Bibliotekerne nervøse for pirat-lydbøger

Biblioteksmusik og lydbøger vil kunne aflyttes på flere styresystemer, hvis bibliotekerne kun streamer materialet. I Sverige slipper lånere for DRM på denne måde, fortæller leverandør.

37 kroner.

Så meget koster det biblioteket hver gang en dansker låner en oplæst bog fra bibliotekernes digitale pilotprojekt netlydbog.dk.

Prisen har sammen med et overvældende brug af tjenesten fået Københavns Biblioteker til at indføre rationering, så hver låner kun må låne to lydbøger om måneden.

Til gengæld bliver antallet af titler udvidet fra de 297 titler som hidtil har været tilgængelige.

Det fortæller Susanne Buus-Pedersen fra Københavns Biblioteker.

"København har oprindeligt afsat et beløb på cirka 100.000 kroner til det her projekt, og vi har brugt op mod 400.000 kroner. Det er på sigt urealistisk for os," siger Susanne Buus-Pedersen.

Ifølge Susanne Buus-Pedersen er bibliotekerne langtfra tilfredse med prisen på lydbøgerne, men det er ikke lykkedes at presse forlagene på prisen.

"Jeg kan også godt se det fra deres side. Det er den gamle historie om, at de er bange for, at biblioteksloven går ud over salget. Men på den anden side kan ingen ved deres fulde fem tro, at det antal lån ville have udmøntet sig i et tilsvarende antal salg," siger Susanne Buus-Pedersen.

Digitalt udlån udfordrer betalingsmodel
Hos Gyldendal fortæller redaktionschef Cliff Hansen, at der intet nyt er i. at bibliotekerne ikke har råd til alt det materiale, de ønsker.

Selvom bibliotekerne i øjeblikket betaler 37 kroner per udlånt lydbog, udfordrer bibliotekernes stigende formidling af digitale udlån Ifølge Cliff Hansen betalingsmodellen hos forlagene. Mens traditionelle bøger udløser bibliotekspenge, skæpper lydbøger og e-bøger nemlig ikke i kassen hos forfattere eller forlag på samme måde.

"Vi skal enes om, hvad der er den rigtige model. Vi kan sagtens håndtere den nuværende betalingsmodel, men der sker nogle ting, som gør, at man må tænke over det," siger Cliff Hansen.

Udskældt model skal sikre mod kopiering
Det er firmaet Publizon som leverer og driver netlydbog.dk for bibliotekerne. Her fortæller direktør Steffen Sørensen, at en succes kan blive så stor, at den bider sig selv i halen.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.