Bibliotekerne nervøse for pirat-lydbøger

Biblioteksmusik og lydbøger vil kunne aflyttes på flere styresystemer, hvis bibliotekerne kun streamer materialet. I Sverige slipper lånere for DRM på denne måde, fortæller leverandør.

37 kroner.

Så meget koster det biblioteket hver gang en dansker låner en oplæst bog fra bibliotekernes digitale pilotprojekt netlydbog.dk.

Prisen har sammen med et overvældende brug af tjenesten fået Københavns Biblioteker til at indføre rationering, så hver låner kun må låne to lydbøger om måneden.

Til gengæld bliver antallet af titler udvidet fra de 297 titler som hidtil har været tilgængelige.

Det fortæller Susanne Buus-Pedersen fra Københavns Biblioteker.

"København har oprindeligt afsat et beløb på cirka 100.000 kroner til det her projekt, og vi har brugt op mod 400.000 kroner. Det er på sigt urealistisk for os," siger Susanne Buus-Pedersen.

Ifølge Susanne Buus-Pedersen er bibliotekerne langtfra tilfredse med prisen på lydbøgerne, men det er ikke lykkedes at presse forlagene på prisen.

"Jeg kan også godt se det fra deres side. Det er den gamle historie om, at de er bange for, at biblioteksloven går ud over salget. Men på den anden side kan ingen ved deres fulde fem tro, at det antal lån ville have udmøntet sig i et tilsvarende antal salg," siger Susanne Buus-Pedersen.

Digitalt udlån udfordrer betalingsmodel
Hos Gyldendal fortæller redaktionschef Cliff Hansen, at der intet nyt er i. at bibliotekerne ikke har råd til alt det materiale, de ønsker.

Selvom bibliotekerne i øjeblikket betaler 37 kroner per udlånt lydbog, udfordrer bibliotekernes stigende formidling af digitale udlån Ifølge Cliff Hansen betalingsmodellen hos forlagene. Mens traditionelle bøger udløser bibliotekspenge, skæpper lydbøger og e-bøger nemlig ikke i kassen hos forfattere eller forlag på samme måde.

"Vi skal enes om, hvad der er den rigtige model. Vi kan sagtens håndtere den nuværende betalingsmodel, men der sker nogle ting, som gør, at man må tænke over det," siger Cliff Hansen.

Udskældt model skal sikre mod kopiering
Det er firmaet Publizon som leverer og driver netlydbog.dk for bibliotekerne. Her fortæller direktør Steffen Sørensen, at en succes kan blive så stor, at den bider sig selv i halen.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Delivering enduring customer engagement: Why now is the time to invest in a solid data foundation

Never has it been more important to have a robust data management strategy that enables a 360 view of the customer. The most successful companies in the current environment are harnessing the value of their data by proactively monitoring changes in customer behaviors & experiences and making targeted investments to address them.Hear firsthand how Maersk is offering a completely differentiated customer experience by putting data at the heart of their digital-transformation journey.

23. april 2021 | Læs mere


Digital konference: Træf det rigtige cloud-valg - fokus på strategi bag og muligheder med hybrid- og multi-cloud

Få indsigt i de strategiske valg, som en række førende CIO'er har foretaget på cloud-området - og hør hvordan hybrid- og multi cloud-tilgangen giver en række fordele - hvis du vel og mærke kan få sikkerhed, release cycles og flere teknologi-stakke til at gå op i en højere enhed.

28. april 2021 | Læs mere


Brug af kunstig intelligens i den kommunale sagsbehandling

Der er behov for en kritisk samfundsdebat om brug af kunstig intelligens i det offentlige. Vi sætter derfor fokus på, hvilke udfordringer og muligheder der er, og hvilke rettigheder borgerne har i en sådan en situation, hvor sagsbehandlingen og afgørelserne er truffet på baggrund af kunstig intelligens. Og hør hvordan nogle af de kommuner, der har erfaringer med brug af kunstig intelligens, har formået at anvende denne teknologi.

29. april 2021 | Læs mere


Premium
Atea stormer frem: Her er de 20 it-leverandører som branchen mener har de bedste produkter, ydelser og service
Computerworld Image 2021: Disse 20 selskaber leverer ifølge det professionelle it-Danmark de bedste produkter, de bedste ydelser og har den bedste service. Se listen her.
Computerworld
Nu er de her: Efter flere års rygter lancerer Apple Airtags
Langt om længe kan du købe Apples Airtags. De kan modstå støv og vand, og samtidig gør de det muligt for millioner af iPhone-brugere at hjælpe dig med at finde dine nøgler.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.