Svensk overvågning forhindrede politisk mord

Försvarets Radioanstalt forhindrede et politisk mord i Sverige.

Den omdiskuterede svenske overvågningsmyndighed, Försvarets Radioanstalt, har ved hjælp af aflytning forhindret et politisk mord i Sverige.

Det meddeler myndigheden nu for offentligheden i Svenska Dagbladet, sammen med tre andre eksempler på konkrete resultater af overvågningsarbejde i overvågningsmyndigheden.

Den svenske regering har ifølge avisen begrundet den omdiskuterede overvågningslov med at aflytningen hos myndigheden er vigtig for landet.

Men fordi FRA er underlagt et særdeles højt sikkerhedsniveau, er der ingen moderne kendte eksempler på, at Forsvarets Radioanstalt har udrettet noget vigtigt.

Men nu fremlægger myndigheden i avisen for første gang fire konkrete nyere eksempler på resultater af aflytningsarbejdet hos FRA.

Åbenhed efter flertal mod lov
Det sker efter en stormomsust debat intert i Sverige, hvor der nu samler sig et politisk flertal for at rive den omdiskuterede svenske overvågnigslov i småstykker.

Generaldirektøren i FRA er især i den sidste uge gået til modangreb i debatten om FRA og om overvågningsloven.

I sidste uge forklarede han i et avisindlæg, hvorfor overvågning er nødvendig. Og nu afslører overvågnings-myndigheden så for første gang, hvad der konkret er kommet ud af arbejdet.

Ifølge avisen har FRA været med til at forhindre et politisk mord i Sverige.

En person blev i begyndelsen af årtiet truet af en mordpatrulje fra sit gamle hjemland.

Ifølge avisens kilder kunne FRA ved hjælp af aflytning følge patruljens vej til Sverige. Derfor kom det offeret aldrig i vejen for mordpatruljen, skriver avisen.

"FRA's aflytning havde leveret information, så man kunne forhindre et attentat i Sverige med dødelig udgang. Eftersom forsøget mislykkedes, kunne vi endda følge, hvordan de forklarede fejlslaget overfor arbejdsgiveren," siger generaldirektør hos FRA Ingvar Åkesson til Sveriges Dagblad.

Kendte til overtrædelser af menneskerettigheder
I avisen fortæller generaldirektøren blandt andet også om myndighedens arbejde med at grave oplysninger frem under krigen i Tjetjenien.

FRA kunne ifølge avisen følge planlagte kidnapninger fra kriminelle grupper. Man fulgte også russiske troppers fremfart mod civilbefolkningen, som var i strid med menneskerettighederne.

"Det, som FRA gravede frem, havde stor betydning for Sveriges regering og myndigheder, så de på den rigtige måde kunne bedømme flygtningestatusen på de tjetjenere som kom hertil, siger Ingvar Åkesson til avisen.

Det bidrog positivt til at man tog kloge beslutninger. Den information kom også andre lande i EU til gode, de havde jo det samme flygtningeproblem, siger Ingvar Åkesson til avisen.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
10 ting du bør overveje, når du skal vælge EDI-leverandør
Det behøver ikke være en svær proces at vælge EDI-leverandør, hvis du blot ved, hvad du skal være opmærksom på. Men for mange virksomheder kan det forekomme uoverskueligt at vælge EDI-leverandør. Markedsanalyser peger på især tre bekymringer, som du kan læse mere om i dette whitepaper, hvor vi også giver dig en tjekliste af spørgsmål, du skal stille til leverandører.