Artikel top billede

Politiet får bid i én ud af seks tele-overvågningssager

17 procent af politiets tele-overvågningssager endte med domsfældelse i andet halvår af 2007. For mange fejlskud er et overgreb på borgernes frihed, advarer advokat.

Når politiet fisker efter bevismateriale i serverne hos de danske teleselskaber for at få fanget og dømt personer, der er mistænkt for strafbar kriminalitet, er det kun hver sjette gang, at der er bid.

Det viser politiets egen offentligt tilgængelige statistik fra andet halvår af 2007.

Politiet anmodede i alt retten om dommerkendelser 1.071 gange i andet halvår 2007 og fik grønt lys 1.060 gange.

I andet halvår af 2007 var i alt 766 personer omfattet af tele-indgrebene. 132 blev dømt for strafbar kriminalitet. Syv personer fik meddelt tiltalefrafald, 19 personer blev meddelt påtaleopgivelse og fire personer blev frifundet af en dommer.

604 personer var stadig under efterforskning med et uvist sagsforløb ved udgangen af 2007 - herunder er 144 personer anført som "øvrige personer".

Ifølge Rigspolitiet betyder "øvrige personer" folk, som enten fortsat var under mistanke for kriminalitet eller var røget ud af politiets søgelys, uden at ordensmagten kan sætte præcise tal på fordelingen af disse "øvrige personer".

Tallene skal tages med et gran salt, fordi statistikken angiver et her-og-nu-kig i overvågningssituationen uden særligt hensyntagen til, hvor mange sager, der stadig verserer fra de foregående år. Derudover skelnes der mellem antallet af sager og personer, da en mistænkt eksempelvis kan have flere mobiltelefoner.

Politiet er på fisketur

Alligevel får statistikken advokat Henrik Stagetorn til at løfte en bekymret pegefinger, fordi han mener, at domstolene på den ene side er for flinke til at udstede dommerkendelser, og politiet på den anden side misbruger sin magt til at aflytte og indhente teledata om folk, uden at forespørgslerne reelt fører til noget.

Læs politiets svar her

Overgreb på den personlige frihed

"Der er for mange fejlbedømmelser i efterforskningen, der jo normalt ikke er karakteriseret ved, at man går på fisketur og prøver at finde bevismateriale her og der. Ethvert indgreb i den slags sager er jo et overgreb på borgernes frihed," pointerer Henrik Stagetorn over for Computerworld.

Af de 162 afgjorte sager i andet halvår af 2007 blev 81 procent af de overvågede personer dømt skyldige, men det imponerer ikke Henrik Stagetorn.

Han fortæller, at rigsadvokaten, statsadvokaterne og politikredsenes - bedre kendt som anklagemyndighedens - succesrate normalt ligger på 90 procent i retssalene.

"90 procent er måske for meget at håbe på, men resultaterne i overvågningssagerne bliver kun bedre, hvis dommerne er foretager en grundigere vurdering, inden de giver politiet dommerkendelserne, og politiet er mere omhyggelige i forarbejdet, inden betjentene beder om dommerkendelserne," siger Henrik Stagetorn.

Telebranchen er ikke imponeret

Politiets succesrate med teleforespørgslerne overrasker Jens Ottosen-Støtt, som er juridisk direktør i Telia og formand for teleoperatørernes brancheorganisation, Telekommunikationsindustrien.

"Tallene er langt fra imponerende, fordi politiets forespørgsler til teleselskaberne bliver brugt i relativ stor udstrækning, men de fører åbenbart ikke til helt så meget, som jeg havde troet," siger Jens Ottosen-Støtt.

Han mener således, at samfundet bliver sikret på bekostning af den personlige frihed.

"I de seneste 10 år kan vi jo se, at den personlige, sociale integritet betyder mindre, når det kommer til at beskytte samfundet. Det understøtter politiets egne tal samt tiltag som terrorlovgivningen med den efterfølgende logningsbekendtgørelse," lyder det fra Jens Ottosen-Støtt.

Læs politiets svar her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere