Artikel top billede

Administrerende direktør Jesper Brøckner bidrager med den største fremgang i TeliaSoneras mobil-omsætning målt i svenske kroner, men i danske kroner faldt omsætningen lidt. (Foto: Torben Klint)

Telia går tilbage i Danmark

Den svensk-finske telekoncern TeliaSonera offentliggjorde i dag resultatet for årets første tre måneder. Omsætningen faldt i den danske mobilforretning.

Danmark bidrager med den største fremgang i omsætningen i Telias mobilforretning. Det fremgår af Telias regnskab for årets første tre måneder. 12 procent går Danmark frem målt i svenske kroner sammenlignet med sidste år.

Det er dog værd at holde for øje, at den danske krone nu står stærkere i forhold til den svenske krone end i den første del af forrige år. Målt i danske kroner beretter virksomheden om et fald i den danske omsætning.

Da Telia præsenterede sit bedste årsregnskab i Danmark nogensinde tilbage i februar, bed aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Markets også mærke i valutaen.

"Det første, jeg lægger mærke til, er, at rekorden, som Telia taler om, er i svenske kroner, som er devalueret over for den danske krone," fortalte han dengang om 2008-regnskabet.

Fra januar til og med marts omsatte Telias mobilforretning i Danmark for 1,9 milliarder svenske kroner sammenlignet med 1,7 milliarder kroner samme periode sidste år. De 1,9 milliarder svenske kroner svarer i dag til 1,3 milliarder danske kroner.

Kapring af mobile bredbåndskunder koster

Den danske mobilforretning viste et fald i EBITDA-marginen. Det vil sige, hvor meget selskabet tjener før afskrivninger for hver 100 kroner, som virksomheden omsætter. I telebranchen er dette nøgletallet, som analytikerne holder øje med.

Det første kvartal i år bød på en EBITDA-margin på 14,8 procent mod 18 procent sidste år.

"EBITDA-marginen i Finland og Danmark faldt som et resultat af en lavere omsætning målt i lokal valuta og uændrede omkostningsniveauer. I Danmark havde et succesfuldt optag af mobile bredbåndsabonnenter også en negativ effekt på marginen," står der i kvartalsrapporten.

Der raser i øjeblikket en intens krig på det danske marked for mobilt bredbånd, hvor alle mobilselskaberne kæmper om et marked i fartglad vækst. Telia ligger på en delt andenplads på dette marked ifølge den seneste halvårsstatistik fra IT- og Telestyrelsen. Mobilselskabet 3 topper foran Sonofon og Telia, mens TDC ligger sidst blandt de fire operatører.

Stofa går frem - også i danske kroner

Ifølge kvartalsrapporten gik Stofa-forretningen frem. Ganske vist faldt antallet af bredbåndskunder med 3.000 til 149.000, men tv-kunderne gik frem med 2.000 til i alt 211.000. Det var nok til at øge omsætningen med 3,4 procent målt i danske kroner.

Stofa er i øvrigt en del, som ikke længere indgår i kerneforretning hos Telia. For nylig kom det frem, at Telia går med planer om at frasælge forretningen.

Hele TeliaSonera-koncernen formåede at øge omsætningen samlet set, også målt i lokale valutaer. I lokale valutaer gik selskabet 0,6 procent frem sammenlignet med første kvartal sidste år, mens fremgangen i svenske kroner lyder på 12 procent.

Selskabet erkender i kvartalsrapporten, at den svenske krone trods en mindre fremgang stadig er svag. Den samlede omsætning lød i årets første tre måneder på 27,2 milliarder svenske kroner - 18,6 milliarder danske kroner, hvis en svensk krone er 68 danske øre værd.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?