Svensk overvågning forhindrede politisk mord

Försvarets Radioanstalt forhindrede et politisk mord i Sverige.

Den omdiskuterede svenske overvågningsmyndighed, Försvarets Radioanstalt, har ved hjælp af aflytning forhindret et politisk mord i Sverige.

Det meddeler myndigheden nu for offentligheden i Svenska Dagbladet, sammen med tre andre eksempler på konkrete resultater af overvågningsarbejde i overvågningsmyndigheden.

Den svenske regering har ifølge avisen begrundet den omdiskuterede overvågningslov med at aflytningen hos myndigheden er vigtig for landet.

Men fordi FRA er underlagt et særdeles højt sikkerhedsniveau, er der ingen moderne kendte eksempler på, at Forsvarets Radioanstalt har udrettet noget vigtigt.

Men nu fremlægger myndigheden i avisen for første gang fire konkrete nyere eksempler på resultater af aflytningsarbejdet hos FRA.

Åbenhed efter flertal mod lov
Det sker efter en stormomsust debat intert i Sverige, hvor der nu samler sig et politisk flertal for at rive den omdiskuterede svenske overvågnigslov i småstykker.

Generaldirektøren i FRA er især i den sidste uge gået til modangreb i debatten om FRA og om overvågningsloven.

I sidste uge forklarede han i et avisindlæg, hvorfor overvågning er nødvendig. Og nu afslører overvågnings-myndigheden så for første gang, hvad der konkret er kommet ud af arbejdet.

Ifølge avisen har FRA været med til at forhindre et politisk mord i Sverige.

En person blev i begyndelsen af årtiet truet af en mordpatrulje fra sit gamle hjemland.

Ifølge avisens kilder kunne FRA ved hjælp af aflytning følge patruljens vej til Sverige. Derfor kom det offeret aldrig i vejen for mordpatruljen, skriver avisen.

"FRA's aflytning havde leveret information, så man kunne forhindre et attentat i Sverige med dødelig udgang. Eftersom forsøget mislykkedes, kunne vi endda følge, hvordan de forklarede fejlslaget overfor arbejdsgiveren," siger generaldirektør hos FRA Ingvar Åkesson til Sveriges Dagblad.

Kendte til overtrædelser af menneskerettigheder
I avisen fortæller generaldirektøren blandt andet også om myndighedens arbejde med at grave oplysninger frem under krigen i Tjetjenien.

FRA kunne ifølge avisen følge planlagte kidnapninger fra kriminelle grupper. Man fulgte også russiske troppers fremfart mod civilbefolkningen, som var i strid med menneskerettighederne.

"Det, som FRA gravede frem, havde stor betydning for Sveriges regering og myndigheder, så de på den rigtige måde kunne bedømme flygtningestatusen på de tjetjenere som kom hertil, siger Ingvar Åkesson til avisen.

Det bidrog positivt til at man tog kloge beslutninger. Den information kom også andre lande i EU til gode, de havde jo det samme flygtningeproblem, siger Ingvar Åkesson til avisen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere


Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen. Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Bill Gates har en løsning: Sådan undgår vi klimakatastrofen
Klumme: Bill Gates vil gerne redde verden. Intet mindre. Og som alle store it-folk regner han baglæns. Politikerne er mest optaget af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad de kan skabe flertal for. Men Bill Gates har set på klimakatastrofen, og hans budskab er klart.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Benefits of Automating P2P Processes
Purchasing and accounting departments are under constant pressure to boost efficiency. An ever-increasing number of processes to be managed; vacancies that cannot be filled; rising compliance demands: these are just some of the reasons why already heavy workloads keep growing. However, digitalizing and automating operational business processes can help reduce these workloads considerably. And when repetitive manual tasks such as data entry are eliminated, employees are freed up to focus on more challenging tasks. This white paper will outline just which tasks can be automated in purchasing and accounts payable departments in SAP ERP environments, from issuing purchase requisitions to filing invoices in line with auditing standards. We will describe how daily operations in Purchasing and Accounting are changing, as well as the benefits that automation offers.