Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Den offentlige sektor i Danmark vil have open source

Ejerskab og kontrol over infrastrukturen og interoperabilitet er kriterierne for at indføre open source i den offentlige sektor. Og vi er klar, lød det fra talerstolen på Open Source Days.

Reportage: "Den offentlige sektor er klar til open source, og behovet er større end nogensinde før."

Så klar var udmeldingen fra den offentlige sektor på førstedagen af Open Source Days, der løber af stablen i københavn i dag fredag og i morgen lørdag.

Der blev således taget godt og grundigt hul på diskussionen om åben kildekode i den offentlige sektor, og arbejdsretningen er klar og ligger helt i tråd med IT- og Telestyrelsens tidligere udmeldinger.

"Vi hader ikke Microsoft, men for det offentlige er der nogle helt klare fordele ved open source," siger Christian Lanng, chef for it-infrastruktur og implementering, Videnskab, Teknologi og Udviklings ministeriet.

Det handler om kontrol

Det offentlige arbejder ikke bare mod en dokumentstandard, men mod mere open source på centrale områder af administrationen.

"Diskussionen om kontorpakker og dokumentformater har fyldt meget i den offentlige debat, men for os der arbejder med it-infrastruktur er det den ikke vigtigste diskussion," fortæller Christian Lanng."

"Det handler om langt større ting. Den offentlige sektor skal have kontrol og ejerskab over infrastrukturen, interoperabilitet og naturligvis spare penge, og det er begrundelserne for, at vi arbejder med open source," siger han.

"Mange er måske ikke klar over, at vi faktisk er i fuld gang. Siden 2005 har vi brugt 60 millioner kroner på at udvikle open source-komponenter."

"Til sammenligning bruger vi 26 millioner kroner om året på Microsoft-produkter," siger han.

Ikke bare en kunde

Samtidig ser den offentlige sektor sig ikke bare som en kunde i en software-butik, men som en aktiv partner, der kan være med til at udvikle og videregive resultaterne til andre.

"Vi kan give vores ekspertise tilbage til branchen," siger Christian Lanng.

"Et eksempel på videreudnyttelse af vores arbejde er e-handelsplatformen NemHandel. Den er open Source, udviklet af os og bruges i dag i en hel række lande."

"Vi ønsker at bygge et open source øko-system rundt om den offentlige sektor og arbejdet er i fuld gang," lød det på førstedagen af open source-miljøets konference.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Den amerikanske it-milliardær Chris Sacca skulle have været ambassadør i Danmark, men planerne blev ødelagt af Trump: “Ja, den er god nok. Jeg skulle have haft Rufus Giffords job"
Amerikanske Chris Sacca er milliardær og kendt som deltager i den amerikanske udgave af Løvens Hule, og hvis ikke Donald Trump havde vundet det amerikanske præsidentvalg, var han formodentligt blevet USA's ambassadør i Danmark.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
En opskrift på succes: Automatisér, byg videre på den eksisterende infrastruktur – og sæt kurs mod skyen
Læs hvordan en koncern satsede på en adoptiv, clouddreven fremtid – med udgangspunkt i standardisering, fleksibiitet og den eksisterende infrastruktur.