Svensk overvågning forhindrede politisk mord

Försvarets Radioanstalt forhindrede et politisk mord i Sverige.

Den omdiskuterede svenske overvågningsmyndighed, Försvarets Radioanstalt, har ved hjælp af aflytning forhindret et politisk mord i Sverige.

Det meddeler myndigheden nu for offentligheden i Svenska Dagbladet, sammen med tre andre eksempler på konkrete resultater af overvågningsarbejde i overvågningsmyndigheden.

Den svenske regering har ifølge avisen begrundet den omdiskuterede overvågningslov med at aflytningen hos myndigheden er vigtig for landet.

Men fordi FRA er underlagt et særdeles højt sikkerhedsniveau, er der ingen moderne kendte eksempler på, at Forsvarets Radioanstalt har udrettet noget vigtigt.

Men nu fremlægger myndigheden i avisen for første gang fire konkrete nyere eksempler på resultater af aflytningsarbejdet hos FRA.

Åbenhed efter flertal mod lov
Det sker efter en stormomsust debat intert i Sverige, hvor der nu samler sig et politisk flertal for at rive den omdiskuterede svenske overvågnigslov i småstykker.

Generaldirektøren i FRA er især i den sidste uge gået til modangreb i debatten om FRA og om overvågningsloven.

I sidste uge forklarede han i et avisindlæg, hvorfor overvågning er nødvendig. Og nu afslører overvågnings-myndigheden så for første gang, hvad der konkret er kommet ud af arbejdet.

Ifølge avisen har FRA været med til at forhindre et politisk mord i Sverige.

En person blev i begyndelsen af årtiet truet af en mordpatrulje fra sit gamle hjemland.

Ifølge avisens kilder kunne FRA ved hjælp af aflytning følge patruljens vej til Sverige. Derfor kom det offeret aldrig i vejen for mordpatruljen, skriver avisen.

"FRA's aflytning havde leveret information, så man kunne forhindre et attentat i Sverige med dødelig udgang. Eftersom forsøget mislykkedes, kunne vi endda følge, hvordan de forklarede fejlslaget overfor arbejdsgiveren," siger generaldirektør hos FRA Ingvar Åkesson til Sveriges Dagblad.

Kendte til overtrædelser af menneskerettigheder
I avisen fortæller generaldirektøren blandt andet også om myndighedens arbejde med at grave oplysninger frem under krigen i Tjetjenien.

FRA kunne ifølge avisen følge planlagte kidnapninger fra kriminelle grupper. Man fulgte også russiske troppers fremfart mod civilbefolkningen, som var i strid med menneskerettighederne.

"Det, som FRA gravede frem, havde stor betydning for Sveriges regering og myndigheder, så de på den rigtige måde kunne bedømme flygtningestatusen på de tjetjenere som kom hertil, siger Ingvar Åkesson til avisen.

Det bidrog positivt til at man tog kloge beslutninger. Den information kom også andre lande i EU til gode, de havde jo det samme flygtningeproblem, siger Ingvar Åkesson til avisen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere


Bedre EDI til SAP

Mød førende danske virksomheder, der alle bruger SAP, og hør hvordan de har tacklet komplekse forretningsudfordringer med EDI. Lær af erfaringer fra Lemvigh-Müller og BESTSELLER, få INVIXO’s 5 skridt til bedre EDI, og hør om SAP’s seneste, massive satsning på deres integrationsplatform.

27. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Grundfos fyrer to-cifret antal it-medarbejdere i stor omstrukturering
Den store fyringsrunde i Grundfos i september har fået konsekvenser for selskabets it-afdeling, der bliver beskåret. Et to-cifret antal it-medarbejdere er blevet opsagt.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.