Bibliotekerne nervøse for pirat-lydbøger

Biblioteksmusik og lydbøger vil kunne aflyttes på flere styresystemer, hvis bibliotekerne kun streamer materialet. I Sverige slipper lånere for DRM på denne måde, fortæller leverandør.

37 kroner.

Så meget koster det biblioteket hver gang en dansker låner en oplæst bog fra bibliotekernes digitale pilotprojekt netlydbog.dk.

Prisen har sammen med et overvældende brug af tjenesten fået Københavns Biblioteker til at indføre rationering, så hver låner kun må låne to lydbøger om måneden.

Til gengæld bliver antallet af titler udvidet fra de 297 titler som hidtil har været tilgængelige.

Det fortæller Susanne Buus-Pedersen fra Københavns Biblioteker.

"København har oprindeligt afsat et beløb på cirka 100.000 kroner til det her projekt, og vi har brugt op mod 400.000 kroner. Det er på sigt urealistisk for os," siger Susanne Buus-Pedersen.

Ifølge Susanne Buus-Pedersen er bibliotekerne langtfra tilfredse med prisen på lydbøgerne, men det er ikke lykkedes at presse forlagene på prisen.

"Jeg kan også godt se det fra deres side. Det er den gamle historie om, at de er bange for, at biblioteksloven går ud over salget. Men på den anden side kan ingen ved deres fulde fem tro, at det antal lån ville have udmøntet sig i et tilsvarende antal salg," siger Susanne Buus-Pedersen.

Digitalt udlån udfordrer betalingsmodel
Hos Gyldendal fortæller redaktionschef Cliff Hansen, at der intet nyt er i. at bibliotekerne ikke har råd til alt det materiale, de ønsker.

Selvom bibliotekerne i øjeblikket betaler 37 kroner per udlånt lydbog, udfordrer bibliotekernes stigende formidling af digitale udlån Ifølge Cliff Hansen betalingsmodellen hos forlagene. Mens traditionelle bøger udløser bibliotekspenge, skæpper lydbøger og e-bøger nemlig ikke i kassen hos forfattere eller forlag på samme måde.

"Vi skal enes om, hvad der er den rigtige model. Vi kan sagtens håndtere den nuværende betalingsmodel, men der sker nogle ting, som gør, at man må tænke over det," siger Cliff Hansen.

Udskældt model skal sikre mod kopiering
Det er firmaet Publizon som leverer og driver netlydbog.dk for bibliotekerne. Her fortæller direktør Steffen Sørensen, at en succes kan blive så stor, at den bider sig selv i halen.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.