Artikel top billede

Dansk Energi ser gerne, at en dansk bredbåndskomite tænker fiber, når Danmarks infrastruktur skal planlægges. Foto: Dansk Bredbånd

Tele- og elselskaber i nyt bredbåndsslagsmål

Tele- såvel som elselskaberne hilser videnskabsminister Helge Sanders bredbåndsvision velkommen, men de er stærkt uenige om teknologien.

"Sander ønsker lynhurtigt bredbånd."

Sådan lyder overskriften på en pressemeddelelse, som videnskabsminister Helge Sander (V) har udsendt.

Ministeren ønsker skub i det danske højhastighedsinternet, og det er til stor glæde for elselskaberne såvel som teleselskaberne. De er imidlertid helt uenige om, hvilke teknologier der skal sikre Sanders vision.

"Jeg vil håbe, at man ligesom i telebranchen skeler til forbrugeren. I øjeblikket er det mobilt bredbånd, der bygges kraftigt ud og investeres i, så jeg vil håbe, at visionen er teknologineutral, men særligt at det mobile bredbånd er i tankerne," siger administrerende direktør Jesper Brøckner, Telia.

I øjeblikket er 7,2 megabit de højest tilbudte hastigheder for mobilt bredbånd på det danske marked, mens elselskaberne i dag udruller fiber, der understøtter hastigheder op til 100 megabit.

"Det er klart, at visionen lægger op til en teknologineutral tilgang, men vi må se, hvilke teknologier der kan klare lynhurtigt internet, og hvad der forstås ved det. Vi mener, at vi ikke kan tale om 10 eller 20 megabit om få år, men derimod om 100 eller derover," siger konsulent Thomas Woldiderich fra Dansk Energi.

Dermed er der lagt op til et slagsmål om, hvilke teknologier der skal fremmes i en kommende bredbåndsplan fra videnskabsministeren. Helge Sander er selv meget ukonkret i pressemeddelelsen.

"I Højhastighedssamfundet Danmark skal borgere og virksomheder, hvor som helst og når som helst kunne få adgang til et lynhurtigt bredbånd. Det er forudsætningen for, at vi kan udvikle intelligente løsninger inden for eksempelvis energi, transport og velfærdsydelser," lyder det fra ministeren.

Slut med dyre auktioner

Set fra Jesper Brøckners stol kræver en udbygning af den danske mobilinfrastruktur, at det fremover bliver billigere at købe de såkaldte licenser. Med en licens i hånden, har et teleselskab ret til at opbygge et mobilnetværk til en bestemt frekvens, som IT- og Telestyrelsen har sendt i udbud.

Licenserne til den tredje generation af mobilnetværket, 3G, blev sendt i udbud i 2001, og dengang kostede de 950 millioner kroner stykket. IT- og Telestyrelsen meddelte for nylig, at de vil sende licenserne i udbud efter en auktionsmodel, men det er ikke vejen frem, mener Jesper Brøckner.

"Når han ønsker højhastighedsinternet, som jeg er helt på linje med, så kræver det nogle rammer, hvor det er godt at investere i branchen. Her tænker jeg blandt andet på den kommende LTE-auktion," fortæller administrerende direktør Jesper Brøckner, Telia.

4G-netværket baseret på den meget hurtigere LTE-teknologi sendes i udbud sidst på året, og Jesper Brøckner håber, at Helge Sanders bredbåndsplan er på plads inden. Og at en kommende auktion bliver billig, så der er flere penge til at investere i netværket.

Dansk Energi vurderer, at staten kan være med til at stimulere udbredelsen af fibernettet.

"Der skal fuld damp på lokomotivet. Ja, det skal faktisk være et lyntog. Det offentlige kan virkelig drive den her udvikling ved at efterspørge forbindelser, som er hurtige, og som kan drive eksempelvis telemedicin frem," siger Thomas Woldiderich.

I første omgang nedsætter Helge Sander en uafhængig komite, der skal komme med forslag til, hvordan Danmark kan nå de udefinerede mål, som ministeren præsenterede.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere