Politiet afviser fejlskud i sin tele-overvågning

Vi overvåger ikke for meget eller forkert, lyder det fra politiet efter angreb om sløsethed i overvågningen af borgernes telefon- og mailkommunikation.

I politikredsen Syd- og Sønderjylland undrer politiet sig over at få prædikatet 'efterforskningsfiskere' skudt i tjenesteskoene.

Beskyldningerne om fisketure i efterforskningsarbejdet kommer fra advokat Henrik Stagetorn, der mener, at politiet ikke er grundig nok, når ordensmagten aflytter telefoner eller overvåger mailkorrespondancer.

"Ethvert indgreb i den slags sager er jo et overgreb på borgernes frihed," lyder anklagen fra Henrik Stagetorn til politiet, efter at have konstateret, at overvågningssagerne har en noget lavere succesrate end andre indgreb, samt dommerkendelserne bliver delt ud i næsten alle tilfælde.

"Vi går i høj grad op i borgernes frihed, og det er indprentet i alle betjente lige fra uddannelsen af," lyder det fra politiinspektør Kaj Larsen fra politikredsen i Syd- og Sønderjylland.

Hårde stoffer og manglende vidner
Han understreger over for Computerworld, at når politiet begynder at bede om dommerkendelser til overvågninger, skyldes det, at den slags sager er de mest alvorlige her i landet.

I overvågningssagerne er der oftest hårde stoffer involveret, mens mistanke om grove tyverier og manddrab også forekommer hyppigt.

"Overvågningssagerne har ofte en strafferamme på seks år eller mere, og vidnerne står ikke ligefrem i kø for at hjælpe os i efterforskningen. Den lille mulighed for forudgående efterforskning kan være en af hovedårsagerne, hvis vi har en noget mindre succesrate med overvågningssagerne," lyder det fra Kaj Nielsen.

Uegnet talgymnastik
Den sønderjyske politiinspektør mener derfor, at talen om succesrater for overvågning er en teoretisk øvelse, der ikke har meget med virkeligheden at gøre.

"Vi indsamler alt materiale på forhånd og går derefter til dommerne for at få en dommerkendelse. Selv om vi ofte får dommerkendelserne, så er dét system og politiet jo underlagt stor kvalitetskontrol. Politiet er selv kritiske, anklagemyndigheden kigger på sagen, og det er så sluttelig en dommer, der afgør, om indgrebet må udføres," forklarer Kaj Nielsen.

Han påpeger derfor, at tal ikke kan fortælle, om politiet overvåger for meget eller forkert.

"Statistiske gennemsyn af vores succesrater på overvågning er talgymnastik på et område, som ikke egner sig for at blive behandlet på den måde. Vi overvåger kun, når det er nødvendigt, og vi overvåger aldrig for meget, fordi det er temmelig ressourcekrævende," siger Kaj Nielsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


Premium
Her er det nye navn på IBM's nye infrastruktur-selskab med 90.000 ansatte: Ocean-navnet droppes i Danmark
IBM har sat navn på sit enorme infrastruktur-selskab, der er i fuld gang med at blive udskilt fra resten af forretningen. Derved udskiftes arbejdstitlen 'IBM Ocean Danmark' også for det danske selskab. Se det nye navn her.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.