Artikel top billede

Undersøgelse: Microsoft sætter OpenOffice til vægs

En dansk brugerundersøgelse viser, at den gratis kontorpakke OpenOffice får baghjul af Microsoft Office, når det kommer til funktionalitet, brugervenlighed og samarbejdsmuligheder.

Du får bedre funktionalitet, brugervenlighed og samarbejdsfunktioner for pengene, når du vælger at investere tusindevis af kroner i Microsofts Office-pakke frem for det gratis alternativ OpenOffice.

Det er i hvert fald oplevelsen blandt de ansatte på Århus Sygehus, Center for Psykiatrisk Forskning og Psykiatrien i Århus.

Det er Jens Hørlück, lektor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet, der har undersøgt oplevelsen af OpenOffice og Microsoft Office.

Og han er ikke overrasket over resultatet.

"Undersøgelsens resultat er udtryk for, at der er opstået en kultur, hvor computerbrugerne har vænnet sig til Microsoft Office. I dag tager alle brugere det for givet, at de kan sende og modtage filer i Microsofts standardformater," siger Jens Hørlück.

OpenOffice understøtter ganske vist Microsoft-formatet .doc, men ikke det nye docx-format. Desuden vil Microsoft først fra april begynde at understøtte OpenOffices formater.

Undersøgelsen er foretaget blandt i alt 188 ansatte, hvor af en stor del ikke er it-kyndige.

De medvirkende i undersøgelsen er blandt andet blevet spurgt om, hvor godt kontorprogrammerne understøtter deres arbejde, hvor lette programmerne er at lære, hvor forståeligt sproget er, og hvor let det er at udveksle dokumenter med personer uden for organisationen.

På alle de nævnte punkter opleves Microsoft Office bedre end OpenOffice.

Forsvar: Open Office kræver tilvænning

Leif Lodahl er talsmand for OpenOffice-fællesskabet i Danmark.

Han medgiver, at brugerne kan opleve gener, hvis de udveksler dokumenter med personer, der ikke bruger OpenOffice.

Han kender ikke den aktuelle undersøgelse, men påpeger, at det kan tage tid at vænne sig til OpenOffice.

"Microsofts indretning ligger meget dybt i os. Vi får nærmest Office-pakken ind med modermælken, og derfor kan det være forvirrende, at tingene ikke altid hedder helt det samme i OpenOffice. Men set i forhold til de store besparelser i licensudgifter vil det i mange tilfælde være en god forretning at skifte til OpenOffice," siger Leif Lodahl.

Jens Hørlück er dog lidt mere forbeholden i sin anbefaling.

Han opfordrer virksomheder til at tænke sig om en ekstra gang, før de kaster sig over OpenOffice, hvis ikke de har en tilstrækkelig stor organisation.

"Hvis ikke de enkelte medarbejdere har de nødvendige it-kompetencer, bør der være en organisation, der er stor nok til at understøtte medarbejderne," siger Jens Hørlück.

Han mener, at organisationen eksempelvis bør give de ansatte en hurtig og simpel mulighed for at konvertere dokumenter, der ikke kan læses af OpenOffice.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere