Modelfoto: Guillermo Perales / iStockphoto

Sådan forebygger du stress i it-afdelingen

It-akademiet: It-afdelingen er højrisiko-område for stress i videnssamfindets grænseløse arbejde. Læs erhvervspsykolog Tina Høholts syv gode råd til it-chefen.

Stress udvikler sig i disse år hastigt mod status som folkesygdom.

Cirka halvanden million fraværsdage og 30.000 hospitalsindlæggelser om året er relateret til psykisk arbejdsbelastning, vurderer Statens Institut for Folkesundhed.

Og it-afdelingerne er højrisiko-zone, for her mødes en række af de faktorer, der kan udløse stress, også kaldet stressorer. Det fortæller erhvervspsykolog og stress-rådgiver Tina Høholt fra rådgivningsvirksomheden ArbejdsmiljøCentret:

"For vidensarbejdere og især it-folk forandres ikke kun arbejdets organisering, men også arbejdets kerneopgaver hastigt. Der kommer hele tiden nye systemer, nye typer af opgaver, ny viden, nye værktøjer og så videre. Og inden for it-verdenen er der kun ekstra tryk på. Det kan for eksempel medføre, at medarbejderne føler, at de skal supporte på nogle systemer, som de selv kun har nået at få et overfladisk kendskab til."

Turbo på hjernen
I kortvarige stressperioder øges vores evne til at huske og koncentrere os, så vi kan præstere mere og hurtigere. Men ved en langvarig stressperiode af selv moderat karakter kommer hippocampus, som er den del af hjernen, der er center for blandt andet indlæring og hukommelse, på overarbejde. Tilmed ved man fra scanninger, at hippocampus skrumper ved langvarige stressperioder.

"Når hippocampus påvirkes på denne måde, kan korttidshukommelsen rumme færre elementer i kortere tid. Man får sværere ved at koncentrere sig om et problem, få overblik over opgaver og lagre ny viden, fordi den ikke når at blive overført til vores langtidshukommelse. Og så kommer man jo ind i en selvforstærkende negativ spiral, fordi man får endnu sværere ved at levere resultater til aftalt tid og kvalitet - endnu sværere at følge med," konstaterer Tina Høholt.

Derfor er det med Tina Høholts ord "temmelig katastrofalt" for en vidensarbejder at blive ramt på de kognitive funktioner.

Samtidigt med at hippocampus bliver mindre, vokser amygdala, som er den del af hjernen, der aktiverer centrene for følelser som frygt og angst. Hvis man er meget stresset, kan man for eksempel mærke det ved, at man kan få lettere til tårer, trækker sig tilbage eller får en kortere lunte, før man bliver aggressiv.

"Det er normalt hippocampus, der så at sige skal berolige amygdala. For det er hippocampus, der ligger inde med hjernens stresshåndtering. Men når hippocampus er på overarbejde, er det ikke længere muligt," forklarer Tina Høholt.

Hun møder i sit arbejde jævnligt stressramte, der ser stress som tegn på personlig svaghed - et mentalt brist. Men her er det altså vigtigt at forstå, at stress ikke mindst er en fysisk reaktion i hjernen på for lang tids overbelastning. Og i øvrigt at hippocampus som regel kan genvinde sin gamle størrelse og kapacitet - over tid.


Læs til sidst i artiklen:
Syv gode råd til it-chefen om stress.


Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Dell Talk: Fremtidens arbejdsplads: Få fuld udbytte af medarbejdernes kompetencer og viden

Skal du have fuldt udbytte af medarbejderes kompetencer og den viden, som din organisation ligger inde med, kræver det de rigtige værktøjer, de rigtige processer og det rigtige mindset. I denne talk får du buddet på hvordan fremtidens arbejdsplads ser ud - og hvordan den lever op til kravene fra de dygtige, mobile og kritiske medarbejdere.

06. november 2020 | Læs mere


Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Optimér netværket til håndtering af hybrid- og multicloud infrastruktur
I januar 2020 konstaterede Gartner, at cloudcomputing var blevet ”The New Normal” – og op gennem året gjorde Covid-19 det endda helt essentielt at være i stand til at drifte infrastrukturen helt eller delvist fra skyen. Situationen har tvunget virksomheder til hastigt at omstille eller gentænke deres driftsstrategi, og hybride infrastrukturmodeller er nu mere udbredte end nogensinde før. Men mange har også været nødt til at erkende, at den stigende kompleksitet – i særdeleshed på det netværks- og sikkerhedsbaserede felt – stiller helt nye krav til de organisationer, der anvender dem. Denne hvidbog går i dybden med nogle af de mest udbredte udfordringer, som disse transformationsscenarier stiller din organisation overfor. Den giver et solidt bud på, hvordan en netværkshub baseret på Interxion-teknologi gør det muligt at gentænke og optimere netværksinfrastrukturen. Særligt med henblik på at optimere den til at kunne håndtere en hybrid- eller multicloudbaseret infrastruktur.