Artikel top billede

Cloud-standardisering endt i ren børnehave

ComputerViews: Det manifest, der skulle bevise cloud computing-industriens modenhed, kan paradoksalt nok ende med at være et udtryk for det stik modsatte.

ComputerViews: Da den amerikanske it-forfatter Nicholas Carr sidste år udgav sin meget omtalte bog "The Big Switch - rewiring the world, from Edison to Google", var bogens budskab ikke til at tage fejl af: Cloud computing er intet mindre end en revolution, et grundlæggende skift i it'ens natur.

At cloud compunting er en tendens, der rækker langt ud over almindelige hype-hysterier, kan de færreste efterhånden betvivle.

En netop offentliggjort Gartner-undersøgelse viser, at man i de største lande i Europa for længst har taget SaaS - der er en del af cloud computing - til sig.

Mens Danmark desværre ikke indgår i undersøgelsen, kan man læse, at det i Frankrig er 71 procent af de adspurgte virksomheder, der bruger SaaS, i England er det 68 procent og i Tyskland 45 procent.

Måske er det med baggrund i den slags overbevisende tal, at cloud-industrien - med IBM i spidsen - nu føler et behov for at lave et "Cloud Manifesto", der via en række grundlæggende principper skal sikre, at kunderne undgår for mange proprietære, lukkede løsninger med risiko for lock-in.

I stedet skal der satses på åbne standarder og interoperabilitet, lyder det fra støtterne, der blandt andet tæller IBM, Cisco, Sun, EMC og VMware.

Giganter vender manifestet ryggen

Til trods for de sympatiske principper, som de færreste kunder nok vil være uenige i, har manifest-arbejdet indtil videre primært fået omtale på grund af de virksomheder, der ikke ønsker at bakke op.

Det drejer sig blandt andet om cloud-sværvægtere som Google, Microsoft, Amazon og Salesforce.

De har afvist at deltage - ikke fordi de ikke kan bakke op om åbenhed, men fordi de enten er utilfredse med måden, manifestet er blevet til på, eller fordi de bare ikke føler noget behov for at deltage i et sådan projekt.

Amazon argumenterer, at man bedst illustrerer åbenhed over for kunderne ved rent faktisk at levere det.

"Gennem de seneste tre år har vi gjort AWS (Amazon Web Services) tilgængelig via mange platforme, mange programmeringssprog og mange operativsystemer - fordi det er det, kunder har sagt betyder mest," skriver talskvinde Kay Kinton i en udtalelse.

Gartner: Manifestet er et PR-stunt

En oplagt forklaring på den manglende opbakning er, at industrien har svært ved at enes om de standarder, der skal sikre åbenheden.

Når man læser de konkrete principper i cloud-manifestet, er det dog så bredt formuleret, at man umiddelbart skulle tro, at alle kunne bakke op om teksten.

Gartner-analytiker David M. Smith kalder i et blog-indlæg initiativet for et PR-stunt, og han udtaler efterfølgende til Internetnews.com, at manifestet er en tynd kop the.

"Jeg synes, at det er ren damp selv efter cloud-standarder. Der er intet i det. Læs det. Det siger ingenting."

Modenheden falder til jorden

Da Computerworld for nylig mødte amerikaneren Ric Telford, en af IBM's øverste chefer inden for cloud, gav han et bud på, hvordan fremtidens cloud computing vil tage sig ud.

"Vi tror, at du i fremtiden vil tre forskellige leverings-modeller inden for it; Der er den traditionelle, ikk-cloudbaserede levering, der er de private clouds, hvor cloud-løsningen findes indenfor virksomhedens firewall, og der er i offentlige skyer, man kender fra blandt andre Amazon og Salesforce."

"Vi tror, at nogle services fortsat vil blive leveret på den traditionelle måde. Andre vil blive egne sig bedst til at blive leveret som private clouds, og andre igen vil egne sig bedst til offentlige clouds," udtalte Ric Telford om cloud computing.

Det interessante i den kommentar er, at den viser, at 'skyen' ikke er homogen størrelse, men derimod en ganske kompliceret sag, hvor der er flere forskellige modeller - og dermed også mange forskellige interesser.

Gartners David M. Smith bemærker de mange interesser i sit blogindlæg:

"Mens der er en berettiget interesse i standarder, så tag ikke fejl af, at alle leverandører handler ud fra egne interesser, og hvis disse interesser passer med brugernes interesser, er det fantastisk. Men ingen er blot uselviske og vil deres kunders bedste, sådan som de påstår."

Det paradoksale er, at det cloud-manifest, der skulle bevise cloud computing-industriens modenhed, nu kan ende med at være et pinligt udtryk for det stik modsatte.

Det er synd, ikke mindst fordi cloud-løsningerne rent faktisk findes derude og dagligt leverer forretningsværdi til både store og små virksomheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere