Artikel top billede

Han er hele EU's pirat-kommissær

Portræt: Peter Mandelson har som handelskommissær for EU ansvaret for at forhandle den internationale antipirat-aftale ACTA på plads, på vegne af alle medlemslandene.

Fra EU's side foretages ACTA-forhandlingerne af EU-kommissionens handelskommissær, Peter Mandelson. En kontroversiel figur i britisk politik, og en central figur i Tony Blairs regering.

Før sin tid i EU-kommissionen var Peter Mandelson et kendt ansigt i England, hvor han i to omgange sad som minister i Tony Blairs regering, henholdsvis som minister for Nordirland, og som handels- og industriminister. Begge gange måtte han gå af efter anklager om korruption, som dog aldrig blev bevist.

Magtfulde venner og fjender

Peter Mandelson har altid været en ivrig fortaler for EU, lige siden sin optagelse i det britiske parlament i 1992. I parlamentet blev han gode venner med to kommende nøglepersoner, Tony Blair og Gordon Brown.

Peter Mandelson betegnes af mange som en af hovedarkitekterne bag det moderne Labour-parti, det såkaldte "New Labour," men da Labour-partiets leder John Smith døde i 1994, valgte Peter Mandelson at støtte Tony Blair som ny formand. Han arbejdede i en ledende rolle for at få Tony Blair op som ny leder, med succes, på bekostning af venskabet med Gordon Brown.

Fjendskabet mellem Gordon Brown og Peter Mandelson er den dag i dag stadig tydeligt, hvilket flere gange er kommet til udtryk i pressen.

Efter Tony Blairs afgang fra posten som premierminister har Peter Mandelson gjort det klart, at han ikke ønsker at forlænge sin post som handelskommissær i 2009, delvist grundet forholdet til nuværende premierminister Gordon Brown.

Prince of Darkness

Peter Mandelson blev i november 2004 udnævnt som Storbritanniens EU-kommissær, men allerede i starten af 2005 fik han problemer, da den engelske avis The Times kunne afsløre, at han havde holdt nytårsaften på Microsoft-medstifteren Paul Allens kæmpeyacht, Octopussy.

I februar 2007 fik Peter Mandelson igen spotlyset rettet imod sig, da han anmodede om at få en Maserati som officiel EU-tjenestebil, til en værdi af cirka 800.000 kroner. EU-kommissionens formand, Jose Barroso, afslog anmodningen, med henvisning til, at EU-skatteborgerne formentlig ikke ville kunne se, hvordan det kunne retfærdiggøres.

Før Peter Mandelsons tid som politiker, arbejdede han som tv-producer, indtil han blev udnævnt som kommunikationschef for Labour. Som en af de første fik han den tvivlsomme fornøjelse at blive kaldt spindoktor, og fik tilnavnet "Prince of Darkness."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
De virker skræmmende godt: Med Apples nye Airtags kunne jeg spore mine chefer (og mine ting) med mobilen
Apples Airtags er uhyre effektive og lette at anvende - og det giver grund til bekymring.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.