Artikel top billede

Windows 7 tilpasses solid state diske

Microsoft ændrer på skrive- og læsemønsteret for det kommende Windows-styresystem for at gøre det mere velegnet til solid state diske.

Microsoft vil gøre Windows 7 mere velegnet til at køre på solid state diske (SSD) end Windows Vista og Windows XP er.

Det afslørede Microsoft på den nyligt overståede Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC), skriver den amerikanske udgave af Computerworld.

SSD er specielt populære i de små netbooks som Asus Eee PC, og Microsoft har ikke lagt skjul på, at windows 7 blandt andet skal være et foretrukkent valg i det segment.

Blandt andet gjorde Steven Sinofsky, ansvarlig for udviklingen af Windows 7, et stort nummer ud af, at han selv anvendte en notebook med 1GB RAM og 1 GigaHz CPU, da Windows 7 blev præsenteret.

De endelige systemkrav er dog ikke fastlagt endnu

Nu løfter Microsoft senior program manager Frank Shu sløret for, hvordan Windows 7 specielt er tilrettet, så styresystemet bedst muligt kan anvendes på SSD-baserede maskiner.

Defragmentering slås fra

For det første vil Windows 7 slå disk defragmentering fra, når styresystemet opdager, at lagerenheden er en SSD i stedet for en almindelig harddisk.

Defragmentering af diske speeder læsehastigheden op på traditionelle harddiske, da sammenhørende data samles på harddisken under defragmenteringen i stedet for at de ligger spredt på harddisken

Defragmentering er ikke så nødvendig på SSD'er, da flash-baserede SSD'er allerede er hurtige at læse fra.
Tværtimod vil en defragmentering tage tid, da processen kræver skrivning af data, hvilket er noget, SSD'er er langsomme til.

Ifølge SanDisk, en leverandør af SSD, kan skrivning af især små datamængder tage op til 100 gange så lang tid som at læse samme datamængde.

Defragmentering nedsætter samtidigt levetiden for en SSD, da defragmenterings-processen sletter og skriver data, hvilket er to operationer, som forringer SSD'ens levetid.

"Defragmentering nedsætter en SSD's levetid uden at forbedre performance," siger Frank Shu.

Trim-feature øger performance

Windows 7 vil indeholde en ny 'trim' feature som ifølge Microsoft vil forbedre performance på tre måder.

"Den reducerer datamængden, der slettes, hvilket øger SSD'ens levetid, den sletter ubrugelige data på forhånd, hvilket øger skrivehastigheden. Endelig maksimeres mængden af ubrugt dataplads, så slid på SSD'en fordeles mere ligeligt," siger Frank Shu.

Mere effektiv formatering

Windows 7 vil også partitionere SSD'er mere effektivt for at begrænse unødige læs-skriv-cyklusser. Det kræver ifølge Frank Shu, at man ikke opgraderer fra Windows XP, da Windows XP formaterer SSD'er på en ineffektiv måde. Windows 7 skal altså installeres fra starten.

Certificeringsprogram

Microsoft planlægger at lave et certificeringsprogram for SSD'er.

Ifølge Frank Shu vil det blandt andet kræve, at SSD'er skal identificere sig korrekt overfor Windows 7, SSD'er skal prioritere data læsninger over dataskrivninger samt overholde Serial ATA (SATA) drev-interface for hurtigere forbindelser.

Det gør Windows 7 ikke

Microsoft vil ikke forsøge at nedsætte antallet af skrivninger til SSD'en ved eksempelvis at anvende RAM til at cache data, lyder det fra Frank Shu.

Microsoft vil tilsyneladende heller ikke tage en ny diskinterface-teknologi specielt rettet mod SSD i anvendelse.

Non-Volatile Memory Host Controller Interface (NVMHCI) er specielt rettet mod at øge performance og levetid for SSD.

NVMHCI er udviklet af Intel og vil erstatte ATA-interfacet, som oprindeligt blev udviklet til traditionelle harddiske.

Microsoft støtter udviklingen af NVMHCI som en potentiel fremtidig standard, men vil endnu ikke forpligtige sig til at anvend den.

"Det er endnu for tidligt at sige, om NVMHCI bliver en del af Windows 7," siger Jeff Price, senior director i Windows product management.

"NVMHCI-hardware spirer kun langsomt frem, så det er stadig for svært for os at designe til det," lyder det fra Jeff Price.

Den beslutning er Peter Glaskowsky, analytiker i The Envisioneering Group, ikke udelt begejstret for.

"Styresystemer har mange muligheder for at tune anvendelsen af filer og applicationer på SSD'er, men det kan ikke gøres over et ATA- interface," mener Peter Glaskowsky.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere