Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Skat vil inddrive 3,6 milliarder kroner hos it-giganten Intel, men det kan blive svært.

Skat kan få svært ved at hente Intel-milliarder

Skat kræver 3,6 milliarder kroner af Intel. Men det kan blive svært for Skat at inddrive pengene hos chipgiganten, vurderer ekspert.

Intel er havnet i skattemyndighedernes søgelys. Verdens største chipproducent beskyldes af Skat for at have overført milliardsummer uden om det danske skattevæsen.

Men de danske skattemyndigheder kan få svært ved at inddrive de 3,6 milliarder kroner, der er tale om.

Skat har ingen myndighed til at beskatte amerikanske selskaber, og i de to danske Intel-selskaber, Intel Copenhagen og Intel Denmark, er der en samlet egenkapital på omkring 850 millioner kroner ud fra de seneste regnskabstal.

Altså et noget mindre beløb end de 3,6 milliarder kroner, som Skat gør krav på.

"Man har ingen mulighed for krav mod moderselskabet i USA," fortæller Søren Friis Hansen, professor i selskabsret ved Syddansk Universitet.

"Generelt er reglerne omkring transfer pricing blevet strammet kraftigt de seneste par år. Men Intel skal stadig bedømmes ud fra de regler, der var gældende i 2002, da man solgte de immaterielle rettigheder til moderselskabet."

Intel har mange ankemuligheder

Indtil videre kan partnerne ikke finde enighed, så derfor har Intel nu indkaldt Skat for Landsskatteretten, så Skats milliardkrav kan afvises.

Hvis Intel ikke får medhold i Landsskatteretten, så har man i Intel mulighed for at anke afgørelsen til domstolene. Sagen kan så blive afprøvet ved by, lands- og højesteretten.

Men selv hvis domstolene ikke vil omstøde en afgørelse fra Landsskatteretten, kan det være svært for Skat at få pengene fra Intel.

It-boblen spøger

Det er Intels køb af den danske succesvirksomhed Giga tilbage i marts 2000, der nu risikerer at give bagslag for chipgiganten.

Skat mener nemlig, at Intel har overtaget Gigas værdier til en alt for lav pris, og derfor kræver Skat de 3,6 milliarder kroner af Intel.

"Værdiansættelsen af virksomheder er et kompliceret område. Grundlæggende kan man tale om to skoler inden for virksomheds-værdiansættelse," siger Sune Lauritzen, konstitueret kontorchef i kontoret for international selskabsbeskatning i Skat.

"Den ene metode er en værdiansættelse ud fra en betragtning om forventede fremtidige indtjeningsmuligheder, der kan henføres til virksomheden. Den anden er en markedsbaseret værdiansættelse, hvor værdien findes med udgangspunkt i sammenlignelige selskaber. Jeg kan dog ikke kommentere på konkrete sager, som Skat har kørende med borgere eller virksomheder."

Skat henviser i øvrigt til skatteforvaltningens paragraf 17, hvorfor man i Skat ikke kan udtale sig om konkrete sager, da der er tavshedspligt omkring erhvervsmæssige forhold vedrørende virksomheder.

Hvor meget er Intel værd?

Det var under den overophedede it-ballon i starten af årtusindet, at Intel købte Giga for 9,4 milliarder kroner.

I 2002 købte moderselskabet, Intel Corporation, den intellektuelle kapital samt produktrettighederne fra Giga for godt og vel 1,9 milliarder kroner.

Firmaet var altså faldet med 7,5 milliarder kroner i værdi over blot to år.

I 2004 blev Giga omdøbt til Intel Copenhagen, men navneændringen kunne ikke skjule, at luften var gået af ballonen. Siden 2002 havde Intel nedskaleret den danske virksomhed, indtil man i september 2006 solgte resterne af Giga til chipproducten Cortina for 770 millioner kroner.

Nu kan Intel Corporation altså risikere at skulle betale et tredje milliardbeløb for købet af Gigas teknologi.

Intels markedsværdi faldt drastisk

Det fremgår af Intel Copenhagens årsregnskab fra 2007, at Skat i november 2007 vurderede, at Intel i 2002 havde solgt de immaterielle aktiver for billigt til sig selv.

Skat ville hæve værdien af salget med otte milliarder kroner.

Intel afviste dengang fuldstændigt Skats krav og henviste til sine egne vurderinger af markedsprisen for Gigas teknologi 2002.

I november 2002 var Nasdaq-indekset faldet med over 74 procent fra marts 2000. Nasdaq-indekset nåede sit højdepunkt på over 5.100 point i marts 2000. I november 2002 var indekset på knap 1.500 point.

Intels egne aktier var faldet fra over 145 dollars i marts 2000 til lidt over 21 dollars i november 2002.

"Umiddelbart vil jeg forvente, at værdien af en it-baseret virksomhed ville være lavere i 2002 end i 2000 som følge af, at boblen i it-industrien sprang på det tidspunkt," siger Erik Todbjerg, ekspert i transfer pricing hos PriceWaterhouseCoopers.

"Parterne i sagen må have anlagt to vidt forskellige synspunkter på værdiansættelsen af de immaterielle rettigheder i Giga. Derfor når man også et vidt forskelligt resultat af den værdi, som man mener, at Giga havde."

Intel har tidligere været ude og sige, at Gigas teknologi er en kerneteknologi for Intel i dag.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Bringer dine sikkerhedssiloer data og systemer i fare?
Individuelle sikkerhedsservices til hvert behov skaber store problemer og øger sårbarheden. Det er tid til at samle dem, få det fulde overblik og lukke hullerne i beskyttelsen.