Artikel top billede

Krisen blæser it-skyen frem

Cloud computing er det helt hotte emne i USA. It-skyen skyller de røde tal væk fra it-driften, og firmaerne kan begynde at koncentrere sig om deres kernekompetencer. Men er skyen virkelig rosenrød?

Amerikanerne er glade for at spare penge for tiden. Så glade at de begynder at rykke e-post drift og datalagring ud til eksterne leverandører.

Det betyder, at de kan spare en hel del penge på driften, og det betyder meget i disse tider, hvor udfaldet af hver eneste cent kan afgøre, om virksomheden går konkurs eller ej.

En ny global rapport fra it-konsulentfirmaet Avanade viser, at det især er it-cheferne i USA, der forholder sig positivt til cloud computing.

Cloud computing går kort og godt ud på, at dele af it-driften kan outsources til eksterne leverandører, der tilbyder tjenesteydelser, der udelukkende findes på internettet.

"Amerikanerne har været tvunget til at se på nye måder, hvor man kan gøre mere for mindre," siger Florin Rotar, teknisk direktør for Norden i Avanade.

"Modsat måske i Danmark, hvor krisen er kommet senere, så har man været nødt til at tage et kritisk blik på alle udgifter i USA."

Brug for skyen i pressede tider

Cloud computing bruges blandt andet af filmselskaber, når de op til en filmudgivelse skal bruge en masse regnekraft. Så er det meget mere smart for dem at leje regnekraft på nettet til at behandle deres data end selv at skulle anskaffe sig et datacenter.

Men som virksomhed bør man nøje overveje, hvilke ting man lægger op via en cloud computing-tjeneste. Det er især de danske it-chefer bekymret over.

"Virksomheder er nødt til at tage stilling til, hvilke typer data man kan placere på en cloud computing tjeneste, og hvilke typer der er fortrolige eller værdifulde i en grad, så man vil have større kontrol over deres placering og behandling," siger Karsten Fogh Ho-Lanng, teknologidirektør for NNIT.

"Men når det er sagt, så er cloud computing en leveranceform, som danske virksomheder i fremtiden bliver nødt til at forholde sig til. Det er en betalingsmodel, der vil være ganske attraktiv for en række virksomheder."

Dine data ligger i Kina

Med cloud computing kan det i fremtiden blive sværere og sværere for virksomhederne at definere, hvor helt præcist geografisk, at deres data ligger. Det kan blive et problem med respektive landes lovgivning på it-området.

Her kan en hypotetisk situation være, hvis ens data ligger på en kinesisk server, hvor den kinesiske lovgivning omkring datasikkerhed og overvågning er markant anderledes end den, man kender det fra herhjemme i Danmark.

Men selv hvis at dine data ligger i Danmark eller USA, så er der stadig risiko forbundet ved at være koblet op til en cloud computing-service. Det så man i januar i år, da cloud-giganten og udbyderen af CRM-løsninger, Salesforce.com, gik ned i næsten en time.

"Sårbarheden øges, hvis man benytter sig af globale cloud-tjenester. Derfor er det vigtigt at sikre sig de rigtige leverandører," siger Karsten Fogh Ho-Lanng.

"NNIT rådgiver om hvilke services og software kundernes løsning skal basere sig på - og leverer den fornødne integration."

Det er dog ikke sikkerheden som Florin Rotar mener, er det vigtigste problem.

"Man bliver nødt til at være kritisk omkring brugen af cloud computing. Man kan ikke bare outsource al sin it-drift til cloud-tjenester, men man bliver nødt til stadig at have en plan over it-arkitektur," siger Florin Rotar.

"De firmaer, der har mest succes med at implementere cloud computing i deres it-drift, er dem, der tænker ud af kassen. Man bliver nødt til at have en klar plan for brugen af cloud computing, men når det er sagt, så er der en række budgetmæssige fordele ved at bruge det."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere