Artikel top billede

Her har du 10 gode RSS-læsere - og så er de gratis

Tag kontrol over informationsstrømmen. Computerworld viser dig vejen til effektiv styring af din daglige nyhedskilder.

Aldrig har det været nemmere at få stress.

Hvert eneste minut strømmer det ind med nye oplysninger, og skal man tro det ordsproget om, at 'viden er magt', må den der ved mest, være foran alle andre.

Men det behøver jo ikke betyde, at man skal sidde og fræse rundt på diverse nyhedssites og blogs, i en lang, ond løkke.

I stedet kan man jo passende udnytte de mange RSS-læsere, også kaldet klienter, som kan klare opgaven for en, så man bare kan læse en løbende opdateret liste igennem, og let holde styr på hvad man har været igennem.

Off- og online

Læserne kommer helt overordnet i to forskellige udgave, henholdsvis som online-løsninger eller software, som skal downloades.

Begge dele kan have sin fordele.

De netbaserede løsninger er lettere at have med at gøre og kræver ikke installationen, mens deciderede applikationer betyder, at man kan tage sine feeds med sig og altså ikke behøver at være online for at læse dem.

Fælles for alle klienterne på denne liste er, at de ikke koster en krone og kan bruges af alle.

På nettet #1

Google Reader (Online)
Googles netbaserede RSS-løsning må nødvendigvis være en dominerende spiller på markedet for feed-læsere.

Takket være integrationen med Googles andre tjenester, som Gmail og iGoogle, hvor man logger ind en gang for alle steder, er der mange muligheder for at udnytte de ressourcer, som Google stiller til rådighed.

Et eksempel er muligheden for at vise feeds fra Google Reader på iGoogle startsiden.

Google Reader er så udbredt, at det er muligt at angive den standardlæser til RSS-feeds direkte i eksempelvis Firefox, så man blot skal trykke på RSS-ikonet for at tilføje et feed til samlingen.

Hastigheden er i top, og som en naturlig følge af at være netbaseret, er det til enhver tid muligt at holde sig opdateret på hvad der sker i verden, eller hvad man ellers måtte finde interessant.

Google Reader kommer også i en mobilvenlig form, som kan findes på den særlige adresse google.com/m.

Uanset hvordan man ønsker at bruge Google Reader, skal man oprette et login til Googles tjenester. Er man allerede oprettet med eksempelvis en Gmail-adresse, er det samme login brugbart til Reader.

På nettet #2

Bloglines (Online)
Skal det hele gerne foregå online, er Bloglines endnu et godt bud.

Et utal af funktioner er tilgængelige via Bloglines, herunder blog-alarmer, som holder et vågent øje med udvalgte nøgleord, værktøjslinie til browseren og sporing af forsendelser (dog formentlig begrænset til amerikanske pakker).

En af de rigtig smarte funktioner ved Bloglines r muligheden for at abonnere på nyhedsbreve gennem systemet. For hvert nyhedsbrev oprettes en særlig Bloglines-mailadresse, som man kan melde sig til et nyhedsbrev med.

Brevene sendes herefter til Bloglines, hvor man kan læse dem, og skulle man en dag blive træt af at modtage nyhedsbrevet, kan man blot slette abonnementet. Man slipper altså for at skulle afsløre sin rigtige mailadresse, og undgår dermed risikoen for endeløse mængder spam.

Skriver du selv på en blog, kan Bloglines også være behjælpelig på det område.

NetVibes (Online)
Endnu en netbaseret løsning, som måske nok ligger tættere op af en startside i stil med iGoogle end en decideret RSS-læser.

Men det er til gengæld en utrolig populær tjeneste, og derfor værd at have med i overvejelserne.

Ligesom iGoogle har NetVibes et væld af funktioner med widgets og mange forskellige måder at integrere feeds i ens startside, og undersortere i faneblade.

Leder du efter en mere omfattende løsning, som kan samle alle tænkelige oplysninger til en enkelt startside, er NetVibes et udmærket bud.

NewsGator
Firmaet NewsGator har specialiseret sig i RSS og sociale netværk og leverer en række tjenester på det område, herunder flere forskellige RSS-klienter ud over den netbaserede del.

NewsGator har bygget et stort netværk op, og alle klienter kan synkroniseres på tværs af platforme og geografisk placering, via det samme login.

Næsten uanset hvilken platform man benytter, har NewsGator en klient klar. Det inkluderer FeedDemon til Windows, NetNewsWire til Mac og iPhone, NewsGator Go! til smartphones (både Blackberry, Windows Mobile og Javabaserede udgaver), NewsGator Online og en særlig NewsGator Inbox, som integreres med Outlook.

Uafhængig af platform

RSSOwl (Windows, Mac, Linux)
Uanset hvilken platform man bruger, er den Javabaserede klient RSSOwl tilgængelig.

RSSOwl kan samle dagens nyheder i et html eller pdf-dokument, så man kan tage det med sig, eller hvad man ellers kan finde på.

Får du brug for at udvide samlingen af feeds, kan du jo passende benyttede RSSOwls indbyggede feed-søgemaskine, som indekserer med nøgleord, så du kan søge ud fra emne.

Det er også muligt at validere feeds, hvis man vil være helt sikker på at syntaks og format lever op til kravene, via RSSOwl.

En af de funktioner, som står ud, er muligheden for at abonnere på krypterede feeds, så man kan holde sig opdateret på de seneste hemmeligheder fra en hvilken som helst kilde (forudsat man har det relevante kodeord).

Direkte i browseren

Vil du helst undgå at installere yderligere software, og generelt bare gerne holde det hele meget enkelt, kan man faktisk bruge sin browser som RSS-læser.

De fleste moderne browsere, herunder Internet Explorer og Firefox, har nemlig en indbygget funktion til at styre feeds. Som regel indebærer det, at feedet fra en side gemmes som en slags mappe blandt bogmærkerne, med nyheder der automatisk opdateres med jævne mellemrum.

Sage (Firefox)
Som et alternativ til henholdsvis enkeltstående programmer og netbaserede løsninger er Sage et plugin til Firefox.

Det betyder at Sage kører direkte i browseren, og derfor kan bruges i sidebjælken, ved siden af det åbne vindue, svarende til måden man kan bruge bogmærkefunktionen.

Til Windows

FeedDemon (Windows)
Selve layoutet vil forekomme bekendt for de fleste Microsoft Office og Outlook brugere og er altså let at gå til og ikke alt for indviklet.

Men FeedDemons virkelige force skal findes i integrationen med NewsGator.com, en stor netbaseret tjeneste.

Ved at logge ind i programmet kan man synkronisere sine feeds mellem FeedDemon og NewsGator og derved altid have styr på hvad der er læst, og hvad man har markeret til opfølgning.

Samtidig sørger FeedDemon mulighed for at holde styr på, hvad du læser og giver desuden et overblik over, hvad der er mest læst,og omvendt hvilke feeds, man fuldstændig overser med mulighed for at fjerne dem direkte.

Der er et væld af muligheder for at indstille opbygningen af programmet, herunder en opdeling i tre kolonner

FeedDemon er en overordentlig potent klient, og med et utal af muligheder og funktioner kommer du ikke til at kede dig lige foreløbig.

Er du typen, der føler dig særligt modtagelig for stress, og næsten får det dårligt bare ved tanken om et kaos af ulæste RSS-feeds, kan FeedDemon berolige dig med funktionen "Panic Button," som med et enkelt tryk genopretter balance i universet, og markerer alt som læst.

RSSMate (Windows)
I letvægterklassen finder man den yderst simple klient RSSMate, som ikke kan siges at fylde meget på desktoppen.

En af de små, praktiske funktioner i RSSMate, er, at et lille ikon placeres i taskbaren. Når der er nyheder, skifter ikonet fra grøn til rød, så man diskret kan se, at der er noget at komme efter.

Til Mac OS X

NetNewsWire (Mac)
NewsGator vil også gerne være gode venner med Mac-folket, og derfor har selskabet udgivet en klient til OS X.

NetNewsWire trækker på flere funktioner i OS X, og kan således trække relationer på kryds og tværs gennem dine programmer, herunder kalender, iPhoto og adressebog.

Ligesom FeedDemon trækker den på NewsGator.com, og omvendt, så man kan synkronisere på tværs af både styresystemer og geografisk lokation.

NewsFire (Mac)
Den simple, men potente klient NewsFire, samlet nyhederne sammen i et overskueligt vindue, og sørger for at organisere på tværs af feeds.

Smartgrupper, som automatisk sørger for at filtrere poster til og fra, kan bruges til at skræddersy forskellige underkategorier, efter behov.

I vanlig OS X-stil kan du vælge at bruge farvekoder til at kategorisere efter emne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere