Artikel top billede

Steve Jobs gigant-succes fylder 25 år

For præcis 25 år siden stillede Steve Jobs sig op på scenen og introducerede den første Macintosh. Her er historien bag Mac'en og et uddrag fra familiealbummet.

Dengang computere stadig var noget, man købte som en slags samlesæt, fandt nogle fremsynede personer hos Apple, dengang Apple Computer, på, at der måske engang i fremtiden ville være et marked for billige udgaver, som almindelige dødelige havde råd til.

Computerbranchens svar på en folkevogn, som ikke kun var forbeholdt de allermest ressourcestærke, skulle være billig - målet var en pris på bare 500 dollars - og kompakt. Man skulle ikke have det store kørekort i hverken programmering eller lodning for at kunne bruge den, og så skulle den være brugervenlig. En grotesk tanke efter datidens standard.

Den pudsige idé

Hos Apples ledelse var der dog moderat interesse, og i 1979 satte man en mand ved navn Jef Raskin i spidsen for et hold, som skulle udforske denne ikke-eksisterende niche. 'The Macintosh Project' var holdets navn, og de levede en lidt periferier tilværelse i Apple-regi.

Førertrøjen i branchen tilhørte helt klart Apple, som allerede i 1977 havde lanceret Apple II-computeren, der var en af de første personlige computere nogensinde. IBM kom først på banen i 1981, ikke mindst fordi man hos IBM ikke så nogen fremtid i den slags maskineri.

Mens Apples nyeste udgave i firmaets flagskibsserie, Apple III, var en stor fiasko, fik Lisa-computeren godt fat i markedet i 1983 med en model rettet direkte mod forretningslivet.

Den teknologiske udvikling var for alvor i gang, men den unge Steve Jobs havde brændt sig på Apple III-katastrofen, og hans troværdighed i bestyrelsen var ikke ligefrem i top.

Da han en dag troppede op og bad om at blive sat i spidsen for det lavt profilerede og lidt irrelevante Mac-projekt i stedet, godkendte bestyrelsen hans ønske. Så kunne de vel få lidt fred fra den ekstremt motiverede Steve Jobs, som ikke ligefrem udstrålede samarbejdsvillighed og holdånd.

Se om du kan huske de fem modeller, der ændrede branchen på næste side.

Fem modeller der ændrede branchen

Men Steve Jobs havde ingen intentioner om, at Mac skulle blive ved med at være en obskur idé. I stedet ændrede han straks holdets slogan fra 'for personen på gaden' til 'for alle os andre', og satte holdet til at knokle for at lave en nyskabende computer, som overgik alles forstand.

Selvsikkerheden fejlede ikke noget, og mens ambitionerne om en billig computer blev skrottet, og Jef Raskin ikke længere kunne genkende sin 'folke-pc' - og derfor forlod Apple - proklamerede Steve Jobs højt og flot, at de skulle lave en maskine, der ville revolutionere hele branchen og 'lave en bule i universet'.

Hele projektet var en slags mission under radaren, og Mac-holdet understregede deres uafhængighed ved at have et stort piratflag hængende uden for afdelingen.

Det gik lidt sløvt med salget af Lisa-modellen, men Steve Jobs var ved at geare op til sit mesterværk, og satte alle kræfter ind på lanceringen. En reklamefilm med titlen '1984' blev produceret, vist under Super Bowl, og verdenspressen blev samlet til præsentation af dette nye vidunder, som fik navnet Macintosh. Datoen var 24. januar 1984.

Steve Jobs nåede sit mål og skabte genlyd i en branche, som indtil da havde fokuseret på erhvervsmarkedet.

Kan du huske dem?

De fleste af Apples succeser lever i en eller anden form videre til i dag.

Mens indhold og udseende har været igennem flere faser, og få nye er kommet til, bunder de fleste af Apples produkter stadig i de fem originale serier:

Macintosh 128K (1984)
Den originale Macintosh computer.

PowerBook (1991)
Den første succesfulde bærbar.

iMac G3 (1998)
Den æggeformede computer, der sparkede en designrevolution i gang.

Power Macintosh G3 (1999)
Arbejdshesten til de professionelle

iBook G3 (1999)
Bærbar til folket

Hvad med dig? Hvornår stiftede du første gang bekendtskab med Macintosh?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere


AI - bliv klogere på de kloge algoritmer

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, hvorpå vi arbejder og driver virksomhed. Der er imidlertid mange teknologiske, forretningsmæssige, strategiske, ledelsesmæssige og organisatoriske overvejelser, der er helt nødvendige, hvis man skal have succes med kunstig intelligens. Hør blandt andet om, hvordan du kommer godt igang med AI og machine learning

14. december 2021 | Læs mere