Svensk overvågning forhindrede politisk mord

Försvarets Radioanstalt forhindrede et politisk mord i Sverige.

Den omdiskuterede svenske overvågningsmyndighed, Försvarets Radioanstalt, har ved hjælp af aflytning forhindret et politisk mord i Sverige.

Det meddeler myndigheden nu for offentligheden i Svenska Dagbladet, sammen med tre andre eksempler på konkrete resultater af overvågningsarbejde i overvågningsmyndigheden.

Den svenske regering har ifølge avisen begrundet den omdiskuterede overvågningslov med at aflytningen hos myndigheden er vigtig for landet.

Men fordi FRA er underlagt et særdeles højt sikkerhedsniveau, er der ingen moderne kendte eksempler på, at Forsvarets Radioanstalt har udrettet noget vigtigt.

Men nu fremlægger myndigheden i avisen for første gang fire konkrete nyere eksempler på resultater af aflytningsarbejdet hos FRA.

Åbenhed efter flertal mod lov
Det sker efter en stormomsust debat intert i Sverige, hvor der nu samler sig et politisk flertal for at rive den omdiskuterede svenske overvågnigslov i småstykker.

Generaldirektøren i FRA er især i den sidste uge gået til modangreb i debatten om FRA og om overvågningsloven.

I sidste uge forklarede han i et avisindlæg, hvorfor overvågning er nødvendig. Og nu afslører overvågnings-myndigheden så for første gang, hvad der konkret er kommet ud af arbejdet.

Ifølge avisen har FRA været med til at forhindre et politisk mord i Sverige.

En person blev i begyndelsen af årtiet truet af en mordpatrulje fra sit gamle hjemland.

Ifølge avisens kilder kunne FRA ved hjælp af aflytning følge patruljens vej til Sverige. Derfor kom det offeret aldrig i vejen for mordpatruljen, skriver avisen.

"FRA's aflytning havde leveret information, så man kunne forhindre et attentat i Sverige med dødelig udgang. Eftersom forsøget mislykkedes, kunne vi endda følge, hvordan de forklarede fejlslaget overfor arbejdsgiveren," siger generaldirektør hos FRA Ingvar Åkesson til Sveriges Dagblad.

Kendte til overtrædelser af menneskerettigheder
I avisen fortæller generaldirektøren blandt andet også om myndighedens arbejde med at grave oplysninger frem under krigen i Tjetjenien.

FRA kunne ifølge avisen følge planlagte kidnapninger fra kriminelle grupper. Man fulgte også russiske troppers fremfart mod civilbefolkningen, som var i strid med menneskerettighederne.

"Det, som FRA gravede frem, havde stor betydning for Sveriges regering og myndigheder, så de på den rigtige måde kunne bedømme flygtningestatusen på de tjetjenere som kom hertil, siger Ingvar Åkesson til avisen.

Det bidrog positivt til at man tog kloge beslutninger. Den information kom også andre lande i EU til gode, de havde jo det samme flygtningeproblem, siger Ingvar Åkesson til avisen.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Staten får kæmperabat på over 360 millioner på nyt toldsystem fra Netcompany og Intrasoft: Her er den endelige pris
Netcompany og Intrasoft har barberet prisen for kommende toldsystem ned med over 360 millioner kroner. Det er mere end en halvering af udbudsprisen. Tjek prisen her.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan skaber du mere effektive forretningsprocesser med automatisering
Virksomheder skal kunne håndtere enorme mængder af data, hvilket har affødt et behov for smartere og mere effektive løsninger til håndtering af de daglige, ensformige og rutineprægede processer. Hvor disse opgaver tidligere kunne klares via manuel arbejdskraft, kalder markedets udvikling og efterspørgsel nu i højere grad på automatiserede alternativer. Og det er netop her, at process mining kommer ind i billedet som et operativt værktøj til at kunne maksimere procesautomatiseringernes samlede effekt og afkast – gennem visualisering og analyse af dit komplekse dataflow. I dette whitepaper kan du lære om koblingen mellem procesoptimering og process mining – et intelligent optimeringsværktøj, der giver dig mulighed for at spore og visualisere dine data, så de bliver analyserbare og kan udnyttes til procesoptimering og til at eliminere dine digitale omveje.