Artikel top billede

Dansk Energi ser gerne, at en dansk bredbåndskomite tænker fiber, når Danmarks infrastruktur skal planlægges. Foto: Dansk Bredbånd

Tele- og elselskaber i nyt bredbåndsslagsmål

Tele- såvel som elselskaberne hilser videnskabsminister Helge Sanders bredbåndsvision velkommen, men de er stærkt uenige om teknologien.

"Sander ønsker lynhurtigt bredbånd."

Sådan lyder overskriften på en pressemeddelelse, som videnskabsminister Helge Sander (V) har udsendt.

Ministeren ønsker skub i det danske højhastighedsinternet, og det er til stor glæde for elselskaberne såvel som teleselskaberne. De er imidlertid helt uenige om, hvilke teknologier der skal sikre Sanders vision.

"Jeg vil håbe, at man ligesom i telebranchen skeler til forbrugeren. I øjeblikket er det mobilt bredbånd, der bygges kraftigt ud og investeres i, så jeg vil håbe, at visionen er teknologineutral, men særligt at det mobile bredbånd er i tankerne," siger administrerende direktør Jesper Brøckner, Telia.

I øjeblikket er 7,2 megabit de højest tilbudte hastigheder for mobilt bredbånd på det danske marked, mens elselskaberne i dag udruller fiber, der understøtter hastigheder op til 100 megabit.

"Det er klart, at visionen lægger op til en teknologineutral tilgang, men vi må se, hvilke teknologier der kan klare lynhurtigt internet, og hvad der forstås ved det. Vi mener, at vi ikke kan tale om 10 eller 20 megabit om få år, men derimod om 100 eller derover," siger konsulent Thomas Woldiderich fra Dansk Energi.

Dermed er der lagt op til et slagsmål om, hvilke teknologier der skal fremmes i en kommende bredbåndsplan fra videnskabsministeren. Helge Sander er selv meget ukonkret i pressemeddelelsen.

"I Højhastighedssamfundet Danmark skal borgere og virksomheder, hvor som helst og når som helst kunne få adgang til et lynhurtigt bredbånd. Det er forudsætningen for, at vi kan udvikle intelligente løsninger inden for eksempelvis energi, transport og velfærdsydelser," lyder det fra ministeren.

Slut med dyre auktioner

Set fra Jesper Brøckners stol kræver en udbygning af den danske mobilinfrastruktur, at det fremover bliver billigere at købe de såkaldte licenser. Med en licens i hånden, har et teleselskab ret til at opbygge et mobilnetværk til en bestemt frekvens, som IT- og Telestyrelsen har sendt i udbud.

Licenserne til den tredje generation af mobilnetværket, 3G, blev sendt i udbud i 2001, og dengang kostede de 950 millioner kroner stykket. IT- og Telestyrelsen meddelte for nylig, at de vil sende licenserne i udbud efter en auktionsmodel, men det er ikke vejen frem, mener Jesper Brøckner.

"Når han ønsker højhastighedsinternet, som jeg er helt på linje med, så kræver det nogle rammer, hvor det er godt at investere i branchen. Her tænker jeg blandt andet på den kommende LTE-auktion," fortæller administrerende direktør Jesper Brøckner, Telia.

4G-netværket baseret på den meget hurtigere LTE-teknologi sendes i udbud sidst på året, og Jesper Brøckner håber, at Helge Sanders bredbåndsplan er på plads inden. Og at en kommende auktion bliver billig, så der er flere penge til at investere i netværket.

Dansk Energi vurderer, at staten kan være med til at stimulere udbredelsen af fibernettet.

"Der skal fuld damp på lokomotivet. Ja, det skal faktisk være et lyntog. Det offentlige kan virkelig drive den her udvikling ved at efterspørge forbindelser, som er hurtige, og som kan drive eksempelvis telemedicin frem," siger Thomas Woldiderich.

I første omgang nedsætter Helge Sander en uafhængig komite, der skal komme med forslag til, hvordan Danmark kan nå de udefinerede mål, som ministeren præsenterede.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere