Artikel top billede

It- og teleordfører Morten Helveg Petersen fra Radikale Venstre savner handling fra videnskabsminister Helge Sander (V).

Sanders bredbåndsplan skuffer oppositionen

De Radikales Morten Helveg Petersen savner handling fra Helge Sander, mens Enhedslistens Per Clausen kalder videnskabsministerens bredbåndsvision for et luftkastel.

Vi skal alle have lynhurtigt bredbånd.

Det er videnskabsminister Helge Sanders (V) nye målsætning, og en bredbåndskomite skal inden årets udgang komme med forslag til hvordan. Men udspillet er bare ikke godt nok, mener flere parter i oppositionen.

It- og teleordfører Morten Helveg Petersen fra De Radikale mener, at udspillet kommer meget forsinket.

"Det er det, vi andre har snakket om i årevis. Det er på høje tid, men det har været diskuteret i branchen i årevis. Vi andre kan ikke forstå, hvorfor det ikke er sket før," siger Morten Helveg Petersen.

Ingen definition af lynhurtigt bredbånd

Og selvom ordføreren egentlig ser det som fint, at Helge Sander nu nedsætter en komite, så ser han ikke et helt stort behov for den. Derimod savner den radikale politiker handling.

"Gennem årene har jeg kritiseret Helge Sander og regeringen for ikke at have prioriteret det her højt nok. Det er fortsat ikke tilfældet, selvom det er fint med det her udspil, men problemet er bare, at vi ved en masse om det her felt i forvejen, men der mangler handling," siger Morten Helveg Petersen.," siger Morten Helveg Petersen.

Helge Sander definerede ikke, hvad lynhurtigt bredbånd er, da han i sidste uge præsenterede idéen om at lancere end bredbåndskomite. Og over for Computerworld vil han heller ikke konkretisere det.

"Det vil jeg ikke lægge mig fast på, for det får jeg meget forskellige svar på, når jeg taler med forskellige aktører, og også hos brugerne er der forskellige behov," siger Helge Sander og tilføjer, at det må være op til komiteen.

Enhedslisten: Et luftkastel fra Helge Sander

Hos Enhedslisten er der skuffelse over udspillet, som videnskabsministeren er kommet på banen med.

"Det er lidt et luftkastel. Det er en vision, når visioner er værst. Det lyder flot, men når man kigger på det, så er det egentlig bare at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal komme med forslag, uden det er klargjort, hvad den skal nå frem til," lyder det fra it- og teleordfører Per Clausen fra Enhedslisten.

Politikeren ser det som helt forkert, at målsætningen hedder lynhurtigt bredbånd. Han så gerne, at det i stedet indgik i en større vision.

"Det lynhurtige skal tage udgangspunkt i et eller andet, man har brug for. Det skal ikke bare være sådan, at den danske vision er, at vi skal have verdens hurtigste internet," siger Per Clausen.

Han fremhæver som eksempel en vision om, at flere danskere skal arbejde hjemmefra for at skåne miljøet, og at de hurtige bredbåndsforbindelser den vej igennem kan retfærdiggøres.

It- og teleordfører Hanne Agersnap fra SF betegner Helge Sanders udmelding som ukonkret, og derfor er det ifølge hende svært at være decideret uenig i den.

"Jeg opfatter den som en lidt løs vision, hvor bredbåndsinfrastrukturen eller mangel på samme kan være en bremse for teknologier på andre områder, og det er jeg egentlig enig i," siger Hanne Agersnap.

Deadline ikke fastlagt

Der er endnu ikke fastlagt en egentlig dato for, hvornår komiteens arbejde skal falde på plads.

"Inden årets udgang," er det nærmeste svar, der kommer fra ministeren.

Det er også usikkert, hvem der kommer til at sidde i bredbåndskomiteen.

"Det har jeg ikke bestemt endnu, men det er klart, at dagene siden offentliggørelsen har gjort, at jeg mindst kan sammensætte fem komiteer nu. Det er et af de tiltag, jeg har gjort, hvor der næsten har været allermest interesse," siger Helge Sander.

Ifølge videnskabsministeren er det afgørende, at alle relevante parter er repræsenteret i sådan en komite.

"Men det afgørende for mig er, at de mange, der har budt sig til, dækker hele spektret; telebranchen, it-branchen, indholdsproducenterne, den offentlige sektor, den private sektor og selvfølgelig også vores egen verden i form af forskerne," fortæller Helge Sander.

Komiteen er ifølge ministeren på plads inden for "et par uger".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere