Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) bliver forfulgt af svensk overvågning.

Svensk overvågning forfølger Lene Espersen

Sagen om mulig svensk industrispionage mod danske interesser forfølger Lene Espersen, der nu som økonomi- og erhvervsminister skal stå skoleret for Enhedslisten.

Den omdiskuterede svenske overvågningslovs indflydelse på danske interesser vender nu som en boomerang tilbage til økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen(K).

Det sker efter at Dansk Industri fredag slog fast, at Sverige nu officielt udgør en højere sikkerhedstrussel mod danske virksomheder på grund af den såkaldte FRA-lov, der tillader den svenske stat at overvåge al elektronisk kommunikation, der krydser Sveriges grænse.

Fjerde minister i rækken
Det nye trusselbillede har sammen med reaktionen fra Dansk Industri akkumuleret endnu et såkaldt paragraf 20 spørgsmål til den danske regering.

I dette tilfælde peger flasken på økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen, der samtidig bliver den fjerde minister, som drages ind i spørgsmålet om afklaringen af den svenske overvågningslovs konkrete betydning i Danmark.

Det var nemlig oprindeligt daværende justitsminister Lene Espersen (K), som i første omgang afkrævede Sverige en orientering om den svenske overvågningslov.

Fire måneder senere har Sverige stadig ikke svaret det danske justitsministerium på, hvad indholdet af den svenske lov konkret betyder for danske interesser.

Og det er dette manglende svar som i fredags fik Dansk Industri til at skrue trusselsscenariet fra Sverige op og samtidig udgive en decideret Antiovervågningsvejledning til danske virksomheder, som værn mod den mulige industrispionage.

Som femte minister i sagen skal erhvervs- og økonomiminister Lene Espersen nu svare på, om hun finder det rimeligt, "at danske virksomheder pålægges ekstra udgifter til at beskytte sig imod industrispionage på grund af den nye svenske overvågningslov og den danske regerings passivitet i denne forbindelse."

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.