Svenske overvågere kritiseres for åbenhed

Den omdiskuterede svenske overvågningsmyndighed FRA bliver mødt kritik for at være for åben og deltage i debatten om den svenske overvågningslov.

Nu får den svenske overvågningsmyndighed FRA (Försvarets Radioanstalt) kritik for at være for åben i forbindelse med den kraftige debat om den svenske overvågningslov.

Siden den svenske Riksdag 18. juni vedtog en ny overvågningslov, som tillader FRA at overvåge al elektronisk information som passerer den svenske grænse, er institutionen gået fra at være en af de mest hemmelige, ukendte myndigheder til at være den mest omtalte.

Samtidig har FRA indledt en langt mere offentlig rolle med en generaldirektør, som skriver indlæg i debatten og giver konkrete eksempler på myndighedens arbejde

Politisk spørgsmål om FRA er nødvendig
Og den åbenhed falder nu det svenske Piratpartiet, der står udenfor Riksdagen, for brystet, skriver Sveriges Televison.

Partiets leder Richard Falkvinge mener nemlig ikke, at det er FRA's opgave for skatteborgernes penge at overbevise befolkningen om, at der er brug for ydelserne.

"Det er politikernes opgave," siger Richard Falkvinge til Sveriges Television.

Han mener, at det havde været bedre, hvis myndigheden havde overladt beslutningsgrundlaget til politikerne

"Men det er ikke det, den gør. FRA går ud med debatartikler i offentligheden og siger, "Giv os alt, hvad vi vil have, for vi er helte," siger Richard Falkvinge til Sveriges Television.

Ændrede budskab på hjemmeside
Ifølge Sveriges Television har den langt mere åbne PR-strategi resulteret i en række reviderede tekster på FRA's hjememside.

Det er journalisten Per Agerman, der siden 2006 har drevet en informationsside om overvågning, der har fundet ændringerne på myndighedens hjemmeside.

Således er teksten "FRA overvåger ikke svenskere" blevet ændret til "FRA overvåger ikke indenfor landets grænser."

Et andet eksempel er teksten "vi er ikke interesserede i svenskere," som er blevet til "vi er ikke interesserede i almindelige svenskere."

Per Agerman fortæller til Sveriges Television, at det er udmærket at en myndighed er åben og fremlægger korrekt information.

"Men det er mindre godt hvis de kun fremlægger den information som passer til deres eget formål," siger Per Agerman til Sveriges Television.

Hidtil uset kampagne
Hos FRA fortæller generaldirektør Ingvar Åkesson til tv-stationen, at myndigheden bare vil have den korrekte information frem.

"Vi er blevet udsat for en kampagne uden sidestykke," siger han til Sveriges Television.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
20 danske Microsoft-partnere med i opløbet om at blive kåret som Danmarks dygtigste
Tirsdag afholder Microsoft vanen tro sit store Partner Award-show. I år er gallamiddagen skiftet ud med et virtuelt arrangement, hvor Microsofts danske ledelse uddeler 12 priser og hovedprisen som årets bedste Microsoft-partner. Se alle de nominerede partnere her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.