansøgt en it-uddannelse på Københavns Universitet: "Det er godt for de unge, at de vælger noget, der er brug for i landet"
Datalogisk Institut på Københavns Universitet har sat en ny rekord, når det kommer til antallet af ansøgere til instituttets tre it-uddannelser, der i år stiger med 15 procent. "Det er godt for de unge, at de vælger noget, der er brug for i landet," lyder det fra institutleder.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få styr på de 8 store megatrends - og de udfordringer der følger med
Brancher og forretningsmodeller ændrer sig konstant – og truslerne, skurkene og udfordringerne følger med. For mens hver megatrend rummer muligheder for større markeder og nye produkter, så rummer de også større risici for at blive ramt på pengepungen i takt med at finansielle tjenesteydelser som banker, forsikringsselskaber og pensionskasser står over for nye trusler. I dette whitepaper kan du derfor læse om, hvilke trends der dominerer den finansielle sektor pt. – og hvilket trusler der følger med trends som fintech, blockchain, IoT, machine learning og open banking.