Artikel top billede

Sådan er ACTA blevet til - få overblikket

Antipirat-aftalen ACTA, som skal styrke indsatsen mod piratkopiering og kopivarer på globalt plan, har snart været et år undervejs. Computerworld har kortlagt processen indtil nu.

At ACTA-aftalen kunne gå hen og blive antipirat-lobbyens våde drøm, er der næppe nogen tvivl om. Ambitionsniveauet i de indsendte forslag viser klart, at brancheorganisationerne håber på, at forhandlingsparterne bag ACTA vælger at slå hårdt på kopivarer og pirateri.

Som Computerworld tidligere har skrevet, bliver Anti-Counterfeit Trade Agreement (ACTA) forhandlet på højeste niveau, som en international handelsaftale mellem blandt andet USA, EU, Japan og Canada.

Men hvordan er aftalen egentlig nået til sin nuværende udformning, og hvor længe har det stået på? Talrige møder, dokumenter - offentlige, såvel som hemmelige - udgør ACTA-forhandlingernes fundament.

23. oktober 2007 - Lanceringen

U.S. Trade Representative (USTR) - et handelsagentur som hører direkte ind under den amerikanske præsident - annoncerer at USA, i samarbejde med handelspartnerne Canada, EU, Japan, Korea, Mexico, New Zealand og Schweiz, vil forhandle en international handelsaftale på plads, som skal dæmme op for piratkopiering og distributionen af kopivarer, på globalt plan. Aftalen får navnet Anti-Counterfeit Trade Agreement (ACTA).

7. december 2007 - Europaudvalget

Folketingets Europaudvalg orienteres om ACTA.

15. februar 2008 - Åben for input

USTR beder om kommentarerer til ACTA-aftalen, med fokus på internationalt samarbejde, håndhævelse og de juridiske rammer, med henblik på bekæmpelsen af "forfalskninger og pirateri".
En række organisationer reagerer på opfordringen, og kommer med forslag.

Vinteren 2007/2008

Et dokument cirkuleres rundt blandt udvalgte parter, uafhængigt af USTR, som omtaler emnerne i handelsaftalen, og hvad aftalen bør indeholde. Konklusionerne har en vis lighed med flere af de indsendte forslag fra brancheorganisationerne. Dokumentet bliver lækket på internettet i slutningen af maj.

14. april 2008 - EU-mandat

Medlemsstaterne giver EU-kommissionen mandat til at forhandle ACTA. Selve mandatet gives i Luxembourg på et landbrugerministermøde i Europarådet, hvor Eva Kjer Hansen repræsenterer Danmark.

3-4. juni 2008 - Første forhandlinger

U.S. Mission, Geneve. ACTA-parterne mødes og forhandler om hvad aftalen skal indebære. Hovedemnet er grænsekontrol, herunder organiseret kopiering og smugling.

23. juni 2008 - EU-input

EU-Kommissionen holder åbent møde for interesserede parter i Bruxelles. Deltagerne på mødet, som inkluderer brancheorganisationer og civilretsgrupper, får mulighed for at kommentere ACTA.

7.-9. juli 2008 - G8-topmøde, Japan

G8 møde, Hokkaido Toyako. Parterne bliver enige om at få sat skub i tingene. Efter pres fra USA sættes det som mål, at ACTA skal være på plads inden året er omme.

29.-31. juli 2008 - Forhandlinger

Washington D.C. På et møde fokuserer parterne på at forhandle hvad der kan gøres for at straffe brud på ophavsret, præventive muligheder og de juridiske aspekter omkring bevisførelse. Grænsekontrol var også inkluderet i forhandlingerne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
De virker skræmmende godt: Med Apples nye Airtags kunne jeg spore mine chefer (og mine ting) med mobilen
Apples Airtags er uhyre effektive og lette at anvende - og det giver grund til bekymring.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.