Artikel top billede

Forældre presser skoler til at bruge Microsoft-udstyr

Pres fra Microsoft-glade forældre er en del af forklaringen på, at få danske skoler bruger open source-programmer som OpenOffice.

Forældrene og lærerne i den danske folkeskole foretrækker, at børnene bruger Microsoft Office.

Det er en del af forklaringen på, at næsten alle skoler i landets fem største byer vælger Microsofts Office-pakke fremfor open source-alternativer som OpenOffice eller StarOffice.

I Københavns Kommune har en del skoler forsøgt sig med open source-alternativer til Office-pakken, men i dag bruger alle skoler Office-pakken på elevernes computere, fortæller Karl-Erik Andersen, der er kontorchef i Københavns Kommune.

"Der har været en række forsøg med open source på skolerne i København, men hver gang er forsøgene strandet på, at forældrene ikke synes, at det er en god ide. Flertallet af forældrene vil helst have, at børnene bruger de programmer, som de selv kender fra arbejdspladsen og andre steder," siger Karl-Erik Andersen, der er it- og kontorchef i Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsforvaltning.

Blev tvunget af kommune

En af de københavnske skoler, der har forsøgt sig med et alternativ til Microsofts Office-pakke, er Katrinedal Skole i Vanløse.

På de cirka 165 computere, som skolens elever har adgang til, har man i en årrække benyttet sig af Suns open source kontorpakke StarOffice, som skolerne har fået tilbudt gratis gennem de danske undervisningsinstitutionernes it-center, Uni-C.

It-vejleder på Katrinedal Skole, Peter Høstved, forklarer, at de fleste elever var tilfredse med StarOffice, men at mange af lærerne og forældrene ikke brugte programmerne på deres private computere, selvom skolen stillede programmet gratis til rådighed.

Derfor opstod der ofte problemer, når dokumenterne skulle flyttes frem og tilbage mellem skole og hjemmet.

Det fik skolens lærere til at gøre oprør, og da kommunen kort tid efter indførte en it-politik, der indebar, at computere i kommunen skal køre med Microsoft Office, var der ingen vej tilbage, fortæller Peter Høstved.

"Vi var den sidste fribytterskole i København, som jeg plejer at kalde det. I dag bruger vi Microsoft Office, fordi kommunen til sidst kom og vred armen om på os. Det er jeg rigtig ked af, fordi selvom vi får en klækkelig rabat, mener jeg ikke, at Office-pakken er den høje licens værd," siger Peter Høstved.

Kommune: Skoler har frit valg

Karl-Erik Andersen, der er it-chef med ansvaret for de københavnske skoler, afviser overfor Computerworld, at kommunen har presset skolen til at skrotte StarOffice.

"Jeg forstår slet ikke den udlægning. Jeg vil ikke afvise, at skolen muligvis har følt et moralsk pres her fra afdelingen, hvor nogen har ment, at det ville være lettere, hvis skolen brugt Office-pakken. Men politikken her i kommunen er, at vi støtter skolerne i deres beslutning, hvis de ønsker at afmelde deres licenser og gå over til open source," siger Karl-Erik Andersen.

Han understreger, at beslutninger om valg af kontorpakker på elevernes computere afgøres af skolebestyrelsen på den enkelte skole.

KL kender problemet

Men Katrinedal Skole er næppe den eneste skole i Danmark, der har oplevet at møde modstand hos forældre og lærere, når de fravælger Microsoft-programmer. Den problematik kender Michael Hald, der er er it-konsulent Kommunernes Landsforening, også.

Han vurderer, at pres fra forældrene er en af årsagerne til, at open source-alternativer ikke er særligt udbredte på landets Folkeskoler.

"Der kan opstå konverteringsproblemer, når børnene er startet på en opgave i OpenOffice, men skal arbejde videre derhjemme, hvor mor og far bruger Word. I sådanne tilfælde går der ikke lang tid før skolen får utilfredse forældre i røret, der ikke kan forstå, hvorfor skolen bruger nogle programmer, som de ikke kender," siger Michael Hald.

Men ofte er det ofte blot en rygmarvsreaktion fra folk, der ikke har erfaringer med andre programmer end Microsofts, forklarer, Jens Kjellerup, der er it-chef for Børn og Unge-afdelingen i Århus Kommune.

Han har selv har været med til at indføre OpenOffice i Psykatrien i Århus.

"I Psykiatrien oplevede vi endda en lille effektivitetsfremgang, da vi indførte OpenOffice. Min erfaring er at den psykologiske barriere hos brugerne oftest er den største hindring for at indføre open source-programmer," siger Jens Kjellerup.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere