Artikel top billede

Dansk Energi ser gerne, at en dansk bredbåndskomite tænker fiber, når Danmarks infrastruktur skal planlægges. Foto: Dansk Bredbånd

Tele- og elselskaber i nyt bredbåndsslagsmål

Tele- såvel som elselskaberne hilser videnskabsminister Helge Sanders bredbåndsvision velkommen, men de er stærkt uenige om teknologien.

"Sander ønsker lynhurtigt bredbånd."

Sådan lyder overskriften på en pressemeddelelse, som videnskabsminister Helge Sander (V) har udsendt.

Ministeren ønsker skub i det danske højhastighedsinternet, og det er til stor glæde for elselskaberne såvel som teleselskaberne. De er imidlertid helt uenige om, hvilke teknologier der skal sikre Sanders vision.

"Jeg vil håbe, at man ligesom i telebranchen skeler til forbrugeren. I øjeblikket er det mobilt bredbånd, der bygges kraftigt ud og investeres i, så jeg vil håbe, at visionen er teknologineutral, men særligt at det mobile bredbånd er i tankerne," siger administrerende direktør Jesper Brøckner, Telia.

I øjeblikket er 7,2 megabit de højest tilbudte hastigheder for mobilt bredbånd på det danske marked, mens elselskaberne i dag udruller fiber, der understøtter hastigheder op til 100 megabit.

"Det er klart, at visionen lægger op til en teknologineutral tilgang, men vi må se, hvilke teknologier der kan klare lynhurtigt internet, og hvad der forstås ved det. Vi mener, at vi ikke kan tale om 10 eller 20 megabit om få år, men derimod om 100 eller derover," siger konsulent Thomas Woldiderich fra Dansk Energi.

Dermed er der lagt op til et slagsmål om, hvilke teknologier der skal fremmes i en kommende bredbåndsplan fra videnskabsministeren. Helge Sander er selv meget ukonkret i pressemeddelelsen.

"I Højhastighedssamfundet Danmark skal borgere og virksomheder, hvor som helst og når som helst kunne få adgang til et lynhurtigt bredbånd. Det er forudsætningen for, at vi kan udvikle intelligente løsninger inden for eksempelvis energi, transport og velfærdsydelser," lyder det fra ministeren.

Slut med dyre auktioner

Set fra Jesper Brøckners stol kræver en udbygning af den danske mobilinfrastruktur, at det fremover bliver billigere at købe de såkaldte licenser. Med en licens i hånden, har et teleselskab ret til at opbygge et mobilnetværk til en bestemt frekvens, som IT- og Telestyrelsen har sendt i udbud.

Licenserne til den tredje generation af mobilnetværket, 3G, blev sendt i udbud i 2001, og dengang kostede de 950 millioner kroner stykket. IT- og Telestyrelsen meddelte for nylig, at de vil sende licenserne i udbud efter en auktionsmodel, men det er ikke vejen frem, mener Jesper Brøckner.

"Når han ønsker højhastighedsinternet, som jeg er helt på linje med, så kræver det nogle rammer, hvor det er godt at investere i branchen. Her tænker jeg blandt andet på den kommende LTE-auktion," fortæller administrerende direktør Jesper Brøckner, Telia.

4G-netværket baseret på den meget hurtigere LTE-teknologi sendes i udbud sidst på året, og Jesper Brøckner håber, at Helge Sanders bredbåndsplan er på plads inden. Og at en kommende auktion bliver billig, så der er flere penge til at investere i netværket.

Dansk Energi vurderer, at staten kan være med til at stimulere udbredelsen af fibernettet.

"Der skal fuld damp på lokomotivet. Ja, det skal faktisk være et lyntog. Det offentlige kan virkelig drive den her udvikling ved at efterspørge forbindelser, som er hurtige, og som kan drive eksempelvis telemedicin frem," siger Thomas Woldiderich.

I første omgang nedsætter Helge Sander en uafhængig komite, der skal komme med forslag til, hvordan Danmark kan nå de udefinerede mål, som ministeren præsenterede.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere