Artikel top billede

Vindmøller er lavteknologi - giv dem noget it

Klima-it: Der skal rykkes nu, hvis Danmark skal skabe det eksporteventyr af klima-teknologi, potentialet berettiger til, mener DTU-professor.


Det brænder på med at få it-løsninger til at spille en rolle i energibesparende løsninger i forhold til den vedvarende energi.

Danmark skal rykke nu, ellers overhaler udlandet os. Det mener Henrik Madsen, professor på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, og chef for Center for High Performance Computing.

Herfra samarbejder han med energibranchen og Elsparefonden om integration af løsninger til vedvarende energi.

"Vi har jo en enestående position i Danmark inden for vedvarende energi, men nu skal vi tage næste skridt og det involverer integration af it-systemer," siger Henrik Madsen.

"Der er et kæmpe potentiale for vedvarende energi, og vi har et godt udgangspunkt. Men vindmølleindustrien er forholdsvis lavteknologisk, og vi skal et skridt videre."

Vindmøller på Langeland

Menneskeheden bruger under én procent af den energi, der rammer jorden i form af solens indstråling.

"Men vi skal fylde et område på størrelse med Langeland med vindmøller, hvis vi skal forsyne hele landet med vindenergi," Henrik Madsen.

En af de store udfordringer er, at el-systemet skal kunne integrere den produktion, der kommer fra vindenergien. Kun cirka 20 procent af el-produktionen fra vindmøllerne udnyttes i det eksisterende forsyningsnet, og det skal blive meget bedre, mener han.

"Desværre afgør rammerne for energiselskaberne, at de ikke rigtig kan komme videre. De taber terræn i forhold til konkurrencen fra udlandet. Og næste skridt er at involvere it i den vedvarende energi. Der er lidt for meget fokus på produktion og lavteknologiske løsninger. Vi skal have løsninger, der udnytter det faktum, at vi i Danmark har en multistrenget energiforsyning. Og det kan kun udnyttes, hvis vi får it på banen."

Vi er på forkant med boliger

Henrik Madsen peger på et andet centralt område, hvor it for alvor kan gøre en forskel i retning af at nedbringe energiforbruget, og det er boligområdet.

"Inden for boliger er Danmark på forkant, blandt andet i kraft af Elsparefondens initiativ, MinBolig," siger han.

På MinBolig kan husejeren selv registrere sine elforbrugende apparater og få praktiske råd om, hvor man kan sætte ind med besparende tiltag.

Henrik Madsen mener, at den energimærkningsordning, der eksisterer i dag, har spillet fallit.

"Den virker ikke. De automatiske energimærkninger er fremtiden, med online-løsninger, der automatisk genererer vejledning til husejerne om, hvorvidt de skal isolere taget eller gulvet, eller måske hellere skulle skifte vinduer og døre ud."

Og endelig er der vores trådløse online-samfund, der gør alle disse løsninger mulige.

"Men hvorfor skal vi alle sammen have hver vores netforbindelse? Hvor er WiMax henne? Hvorfor ikke satse på nogle få sendere, der dækker hele byen? Det vil spare strøm og utvivlsomt øge sikkerheden," mener Henrik Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere