EU-politiker: Teleselskaberne har haft deres chance

De danske teleselskaber har haft deres chance til at sænke priserne på sms i udlandet, men der sker ikke noget. Derfor er det tid til regulering, mener Christel Schaldemose.

EU-kommisionens ønske om at sænke prisloftet for sms-beskeder i udlandet har mødt modstand, blandt andet hos de danske teleselskaber Sonofon og Telia.

De mener ikke at det tjener forbrugernes interesse, at indføre EU-regulering, fordi konkurrencen på markedet hæmmes.

Manglende selvregulering
Men den holder ikke, mener Christel Schaldemose (S), medlem af Europa-Parlamentet.

"Der er ingen konkurrence, og prisniveauet ligger utrolig højt for europæiske sms'er. Konkurrencen virker ikke," siger Christel Schaldemose.

Argumentet fra teleselskaberne går på, at et prisloft vil betyde, at ingen vil sænke priserne betydeligt under loftet, og dermed udebliver konkurrencen på markedet.

"Jeg sender en del sms'er på kryds og tværs af grænserne, når jeg eksempelvis er i Bruxelles, hjem til Danmark, og betaler 2,50 kroner per sms. Det er jo ikke udtryk for den omkostning der er, når man sender en sms. Jeg kan bedre leve med et prisloft, som er betydeligt lavere end den fastpris der reelt er i dag. Set med forbrugerøjne, så syntes jeg at det er helt, helt urimeligt," fortæller Cristel Schaldemose.

EU-kommisær for teleområdet, Viviane Reding, har bebudet at prisen for sms i udlandet maksimalt må være 82 øre, og på sigt skal de ned omkring 30 øre. I dag ligger den gennemsnitlige pris på 2,16 kroner.

Ville gerne have datapriser med
Selvom Cristel Schaldemose støtter op om initiativet, og hilser regulering velkommen, er hun skuffet over, at man ikke har taget prisen på data med reguleringen.

"Der starter hun forfra en gang til, og giver branchen en chance for selv at gøre noget ved datapriserne, som jo også er helt exceptionelt høje, når det går over landegrænser," siger Cristel Schaldemose.

Indtil videre har EU-kommisionen prioriteret sms-priserne, men Viviane Reding udelukker ikke at datapriser også vil blive reguleret, hvis ikke operatørerne selv sørger for at sænke priserne.

Ikke flere chancer
Cristel Schaldemose mener dog ikke at operatørerne selv vil gøre noget ved priserne, baseret på tidligere erfaringer.

"Vi så det med roaming, hvor de fik en periode til at sætte priserne ned, og der skete ingenting. Og nøjagtigt det samme skete med sms, og der skete ingenting. Jeg har svært ved at forestille mig, at de skulle gøre det på dataområdet helt frivilligt," fortæller Cristel Schaldemose.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Få øjeblikkelig og brugbar sikkerhedsindsigt med SIEM i skyen
En stigende del af virksomhedens kritiske IT-infrastruktur og applikationer driftes som hybridløsninger eller leveres online som SaaS eller PaaS. Alligevel er mange sikkerhedsprodukter stadig on-premise-baserede, tunge at implementere, kræver løbende vedligehold, er svære at overskue og bliver slet ikke udnyttet effektivt – hvis de da overhovedet installeres. Men det er under hastig forandring. Gartner venter, at 80% af alle Security Information and Event Management-løsninger (SIEM) om højst fem år vil have kernefunktioner, der udelukkende leveres via skyen, og det er der gode grunde til. Cloudbaseret SIEM er mere agilt, lettere at implementere, trækker på både AI og flere datakilder, er enkle at skalere og giver et markant bedre og mere prioriteret overblik over aktuelle trusler. Læs meget mere i denne hvidbog.