Svenske overvågere kritiseres for åbenhed

Den omdiskuterede svenske overvågningsmyndighed FRA bliver mødt kritik for at være for åben og deltage i debatten om den svenske overvågningslov.

Nu får den svenske overvågningsmyndighed FRA (Försvarets Radioanstalt) kritik for at være for åben i forbindelse med den kraftige debat om den svenske overvågningslov.

Siden den svenske Riksdag 18. juni vedtog en ny overvågningslov, som tillader FRA at overvåge al elektronisk information som passerer den svenske grænse, er institutionen gået fra at være en af de mest hemmelige, ukendte myndigheder til at være den mest omtalte.

Samtidig har FRA indledt en langt mere offentlig rolle med en generaldirektør, som skriver indlæg i debatten og giver konkrete eksempler på myndighedens arbejde

Politisk spørgsmål om FRA er nødvendig
Og den åbenhed falder nu det svenske Piratpartiet, der står udenfor Riksdagen, for brystet, skriver Sveriges Televison.

Partiets leder Richard Falkvinge mener nemlig ikke, at det er FRA's opgave for skatteborgernes penge at overbevise befolkningen om, at der er brug for ydelserne.

"Det er politikernes opgave," siger Richard Falkvinge til Sveriges Television.

Han mener, at det havde været bedre, hvis myndigheden havde overladt beslutningsgrundlaget til politikerne

"Men det er ikke det, den gør. FRA går ud med debatartikler i offentligheden og siger, "Giv os alt, hvad vi vil have, for vi er helte," siger Richard Falkvinge til Sveriges Television.

Ændrede budskab på hjemmeside
Ifølge Sveriges Television har den langt mere åbne PR-strategi resulteret i en række reviderede tekster på FRA's hjememside.

Det er journalisten Per Agerman, der siden 2006 har drevet en informationsside om overvågning, der har fundet ændringerne på myndighedens hjemmeside.

Således er teksten "FRA overvåger ikke svenskere" blevet ændret til "FRA overvåger ikke indenfor landets grænser."

Et andet eksempel er teksten "vi er ikke interesserede i svenskere," som er blevet til "vi er ikke interesserede i almindelige svenskere."

Per Agerman fortæller til Sveriges Television, at det er udmærket at en myndighed er åben og fremlægger korrekt information.

"Men det er mindre godt hvis de kun fremlægger den information som passer til deres eget formål," siger Per Agerman til Sveriges Television.

Hidtil uset kampagne
Hos FRA fortæller generaldirektør Ingvar Åkesson til tv-stationen, at myndigheden bare vil have den korrekte information frem.

"Vi er blevet udsat for en kampagne uden sidestykke," siger han til Sveriges Television.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Disse 10 certificeringer giver den højeste løn: Cloud er helt i top
Det er især cloud-certificeringer, der giver en høj gennemsnitsløn. Det viser en undersøgelse, der samtidig slår fast, at det godt kan betale sig at lade sig certificere. Tjek de 10 certificeringer, der giver mest i løn her.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hvad skal der til for at opgradere fra Dynamics AX til 365?
En del virksomheder står - eller vil snart stå - over for et vigtigt valg. Skal vi opgradere fra Microsoft Dynamics AX til 365? I denne folder kan du se, hvordan du får det bedste beslutningsgrundlag med en struktureret proces for at analysere, klassificere og afveje alle de vigtige aspekter. DU FÅR BLANDT ANDET SVAR PÅ DISSE SPØRGSMÅL: • Hvorfor er forarbejdet vigtigt? • Hvilke områder skal afdækkes? • Hvordan kommer jeg i gang?